Menü

Dikul torna, hogy megszabadulj a fájdalomtól

Megannyi ember szenved hát- és derékfájdalomtól, nap, mint nap keseríti meg az életüket, pedig remek módszerek léteznek a fájdalom csökkentésére a gyógyszeres kezelésen kívül is, mint a Dikul torna.

A Dikul torna egy nagyon összetett rehabilitációs módszer. Valentin Dikulról kapta a nevét, aki egy neves cirkuszi tornász volt. Valentin egy előadáson súlyos sérüléseket szenvedett, mikor egy gerenda eltört, ennek következtében 10 métert zuhant. Akkor az orvosok azt mondták, hogy többé nem fog tudni lábra állni, de ő nem törődött ebbe bele. Elkezdte megerősíteni felsőtestét, majd alsó, lebénult tagjaival folytatta. Kötelet erősített lábaira, ezt különböző mértékkel húzta és engedte, majd nehezékekkel ellensúlyt hozott létre, közben különböző erősítő gyakorlatokat végezett. Tulajdonképpen saját tervezésű kondigépeket készített. Nem csak lábra állt, hanem visszatért a cirkuszba és a világ egyik legerősebb embere lett. Módszerével rengeteg gerincet érintő deformitással élő emberen segítenek.

A torna azért is nagyon jó választás a gerincferdülésben szenvedőknek, mert a gyakorlatokat könnyű elsajátítani. Fontos azonban megjegyezni, hogy a torna végzéséhez szükség van a mentális egészség helyrebillentéséhez is. Át kell állni a pozitív gondolkodásra, hinni kell abban, hogy az út, amire lépünk a teljes felépüléshez fog vezetni. Mindig ügyeljünk arra, hogy a torna közben semmis se zavarjon meg minket, ne legyen útban semmilyen tárgy, hogy kellőképpen összpontosíthassunk a kiszemelt mozdulatok elvégzésére.

Amennyiben zaklatottabb, stresszesebb pillanatokat élünk át, inkább tartsunk szünetet, ne terelj el gondolatainkat semmilyen lelki probléma sem Végül pedig dicsérjük meg magunkat, erősítsük meg mentális magunkat, hogy a torna hasznos és minden egyes elvégzett mozdulattal újabb és újabb eredményeket értünk el. Ez azért fontos Dikul szerint, mert a kellő mentális erő nélkül nem lesz fizikai erőnk. Kitartóan és az eredmények elérésének céljaként kitartóan kell végeznünk a tornát, és igen is el kell hinnünk, hogy képesek vagyunk a fejlődére. Ha nem hiszünk abban, hogy ez sikerülni fog, izmaink ellenállnak, pedig fontos, hogy visszatérjenek a helyes működéshez, túlterhelés nélkül.

Heti háromszor elég tornázni és ha megfelelő ritmusban, fokozatosan végezzük a gyakorlatokat, nem fog testünk ellenkezni. Amennyiben fájdalmat érzünk, álljunk meg, pihenjünk, kezeljük a problémát és úgy folytassuk a mozgást. A gyakorlatokat megtaláljuk különböző internetes oldalakon, de az a legbiztosabb, ha szakember segítségét kérjük, így elkerülhetjük az állapotromlást vagy a sérülést.

Higgyünk magunkban, az erőnkben, a testünkben és ahogy Valentin Dikulnak is sikerült lábra állni a kerekesszékből, nekünk is sikerülhet a gerincünket érintő problémákat kezelni és fájdalmainkat elfelejteni.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?