Menü

Minden, amit a retinoidokról tudni akartál

A retinol A-vitamin (zsírban oldódó vitamin), amit eredetileg mitesszerek elleni hatóanyagnak használtak, azonban azt is sikerült kimutatni, hogy ránctalanító hatással rendelkezik, ezért az anti-aging egyik legfőbb hatóanyaga lett. Legfőbb tulajdonsága, hogy antioxidáns (lassul a meglévő kollagén lebomlása), illetve serkenti a bőr kollagéntermelését. Ma már szakirodalmak is alátámasztják biztonságos és hatásos funkcióit, sokan – köztük bloggerek, influencerek – állítják, hogy működik. Dr. Leslie Baumann a Cosmetic Dermatology könyve alapján azt olvashatjuk, hogy 125 bőrbetegségen bizonyítottan segített a retinol vagy a retinolsav.

A retinol, retinal és a retinolsav a retinoidok csoportjába tartoznak, a retinoidok pedig az A-vitamin származékok családját jelenti. Magának a retinoidnak nagy hatása van a látásra, csontnövekedésre, a hámszövet és az epithelialis szövetek épségének a fenntartására – ezt használják ki az arcápoló cégek.

A retinol egy primer alkohol, amely a csontnövekedéshez, a retina működéséhez, az embrionális fejlődéshez, valamint a hám normális szerkezetének fenntartásához nélkülözhetetlen zsírban oldódó vitamin, mondhatjuk úgy is, hogy egyenlő a tiszta A-vitaminnal. A retinol nem egy aktív molekula, csak az arca kenés után válik retinolsavvá. Vásárláskor oda kell figyelni, hogy milyen arányú szérumot vásárlunk. Folyamatosan kell az arcbőrt hozzá szoktatni a retinolhoz. Az 1%-os retinol nagyon erős, érdemes alacsony százalékúval kezdeni. Eleinte pár cseppet kell heti egyszer a rutinba bevezetni, majd, ha hozzászokott a bőr, akkor lehet naponta többször is. Figyelni kell arra, hogy magas faktorú fényvédő legyen a rutinba, mert a retinol kifejezetten fényérzékennyé teszi a bőrt.

A retinal egy lépésre van attól, hogy retinolsavvá váljék (míg a retinol két lépésre). Ezért a retinal több mint 10x olyan hatékonyan alakul át a bőrben az aktív sav formára, mint a retinol. Hatékonyságban közelebb áll a retinolsavhoz. Retinal termékekkel sokkal kisebb koncentrációban találkozhatunk, mint retinolnál (pl.: 0,05%), ami pont azért van, mert egy lépésre áll a retinolsavtól.

A retinolsav a retinoidok feje, ő az aktív molekula, a retinal és retinol kémiai lépések során válik retinolsavvá. Az Anti-aging, vagyis az öregedés elleni hatóanyagok csúcsa. Mivel túlzott használata veszélyes, ezért ez az arcápolásban vényköteles.

Sokan azt gondolják, hogy az anti-aginget 40 éves kor után kell elkezdeni, ráncok megjelenése után. Kutatások szerint a 20-as évek után a bőr kollagénmennyisége évente nagyjából 1%-ot csökken, ezért már ilyen fiatal korban is érdemes elkezdeni a retinol bevezetését. Fontos, hogy kismamák nem használhatják, illetve éjszaka érdemes használni a fényérzékenység miatt.

Nagypál Anna

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?