Menü

Laktózérzékenység és ami mögötte van

Mit jelent a laktózérzékenység, mikor jelentkezik, melyek a tünetei és mit ihatunk tehéntej helyett? Az állapot nem gyógyítható, de nagyon jól kezelhető.

Laktózérzékenység akkor jelentkezik, ha a szervezet nem tudja megemészteni a tejben és tejtermékben található tejcukrot, vagyis a laktózt. A laktáz enzim elégtelen mennyisége, illetve hiánya okozza ezt a betegséget, amit laktózérzékenységnek hívunk, az állapot kellemetlen, viszont tünetei könnyen megelőzhetőek. A túlzott gázképződés, alhasi puffadás és szélgörcsök, illetve a hasmenés, hányás erre a betegségre utal, melyen a táplálkozás megreformálásával sokat segít.

Az elfogyasztott tejcukor ennél az egészségügyi problémánál nem tud megemésztődni, ami emésztőrendszeri panaszokat okoz. Nagyon fontos elmondani, hogy a laktózérzékenység nem egyenlő a tejallergiával, ami egy jóval súlyosabb állapot. Tejallergia esetén a tejfehérjére vagyunk érzékenyek, ennek tünetei torokirritáció, vizesedés, ekcémás bőrkiütések, asztmatikus tünetek lehetnek, ebben az esetben a laktózmentes termékek fogyasztása sem megengedett! A tejfehérjét tartalmazó minden élelmiszer tilos!

A tejfehérjére való érzékenység jóval összetettebb és szigorúbb étrendet és diétát követel meg, mint a laktózérzékenység.

A laktózérzékenységre megoldást jelenthetnek a laktáz enzimet tartalmazó gyógyszerek, illetve az intolerancia mértékétől függően, a táplálkozási szokásaink megreformálása is segíti a tünetek megszüntetését.

A laktózérzékenyek általában kis mennyiségű tejet (tejterméket) még tolerálnak, például a natúr joghurtot és bizonyos sajtokat fogyaszthatnak, enyhe intolerancia esetén.

A tünetek jelentkezésében jelentős egyéni különbségek vannak, ez azt jelenti, hogy egyeseknél) már kisebb mennyiségű tejtermék is panaszokat okoz, míg másoknál kis mennyiségű étel elfogyasztása még nem jár tünetekkel.

Természetesen a betegség kiderülésével első kérdés, ami felmerül bennünk, hogy akkor mit fogyaszthatunk tehéntej helyett. Megoldás erre is van, igyunk növényi tejeket, melyeket magunk is elkészíthetünk földimogyoróból, gesztenyéből, dióból, mandulából, kókuszból, rizsből, szójából, esetleg zabból, rozsból, kölesből.

Sajnos, mint minden speciálisabb diéta, ez is drágább élelmiszereket kíván meg, azonban lehetőség szerint a növényi tejekből bátran fogyaszthat, aki nem szeretne lemondani a „tejes” értékű életről és étrendről.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?