Menü

Ezek a jelek, ha nem fogyasztasz elég folyadékot

A testünk egy tökéletesen összeépített szerkezet, ami jelzi, ha valami hiányban szenved, vagy valami nem tetszik neki. Vannak jól beazonosítható tünetek, amik rögtön segítenek kitalálni, hogy milyen problémája lehet a testünknek. Az alábbiakban a kevés folyadék fogyasztás tüneteiről olvashatsz.

A legalapvetőbb jel az, ha szomjasnak érzed magad. Ez nem véletlen, a minimum 2 liter víz elfogyasztása szigorúan kötelező, ha már szomjasnak érzed magad, akkor a testet felépítő sejtek már nagyon sok vizet veszítettek és igénylik a folyadék folyamatos pótlását. Főleg a meleg nyári napokon fontos, hogy minél több folyadékot juttassunk a szervezetbe.

Ha folyton száraz a bőröd, akkor egyértelmű, hogy nem fogyasztasz elég folyadékot. A bőrödnek is ugyanolyan fontos a hidratáció, mint bármelyik más szervnek. A száraz bőr tulajdonképpen a teljes dehidratáció legkorábbi jele, ami sokkal nagyobb problémákhoz is vezethet. A vízhiány izzadsághiányhoz is vezet, ennek következtében pedig a tested nem képes eltávolítani magáról a nap során keletkezett koszt és olajosságot.

Ha jelentkezik nálad ízületi fájdalom, akkor annak hátterében gyakorta áll magnéziumhiány, de folyadékhiány is! Az ízületi porc körülbelül 80%-a víz, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy ne csikorogjanak össze a csontjaink minden egyes lépésnél. Ha a testedet hidratáltan tartod, az ízületeid magukba tudják szívni a folyadékot egy hirtelen mozdulat, futás, ugrás vagy épp egy kínos esés közben.

Ha dehidratált a test, akkor a vérből „kölcsönöz” vizet. A nem megfelelően hidratált vér pedig oxigénhiányhoz vezet, aminek következményeként álmosság és hirtelen fáradtság léphet fel. Az állóképesség hiánya miatt egyre korábban fog rád törni a délután kétórai összeomlás, folytonos fáradtság és letargia. Ilyenkor gyakran fogyasztanak az emberek kávét, azonban ez hosszútávon semmiképen sem hasznos.

Emésztési problémák is könnyen jelentkezhetnek azoknál, akiknek a teste dehidratált. Megfelelő hidratálás nélkül a gyomorban található nyálkahártya ellenállása csökken, ennek hatására pedig a gyomorsav igen nagy károkat okozhat odabent. Ez pedig gyomorégéshez és emésztési zavarokhoz vezethet.

A leghatásosabb módszer, hogy rávedd magad arra, hogy eleget igyál, hogy kulacsba töltöd a napi folyadékot és így tudod számolni, hogy pontosan hány dl folyadékot vittél be. Sok applikáció található, amelyet ha letöltesz a telefonodra, jelzi neked, hogy itt az ideje inni! Azonban nem csak vízzel vihetünk be folyadékot. Nyáron könnyebb lédús gyümölcsöket fogyasztani, ezek nagyrésze víz. Ilyen például az őszibarack, eper és a dinnye. Ezekből fogyasszunk minél többet!

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.