Menü

Készítsd el a saját házi pestodat!

Ebben a cikkben egy házi pesto receptet osztunk meg. A recept nem bonyolult, és miután egyszer megkóstoltad a sajátodat, talán már nem is lesz többé kedved a boltihoz. Nem, is húzzuk tovább az időt, lássuk a receptet!

Összetevők:

2 csésze friss bazsalikomlevél
fél csésze frissen reszelt parmezán sajt
fél csésze extra szűz olívaolaj
fél citrom leve
egyharmad csésze fenyőmag (helyettesíthető mással, erről később írunk részletesebben)
2 gerezd reszelt fokhagyma
2 teáskanál tengeri só (ízlés szerint változtathatod)
negyed teáskanál frissen őrölt fekete bors (vagy ízlés szerint)

Elkészítés:

Egy serpenyőt melegíts fel közepes lángra. Öntsd bele a fenyőmagot, és pirítsd, amíg aranyszínű nem lesz. Ez körülbelül 3-4 percig tart, de ehhez folyamatosan kevergetned kell, nehogy odaégjen.

Az olívaolajon kívül minden összetevőt tegyél egy konyhai aprítóba, és aprítsd össze őket. Közben fokozatosan add hozzá az olíva olajat is, de figyelj oda, hogy az aprító falára tapadt részeket, olajat is lekapard. Ha ezzel végeztél, már csak egy lépésre vagy a végétől.

Töltsd bele üvegekbe a masszát! Elkészültél életed első pestojával! J

Hűtőben 7 napig eláll, de akár a fagyasztóba is beteheted (maximum 3 hónapra), vagy jégkockatartóban is lefagyaszthatod, akár 6 hónapra is.

Ezt a receptet akkor is érdemes kipróbálnod, ha egyébként nem vagy pesto fan. Másabb jellege van, mint bolti társainak, így lehet te is szeretni fogod.

Kész lett, ízlik is, de mire használjam?

A pestot széleskörű felhasználási lehetőségei is jól jellemzik. Teheted tésztára, keverheted salátaöntethez, kipróbálhatod pizzaszószként, eheted párolt zöldségekkel, megkenheted vele a szendvicsedet. Garantált, hogy ez a viszonylag erős íz minden fogást feldob.

Nem találok fenyőmagot a boltban (vagy nem akarok venni, mert nagyon drága). Mit tehetek?

Szerencsére van egy pár alternatíva, amit használhatsz helyette.

Mandula: remek helyettesítő. Sokan költséghatékonyság céljából például fele fenyőmaggal, fele mandulával készítik el a receptet, de csak mandulával is jól működik.

Dió: szintén remekül helyettesít, és nem befolyásolja a pesto ízét vagy állagát.

Pisztácia: csakúgy viselkedik, mint a fent említettek, viszont extra szép zöld színt biztosít. Sokak szerint ez a legtökéletesebb helyettese a fenyőmagnak, bár szintén elég borsos ára van.

Mogyoró: ezt is használhatjuk, de vigyázzunk, mert kicsit megváltoztatja a pesto ízét.

Makadámdió: szintén alkalmazhatjuk, viszont csak akkor, ha nincs más lehetőségünk.

Reméljük, kedvet kaptál, és kipróbálod a receptet!

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.