Menü

10 tipp kezdő minimalistáknak

Olyan világban élünk, ahol nagyon könnyű dolgokat felhalmozni– akár észrevétlenül is. Ahol érték, ha minél több tárggyal rendelkezik valaki, és ahol a boldogságot is sokan a vásárlások gyakoriságában mérik. De ahogy az egyik kedvenc minimalizmust követő youtuberem mondja: „Az otthon egy hely, ahol élünk, nem pedig egy hely, ahol cuccokat halmozunk fel.” Hogyan kezdj neki, ha most ismerkedsz a témával? Lentebb olvashatsz néhány tanácsot.

Érdemes a felesleges dolgok kiszelektálásával kezdeni. Ha körülnézel az otthonodban, meg fogsz lepődni, akár 1-2 év alatt is mennyi olyan dolog halmozódik fel, amit sosem használsz. Legtöbbször észre sem vesszük, milyen mennyiségről van szó, csak utólag realizáljuk, amikor már kitettük őket.

Egyszerre csak egy lépést tegyél!

Ha úgy döntesz, megpróbálkozol azzal, hogy utadat a minimalizmus irányába tereled, remek első lépés a zónánkénti válogatás. Egy szabad délutánodon láss neki a hálószobának, később a nappalinak, a fürdőnek és a konyhának. Fontos, hogy hagyj magadnak időt, és ne ess kétségbe, amint látni kezded, mennyi felesleges dologgal rendelkezel.

Tedd ki a nem használt ruhákat!

Hány olyan ruhád van, ami már évek óta áll a szekrényben, de sosem veszed fel, mert: kicsit kicsi, kényelmetlen, nem a te stílusod stb. Ismerem az érzelmi és financiális faktort is, amik ezeket a döntéshelyzeteket kísérik, de hidd el, jobb lesz nélkülük.

Tudatosan nézd át a cipőidet!

Ha kényelmetlen, nem praktikus vagy túl viseltes, ki vele! Otthonra a kertbe elég 1-2 elhasznált cipő is, a többi mehet a kukába, a szebb darabokat pedig érdemes eladni vagy eladományozni.

Ne tartogasd a rossz minőségű fehérneműket!

A lyukas zoknik, elkoszolódott alsóneműk helye nem a szekrényedben van. Igyekezz őket minél tovább használni (ezt könnyen megteheted, ha kicsit többet áldozol egy-egy darabra, tehát jó minőségűt veszel), de sose kelljen amiatt idegeskedned, ha véletlenül orvoshoz kell menned, és éppen egy picit elfeslett bugyi van rajtad. Szép fehérneműben lenni egyébként is jó érzés.

Realizáld a szükséges konyhai eszközök számát!

Négyen laktok otthon, de 25 bögre, 20 pohár és 4 étkészlet áll a szekrényben? Nem hiszem, hogy szükséged van mindre. Mindenből tarts meg néhányat tartalékba, hogy ha vendégeitek érkeznek, akkor is legyen elég kéznél, a többinek pedig keress új gazdát.

Vásárolj minőséget mennyiség helyett!

Ne a birtokolt darabok száma, hanem a minősége legyen az elsődleges. Egy régóta használt farmer nem rossz. A lényeg, hogy őrizze a színét, és ne kopjon az anyag. Ugyanez igaz a konyhai eszközökre is, és mindenre, ami körülvesz téged az otthonodban.

Tarts létszámkontrollt a játékok között!

Ha az embernek gyereke vagy gyerekei vannak, a játékok a legtöbb családban nagyjából minden pislogáskor osztódnak egyet. Próbáld ellenőrzésed alá vonni az elhatalmasodott játék zűrzavart. Amivel már nem játszanak a gyerekek, add el, vagy ha már nagyobbak, őket is bevonhatod a folyamatba. Válasszátok ki együtt, amire már nincs szükségük, és akár el is adományozhatjátok, hogy egy rászoruló gyermeket boldoggá tegyetek.

Szabj határt a piperecikkeknek!

Lehet, hogy a polcon sorakoznak a samponok. Addig ne vegyél újat, amíg ezeket el nem használtad. Utána pedig legyen egy samponod meg egy tartalék a szekrényben. Választhatod a környezetbarátabb szilárd sampont is. Miért sorakozik 15 féle szemceruza a polcon, amikor mindig ugyanazt a kettőt használod csak? A feleslegesek menjenek!

Ajándékozz könyvet!

Ajándékozd el, vagy add el azokat a könyveidet, amelyeket nem forgatsz, vagy már biztosan nem fogsz újraolvasni. Tudom, hogy szép a nagy otthoni könyvtár, de mi értelme, ha tudod, hogy már sosem fogod levenni a polcról az adott kötetet?

Ha nem tudod megtartsd-e, nincs rá szükséged!

Ez az egyik kedvenc tanácsom. Ha a válogatás során felmerül benned a kérdés, hogy szükséged van-e az adott dologra, biztosan tudom állítani, hogy nincs! Nyugodtan tedd ki a szűrét! Ha mégis sokáig dilemmázol, egy időre tedd félre, és kb. 90 nap múlva vizsgáld felül a döntésedet!

Remélem a fenti tanácsok után te is kedvet kaptál, hogy egy kicsit csökkentsd a kacatok mennyiségét, és egy fókuszáltabb élet birtoklója lehess, ahol a hangsúly a lényegen van, és az igazán fontos dolgokra koncentrálhass.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.