Menü

A világ legegészségesebb gyümölcsei

Sok más pozitív hatása mellett a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása csökkenti a szívbetegségek, a rák, a gyulladásos megbetegedések, valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.

Citrom

A citrom olyan citrusféle, amit magas C-vitamin-tartalma miatt érdemes betegség esetén fogyasztani. Emellett más antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek az egészségünk megőrzéséhez. Ezek a vegyületek felszabadítják a szabad gyököket, amelyek enélkül komoly egészségkárosodáshoz, esetenként rákhoz is vezethetnek. Kutatók szerint éppen ezért a citrom és más citrusfélék fogyasztása komoly szerepet tölt be a rák kialakulásának megelőzésében. Emellett fitokemikáliákat is tartalmaznak, olyan növényekben található bioaktív vegyületeket, amelyek az adott élelmiszerekben speciális védőhatást fejtenek ki. A C-vitamin-, folsav-, kálium- és pektintartalma mellett 48 gramm citrom leve egészen pontosan 11 kalóriát, 3,31 gramm szénhidrátot, 49 milligramm káliumot, 18,6 gramm C-vitamint, 3 milligramm kalciumot, 0,1 gramm rostot, emellett pedig tiamint, B6-vitamint, folsavat és A-vitamint is tartalmaz. Érdemes tehát a citromot a vizünk, teánk, salátánk ízesítéséhez használni (lehetőleg intenzíven), és nemcsak az íze lesz jobb a süteménynek, ha teszünk bele citromhéjat, de az egészségünk is meghálálja.

Eper

Az eper magas víztartalmú gyümölcs, melynek magjai sok rostot tartalmaznak. Fogyasztásával sok vitamint és ásványi anyagot juttathatunk a szervezetünkbe, hiszen a flavonoidok olyan antocianinok, amelyek a rostok és a kálium mellett hozzájárulnak szívünk egészségének megőrzéséhez. Tanulmányok bizonyítják, hogy azoknál a nőknél, akik hetente legalább három alkalommal fogyasztottak epret vagy áfonyát, jóval alacsonyabb volt a szívinfarktus kockázata, mint azok esetében, akik kevesebb gyümölcsöt ettek. Az eper és más piros bogyók is tartalmaznak quercetint, ami egy természetes gyulladáscsökkentő vegyület. De mi mindent tartalmaznak még? Három nagyobb eper nagyjából 17 kalória, 4,15 gramm szénhidrátot, 1,1 gramm rostot, 9 mg kalciumot, 7 mg magnéziumot, 83 mg káliumot, 31,8 mg C-vitamint, emellett tiamint, riboflavint, niacint, folátot és B6-, A- és K-vitaminokat tartalmaz. Szerencsére sokféleképpen felhasználhatjuk, hiszen amellett, hogy nyersen fogyasztva is isteni, a reggeli zabkásához vagy joghurthoz adva is jól csúszik, sőt akár smoothie-t is készíthetünk az eperből.

Narancs

A narancs az egyik leggazdagabb C-vitamin-forrás, ugyanis egy közepes gyümölcs képes fedezni a napi C-vitamin-szükségletünk 117 százalékát. Egy átlagos méretű narancs 65 kalória, és a 16,27 gramm szénhidrát mellett 3,4 gramm rostot, 61 mg kalciumot, 14 mg magnéziumot, 238 mg káliumot, valamint 63,5 gramm C-vitamint is tartalmaz. A C-vitamin erős antioxidánsként hat a szervezetben, és kifejezetten fontos az immunrendszer megfelelő működéséhez. Az emberi test önmagában nem képes C-vitamin termelésére, ezért érdemes odafigyelni, hogy kellő mennyiséget fogyasszunk. Mindezek mellett a narancs bővelkedik A- és B-vitaminban, sőt tiamint és a folsavat is tartalmaz, amelyek az idegrendszer és a reproduktív szervek egészségéért felelősek. Amellett, hogy a narancs kiváló alternatíva, ha csak gyorsan bekapnánk valamit, joghurtban, gabonapelyhekben vagy kifacsarva is fogyaszthatjuk.

Lime

A lime savanyú íze mellett számos egészségügyi megoldást nyújt. A többi citrusféléhez hasonlóan magas a C-vitamin-tartalma, egy lime leve pedig 11 kalória. 3,7 gramm szénhidrátot, 6 gramm kalciumot, 4 mg magnéziumot és 51 mg káliumot tartalmaz. A lime savanyú íze jól passzol a sós ételekhez, salátákhoz vagy a rizs alapú fogásokhoz, de akár frissítőként is fogyaszthatjuk, ha a levével ízesítjük a vizet.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.