Menü

Fürdődézsa otthon, hogy a nyár érzése mindig velünk legyen

A relaxálás, a vízben való pihenés, már az ókorban is kedvelt időtöltés volt, így a fürdők különböző társas programok színtereivé alakultak. Így van ez ma is. Az összejövetelek alkalmával, főleg nyáron, biztosan előkerülnek a medencék, és a különféle vízi alkalmatosságok. A rég elfeledett tevékenységek is virágkorukat élik, és időről-időről, de új és modern köntösbe előkerülnek ismét. Ide sorolhatjuk a dézsázást is. Ez a csobbanási lehetőség, tökéletes kikapcsolódást biztosít családi és baráti összejövetelek esetén. A wellness élményt fokozhatjuk különféle illóolajok és fürdősók alkalmazásával, amelyek belélegezve átjárják és ellazítják az egész testünket. Mindezt élvezhetjük, akár az udvarunkban.

Miért jó?

Minden évszakban használható. Akár nyáron vágyunk egy kis hűsölésre, akár télen egy meleg fürdőre, mind a kettőt megtehetjük a dézsában. Ez egy egyszeri beruházás kategóriába tartozik. Tehát ha beszerezzük, aztán hosszú évekig élvezhetjük jótékony hatását. Bárhol kialakítható, ugyanis nem kell hozzá hatalmas terület, nem kell alapot ásni, vagy átalakítani a házat miatta. Akár a terasz csücskében is elfér. Mindezzek mellet, pedig igen esztétikus. Akkor használjuk, amikor csak kedvünk tartja, nem kell hosszú sorokat várnunk, hogy megmártózzunk a vizében. Kedvünk szerint variálhatjuk a víz hőmérsékletét, a fatüzelésű kazánjának köszönhetően.

Mire kell figyelni?

A dézsa fala túl magas, tehát egy külső lépcső vagy belépő alkalmazása fontos. További kiegészítők lehetnek még az ülések, illetve a kapaszkodók is. A vizének folyamatos fűtésre van szüksége, különösen, ha téli időszakban szeretnénk azt használni. A fűtést fával fűthető kályhával lehet megoldani, mely pár óra alatt képes felfűteni a vizet, így azt rövid időn belül igénybe lehet venni. A dézsába töltött vizet leengedhetjük használat után, de arra is van lehetőség, hogy folyamatosan töltve legyen. De ilyenkor gondoskodni kell a friss víz utántöltéséről, hiszen bekormosodhat, zavarossá válhat. A fűtés mellett, pedig emeljük meg a víz só tartalmát a téli időszakban, ezzel is biztosítva, hogy ne fagyjon be a víz. Az ideális vízhőmérsékletet befolyásolhatja az időjárás és az évszak is, de általában a 36-40 fokos intervallumot szokták megadni.

Hogyan hat ránk?

Megnyugtatja az idegrendszerünket, ezáltal stresszoldó hatású és feltölt minket pozitív energiával. Relaxálni, meditálni, magunkban elmélyülni tökéletes. Ha sót teszünk a vízbe, akkor salaktalanítjuk a szervezetünket, illetve kedvezően hat a mozgásszervi betegségekre, a vérkeringésre, ellazítja az izmokat, erősíti az immunrendszerünket. A nyugodt alvásban is sokat segít, ha a meleg vízben megmártózunk esténként. A légző rendszerünkre is jó hatással van, ugyanis segít felszakítani a tüdőben, a hörgőkben lévő váladékot, vagyis légúti megbetegedések estén is kifejezetten hasznos lehet. Főleg ha illóolajokat és különböző sókat is használunk. A sónak köszönhetően jótékony hatással van, az ekcémás tünetekre és pattanásos bőrre.

Összességében elmondhatjuk, hogy remek központi eleme lehet egy dézsa a kertünknek. Abban is biztosak lehetünk, hogy akár egyedül elmélyülten, vagy buli közepén a haverokkal használjuk a lelkünk és testünk is gyógyul általa. A megfelelő karbantartásra és használatra természetesen figyelni kell, ahhoz, hogy hosszú évekig a társunk maradhasson.

Végezetül, pedig leírom, mit tanultam én (először próbáltuk ki) a nyaralás alatt, a dézsafürdőzésről:

Felmelegszik a víz 4-5 óra alatt.
Nem kell a kályhát teli hányni fával, elég rá 3 db nagyobb méretű fa. Az is bőven elég, hogy kellemesen meleg legyen, és tartsa a hőmérsékletet. Ha nem így teszünk, akkor túlforró lesz a víz és vagy hűteni kell, vagy várni, hogy visszahűljön.
Ha üvegpohárba viszünk magunknak innivalót a kiszáradás ellen, semmi féle képen ne tegyük a dézsa oldalsó peremére, vagy biztosak lehetünk benne, hogy szegényebb lesz a készletünk egy pohárral. Garantált a pohártörés veszélye.
Érdemes egy lábmosót is beszerezni a lépcső mellé. Amikor befelé igyekszünk a vízbe, mossuk le a lábunkról a szennyeződést, ezzel is garantálva a víz tisztaságát.
Legyen kéznél egy szűrű vagy háló, ugyanis a kerti bogarak is élvezettel csobbannak a dézsába.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.