Menü

Meggy vagy cseresznye?

Végre itt a nyár, a meggy és a cseresznye évszaka. Na, de melyik gyümölcs rendelkezik jobb tulajdonságokkal, mik a hasonlóságok köztük, hogy lehet őket megkülönböztetni? Olvass tovább, és választ kapsz kérdéseidre.

Korábban 2 növényt tekintettek egy növénynek, de a 19. században néhány jellemzővel kezdték megkülönböztetni őket. Összetételét tekintve a gyümölcsök szinte azonosak. Mindkettő előnye nyilvánvaló, mivel hatalmas mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Különösen sok aszkorbinsav és nikotinsav van bennük. Az emberi test fő előnyös tulajdonságai közül a következőket különböztetjük meg:

az immunrendszer erősítése;

a vér koleszterinszintjének csökkentése;

a vérnyomás stabilizálása;

emelkedett hemoglobin;

az erek és a szív falainak megerősítése;

pozitív hatás az urogenitális szervekre;

metabolikus folyamatok kialakulása a testben;

jótékony hatással van az idegrendszerre.

Így a pépet és a gyümölcslevet vérszegénység, urolithiasis, köszvény, megfázás, magas vérnyomás, elhízás, bőrbetegségek, hasnyálmirigy-gyulladás és prosztatagyulladás esetén ajánlják.

Nem igazán lehet megválaszolni azt a kérdést, hogy melyik a jobb és hasznosabb. Minden a személy preferenciáitól függ. A meggy kissé savanykás ízű, míg a cseresznye édes. A cseresznyét előszeretettel tartják télen, mivel alacsonyabb a cukortartalma, és tartósításban nem annyira agyagos.

A meggyek általában kisebbek és oválisabbak, míg a cseresznyék nagyobbak és kerekdedek lehetnek.

A meggy és a cseresznye szezonja is eltérő lehet. Általában a meggyek júniusban érnek be, míg a cseresznyék júliusban vagy augusztusban. Azonban ez is függ a fajtájuktól és a termőhelyüktől.

Mi a különbség a cseresznyefa és a meggyfa között?

A cseresznye akár 10 m hosszú is lehet, a törzs egyenletes, egyenes, az ágak elrendezése többszintű. Az első években kérge vörösbarna, majd ezüstös árnyalatot kap, sok keresztirányú csíkkal. A korona ovális, és az életkorral kúpos.

A meggy gyakran törzs alakban növekszik, néha egy szétterülő fára hasonlít, inkább bokorra emlékeztet. A fajták túlnyomó többsége eléri a 3-4 m magasságot, és csak néhány faj nő magasabbra. A fa törzsét sűrű barna kéreg különbözteti meg, amelyen néha borostyángyanta tűnik ki.

Én a cseresznyére szavazok ugyan, de a meggyet is szívesen fogyasztom. Tegyetek ti is hasonlóan!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.