Menü

Hatásos házi gyógymódok visszér ellen

A visszér nem csak csúnya, fáj is. Szerencsére akár természetes házi praktikákkal is felvehetjük a harcot ellene.

Kádfürdő

Egy kád meleg vízbe önts egy pohár (1,5 dl) tengeri sót és egy pohár almaecetet, keverd jól össze. Merülj el benne, és óvatosan masszírozd a lábadat, hogy serkentsd a keringést. Hetente 3-4 alkalmmal végezd el ezt a kúrát, hogy enyhüljön a fájdalom és csökkenjen a viszerek körüli izmok irritációja.

Gyógyfőzet

Ez a recept a gyógynövények erejét veti be a visszér okozta fájdalom enyhítésére. Két liter vízben öt percen át forralj egy-egy marék mentát, kamillát és babérlevelet, hagyd kihűlni, és add a fürdővízhez. Egy kanál szódabikarbóna hozzáadásával tovább fokozható a gyógyhatás.

Gyógykrém
Önts a turmixgépbe egy pohár aloe verát, fél pohár almaecetet és egy nagy répát. Addig turmixold, míg sűrű krém nem lesz belőle. A krémet kend az értintett területekre, és hagy hatni fél órán át. Hideg vízzel öblítsd le, ismételd naponta.

Olajmasszázs
Az esszenciális olajokkal végzett masszázs bizonyítottan enyhíti a visszér- és izomfájdalmat, mert serkenti a vérkeringést. A következő növényekből sajtolt esszenciális olajak a leghatékonyabbak: bazsalikom, ciprus, édeskömény, szalmagyopár, rozmaring, citrom, narancs.

Vadgesztenye

A vadgesztenye levelének főzete belülről enyhíti a láb visszérfájdalmait. A vadgesztenye az egyik legismertebb vénás keringésre ható gyógynövény ami fantasztikus hatással van a visszeres lábra. A benne található flavonoidok fokozzák az érfalak rugalmasságát, és csökkentik folyadékáteresztő képességüket. A vadgesztenye gyulladásgátló és duzzanatcsökkentő hatása, képes sikeresen csökkenteni a visszerek megjelenését. Hatására javul a vénás- és a nyirokkeringés, csökken az ödéma, a gyulladás.

Miért fontos odafigyelnie az étkezésre?
A sok esetben helytelen táplálkozási szokásaink következtében kialakuló túlsúly, főleg, ha kevés testmozgással párosul, a vénás keringés lassulását vonhatja maga után. A pangó vér fokozott nyomást fejt ki a vénákra, azok kitágulnak, gyulladásos folyamat indul el a vénás keringésben, ami folyamatosan súlyosbodó panaszok (például nehézség érzés), visszértágulatok és más elváltozások kialakulásához vezethet.

Aki irodai munkát végez, mozgassa át a lábait óránként az asztal alatt, ha pedig sokat kell egy helyben állni, végezzen pár guggolást, vagy hintázzon a testével előre-hátra! Már ezzel a kis odafigyeléssel sokat tehet azért, hogy a munkából hazaérve ne érezzen fájdalmat, zsibbadást, és elkerülje vagy enyhítse a panaszokat.

Feltétlenül oda kell figyelni a rendszeres testmozgásra: visszérproblémák esetén kiemelkedően jók a vízi sportok, elsősorban az úszás ajánlott, melynek több előnye is van.

Mivel a testre nehezedő víz nyomása kipréseli az alsó végtagból a vért, a telt visszerek kiürülnek, a lábmozgás működteti az izompumpát, a vízszintes testhelyzet miatt pedig jóval kisebb a lábakra nehezedő véroszlop súlya. A rendszeres úszás mellett a kocogás, a séta vagy a kerékpározás is jó lehet.

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.