Menü

Progeszteron – a női hormon, amire szükségünk van

Nagyon sokféle hormonnal működik a szervezetünk, elengedhetetlenek a helyes életfunkciók fenntartásához, az endokrin rendszer működteti a testünket, például a növekedést, de a progeszteronra, ami egy nemi hormon, a nőknek szükségük van a ciklusuk működéséhez.

Az belső elválasztású mirigyek, vagyis az endokrin mirigyek azért vannak a szervezetünkben, hogy szabályozzák életműködésünket azáltal, hogy hormonjainkat a véráramba juttassák. A progeszteron, más néven sárgatest hormon a petefészekben termelődik. A tüszőrepedés, azaz ovuláció után a tüsző hámja és a belső tok átalakul és sárgatest alakul ki. Ez teszi lehetővé, hogy a méhben olyan körülmények alakuljanak ki, amik elősegítik a megtermékenyült petesejt beágyazódását. A beágyazódáshoz szükség van egy kellően vastag méhnyálkahártyához, ami tápanyagban gazdag.

Ez azért fontos, hogy a méhlepény kialakulhasson és az embrió fejlődésnek induljon. Ezen folyamatok alatt a progeszteron szintje változik. A tüszőrepedés előtt alacsony és a ciklus előrehaladtával növekszik. Amennyiben létrejön a terhesség, akkor a sárgatest hormonnak továbbra is fontos szerepe van. Abban lesz segítségünkre, hogy védje a méh nyálkahártyáját és megakadályozza, hogy korán kialakuljanak összehúzódások, amik ahhoz vezethetnek, hogy a szervezet kilökje az embriót. A másik esetben nem teljesül be a terhesség, ilyenkor ez kiürül a szervezetből.

A terhesség kialakulásának egyik legfőbb eleme ez a hormon, az orvostudomány ennek hiányát véli a legnagyobb kockázatnak a meddőség kialakulásában. Okozhatja stressz, különböző betegségek, alváshiány, egészségtelen étkezés, mozgásszegény életmód és ezek mind együtt is.

A progeszteron szintjét vérből mérik. Amikor a szint túl magasnak mutatkozik, akkor jelezhet terhességet, de utalhat petefészek- vagy mellékvese daganatra is. Az alacsony szint a tüszőrepedéssel kapcsolatos problémára mutathat rá, de a méhen kívüli terhesség, illetve vetélés jele is lehet. A hormon hiányának jelei a következők lehetnek. Érezhetünk sokszor migrént, fáradtságot, dekoncentráltságot, töredezhet a körmünk, csökkenhet a libidó, a bőrünk száraz és pattanásos lehet, leadhatatlan kilókkal gyarapszunk, alvászavar alakulhat ki amellett, hogy állandó hangulatingadozással küzdünk. Amikor ez felmerül, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Vérvizsgálatot fognak elrendelni, amiből kimutatható a hormon szintje. Amennyiben beigazolódik, gyógyszeres kezelést alkalmaznak, és D-vitamin pótlásra lesz szükség.

Fontos odafigyelni a testünk adta jelekre, mivel hormonjaink igen sokféle élettani folyamatot irányítanak, és ha ezek nem termelődnek megfelelően, akkor felborul harmónia. A progeszteronhiány időben felismerve jól kezelhető, nem kell elfogadni a kellemetlenségekkel járó állapotot.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?