Menü

Dolgok, amik tönkreteszik a kapcsolatot

Kapásból fel tudunk sorolni egy csomó olyan tényezőt, ami elengedhetetlen a jól működő kapcsolathoz. Ilyen például a kommunikáció, az őszinteség és a nyitottság.

Egyoldalúság

Egy jó kapcsolat működésébe mindkét fél fektet energiát. Könnyen felborul az egyenlőség, ha az egyik fél úgy érzi, sokkal többet ad, mint amennyit a partnere beletesz a kapcsolatba.

Az empátia hiánya

Az empátiának különböző formái léteznek, ideértve a másik nézőpontjának elfogadását vagy az együttérzés kifejezését, ha a partnered nehéz helyzetben van. Ha az egyik fél nem tud együttérezni a partnerével, támogatni is nehezebben fogja tudni, ezek nélkül pedig a kapcsolat nem lesz hosszú életű.

Megvetés

Kutatások eredményei szerint a partnerek közötti megvetés vetíti leginkább előre a szakítást. A kudarcra ítélt kapcsolatokban a negatív érzelmek kifejezése 5:1 arányban van jelen a pozitív érzések kifejezésével szemben, míg az egészséges kapcsolatokban fele-fele arányban vannak a pozitív és a negatív érzelmi megnyilvánulások.

Játszmák

A jó kapcsolatok alapja az egymás iránt bizalom. Amikor az egyik fél folyton a másikat hibáztatja, olyan helyzeteket teremt, amik veszekedéseket generálnak, a kapcsolat idővel szétesik. Gyakori jele ennek a gaslighting, a másik állandó hibáztatása, túlérzékenynek titulálása.

A kommunikáció hiánya

A kapcsolatok működéséhez elengedhetetlen a nyílt, őszinte és rendszeres kommunikáció. Azok a párok, akik ritkán beszélgetnek, kerülik a problémák megvitatását vagy a konfliktusok megbeszélését, nagy eséllyel nem maradnak sokáig egymás mellett.

A kapcsolat karbantartásának hiánya

A hosszú távú kapcsolatokon dolgozni kell, a partnereknek tenniük kell azért, hogy működjön a dolog. Minőségi időt kell együtt tölteni, gondoskodni kell egymásról és ki kell elégíteni egymás testi, érzelmi és mentális szükségleteit. Ezek nélkül a kapcsolat hamar kiüresedik.

Hűtlenség

A hűtlenség túlmutat a megcsaláson – ami már önmagában elég indok lehet a szakításhoz. Ha az egyik fél szinte minden idejét a saját elfoglaltságaival, barátaival vagy munkatársaival tölti, miközben nem szakít időt a párjára, a kapcsolat nem fog sokáig tartani.

A véleménybeli különbségek

Lehet, hogy egyikőtök már családot alapítana, míg a másik élvezné még a gondtalan életet. Ne hozzatok elhamarkodott döntéseket, ne sajnáljátok az időt arra, hogy megbeszéljétek a közös döntéseket. Ne vegyétek semmibe egymás véleményét, mert természetes, ha az nem egyezik meg minden pontban.

Ha egy hosszantartó kapcsolatra vágytok, ne taszítsátok háttérbe más, fontosabb dolgok miatt. Szánjatok időt egymásra, a kapcsolatra.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.