Menü

A válások 11 leggyakoribb oka

Amikor a várva várt és oly sokáig tervezett nagy napon kimondjuk a boldogító igent, még valóban komolyan gondoljuk a „holtomiglan-holtodiglan”-t és az „egészségben-betegségben”-t. De mi történik ezután? Miért felejtjük el mire vállalkoztunk?

A Business Insider adatelemző csapata az NCBI-vel (National Center for Biotechnology Information) együttműködésben végzett egy kutatást, hogy rájöjjenek, melyek a leggyakoribb okok, amiért a házaspárok a válás mellett döntenek.

Természetesen a legtöbbször kevés élettapasztalattal rendelkező, turbékoló házaspár még nem tudja, mire számíthat az elkövetkezendő évtizedekben, mégis joggal vetődik fel bennünk a kérdés, hogy miért van ennyi válás körülöttünk? Mi történhet az annyira óhajtott házasság akár első egy-két évében, aminek hatására rögtön elhatározzuk magunkat: „Nem csinálom tovább, elválunk!”

Előre vetítek azonban egy kis megnyugtatást: az előrejelzések szerint a válások száma a következő időszakban csökkenni fog. Ennek ellenére érdekes az okokról egy keveset megtudni.

Az itt bemutatott tanulmányban a párok már a házasságkötés előtt részt vettek egy úgynevezett „Megelőző- és kapcsolatjavító program”-ban, majd a kutatók 14 évvel a házasságkötés után újra felkeresték azokat a párokat, akik időközben elváltak. Így szűrték ki a leggyakoribb okokat, amelyek a következők:

Kevés vagy semennyi házasságkötés előtti tanácsadáson való részvétel és vallási különbségek

A legtöbben arról panaszkodtak, hogy hiába vettek részt a frigy előtti tanácsadáson, az nem tartalmazott elég információt a helyes kommunikációhoz, illetve nem vitte át őket a házasságban kialakuló különböző fázisokon.

A család nem elég támogató

A „Huffington Post” egyik online cikkében azt elemzi, hogy ha a feleségek kapcsolata túl szoros a férje családjával, az megnöveli a válás esélyét, míg ez fordított esetben a válás valószínűségének csökkenését jelenti.

Egészségügyi problémák

Amit soha nem fogunk tudni meghatározni, hogy egy hosszú ideig fennálló betegség, amely fájdalmakkal is jár, hogyan befolyásolja a kapcsolatunkat. Vannak, akik támogatóak tudnak lenni, mások inkább menekülnek.

Családon belüli erőszak

Legyen szó akár fizikai, akár érzelmi bántalmazásról, mindkettő tönkreteheti a kapcsolatot. A legtöbb résztvevő azt nyilatkozta, ahogy telt az idő, a bántalmazás formái egyre rosszabb irányba tolódtak el.

Drogokkal való visszaélés

Itt nemcsak a kemény drogokra kell gondolnunk, a rendszeres és fokozott mértékű alkoholfogyasztás ugyanolyan mértékben tehet tönkre egy kapcsolatot.

Anyagi gondok

A legtöbb résztvevő elismerte, hogy a financiális problémák nagyban hozzájárultak a válás kimondásához, de nem ez volt a releváns ok. Inkább az ezzel járó stressz, illetve feszültség okozta a kapcsolat végét.

Túl fiatalon házasodni

Az 1960-as években a 18 és 29 év közöttiek 59%-a már házas volt. A 2010-es évekre ez a szám azonban drasztikusan lecsökkent, 20%-ra. Ennek ellenére sokan a fiatal kort jelölték meg válásuk fő okaként.

Túl sok konfliktus és civakodás

Sokan úgy érezték, a házasság alatt folytatott kommunikáció nem volt megoldásorientált, és idővel egyre gyakoribbak és intenzívebbek lettek a veszekedések, ami végül csak frusztrációt okozott, de a kapcsolati problémákon való felülkerekedést nem segítette.

Hűtlenség és afférok

A hűtlenség gyakran kritikus fordulópont volt, amely a házasság végét jelentette.

Hiányzó elkötelezettség

Hiába vagyunk tisztában azzal, hogy az „igen” kimondása a házasság intézménye szerint visszafordíthatatlan, a megkérdezettek közül legtöbben mégis az elköteleződés hiányát jelölték meg legfőbb tényezőként, amely szerepet játszhatott abban, hogy a kapcsolat véget ért.

Ezekből azonban mindannyian tanulhatunk, ezért akkor is érdemes a témával olykor-olykor foglalkoznunk, ha a házasságunk egyelőre még az arany középút mentén halad. Ne felejtsük el, hogy fontos a megoldásorientált kommunikáció, a tolerancia és az elfogadás.

Felhasznált források: businnesinsider.de, scheidung.de

Fort Molnár Henriett

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Az érzelemszabàlyozás módszerei

Például hosszú kihagyás után (és ennek most sokak életében lehet aktualitása) újra emberek közé, társaságba kell mennünk. Akkor is, ha ez sosem ment könnyen, ha mindig is némi szorongás társult hozzá és győzködni kellett magadat például egy szombat esti összejövetel kapcsán, hogy ’érdemes elmenni, jól fogom magam érezni…’.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.