Menü

Miért fontos a fogszabályozás?

A fogak esztétikája éppolyan fontos, mint az egészségük. Sőt, az esztétikából következhet az egészséges fogsor. De minden esetben érdemes fogszabályzót használni? Mikor érdemes feltenni a fogszabályzót?

A fogszabályozás nagyon fontos dolog, hiszen korrigálja a fogsort és segíti az álkapocs és állcsont fejlődését. Igen drága, hosszú és akár fájdalmas folyamat is lehet, de mindenképpen hosszútávú és pozitív eredmény születik fogszabályzó használatával.

A problémák jelentkezhetnek akár évek múltával is, ezért lehet, hogy valakinek gyermekkorában szép és egészséges fogsora, de a maradandó fogak megjelenése problémás lehet, ezért serdülő-vagy felnőttkorban szükséges a fogszabályzó felhelyezése. Gyermekkorban fontos a rossz szokásokról (cumi, szopizás, nyelvlökéses nyelés) való leszoktatás, amik képesek a fogsor deformitását előidézni. A legszerencsésebb serdülőkorban elkezdeni a fogszabályozást, hiszen akkor már sok esetben megtörtént a fogváltás. De előfordulhat, hogy felnőttkorban kell fogszabályzót feltenni. Én magam is 21 évesen tudatosultam a helyzettel, hogy a két szemfogam a szájpadlásomon nő, ezért mindenképpen fogszabályzás kell, ami minimum két évig fog tartani. Ezért szükséges évente mindenféle szűrésre és fogorvoshoz is járni! Minél hamarabb megtalálják a problémát, annál hamarabb elkezdődhet az orvoslás folyamata.

Többféle fogszabályzótípus is létezik, de talán a legismertebb a rögzített fogszabályzó. Alkotóelemei a gyűrűk, az ívek és a bracketek. A bracketek azok a tappancsok, amelyek készülhetnek fémből, porcelánból, és feladatuk, hogy a fogakat a kívánt helyre vezéreljék. Ma már létezik olyan is, amit nem előre tesznek, hanem a nyelv felől rögzítik. Ez az úgynevezett lingual fogszabályzó.

A kivehető vagy éjszakai fogszabályozó általában gyermekkorban alkalmazandó, de később is előfordulhat a használata, ha kisebb problémákat kell korrigálni. Ezek általában műanyagból készülnek, de ma már szilikonos, gumis formában is gyártanak. Akkor is a kivehető fogszabályozót használják, ha előkészítik a rögzített fogszabályozó alkalmazását, vagy pedig a rögzített fogszabályozó levétele után megtartja az elért eredményt.

Abszolút innováció a láthatatlan fogszabályzó. Szintén kisebb helyreállításoknál használják ezt a készüléket. Nagy népszerűségnek örvend a felnőttek körében, mert nem látható, mint a fém rögzített fogszabályzó. A kezelés átlagos időtartalma 10-24 hónap. A láthatatlan fogszabályozás a hagyományossal ellentétben sokkal kevésbé okoz kellemetlen, fájó érzést, hiszen nem kemény fémből készült, így nem húzza össze azonnal a fogakat.

Mint láthatjuk ma már sok alternatíva létezik a fogak esztétikai helyretételére. Mindenképpen ajánlatos a fogorvosi látogatás minimum egy alkalommal évente. Ha a fogorvos fogszabályzót ajánl, azt nagyon alaposan gondoljuk át, hiszen sok problémától képes megvédeni minket.

Nagypál Anna

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?