Menü

Mammográfia, ne hanyagold el

A szűrővizsgálatok nagyon fontosak egyészségünk megőrzésének érdekében, a nők körében nem csak a méhnyakrák szűrésének, hanem az emlőrák szűrésének is komoly jelentősége van.

Magyarországon minden 8-10. nőnél diagnosztizálnak melldaganatot, mely vezető helyen áll a nőket érintő daganatos megbetegedések sorrendjében. Bár az első és legfontosabb az, hogy a nők rendszeres önvizsgálatot végezzenek, mivel ezzel azonnal észrevehetőek a kisebb elváltozások is, mégis elengedhetetlen, hogy egy bizonyos betöltött kor után, ami jelen esetben, hazánkban a 45 év, elmenjenek évente szűrővizsgálatra. Az elvégzett szűrővizsgálatokkal már akár 3-5 évvel előbb is kiszűrhető egy daganat, minthogy kitapintással érzett csomó érzésével vagy fájdalommal felkeresnék orvosukat.

A mellrák korai stádiumban való felismerése kulcsfontosságú a gyógyulás lefolyását illetően. Amennyiben időben elcsípik, egy kisebb műtéttel el lehet távolítani a csomót vagy érintett területet és jelentős esély van a teljes felépülésre. Amennyiben nagyobb gondról vagy később felfedezett kóros elváltozásról van szó, sugárterápiás és/vagy gyógyszeres kezelést is alkalmaznak.

A mammográfia egy az emlő lágyrészét vizsgáló röntgen vizsgálat, mely által adott felvételen jól elkülöníthetőek a zsírszövetek, a mirigyek, a kötőszövetek és a kóros elváltozások. A vizsgálathoz semmilyen előkészületre nincsen szükség, bár érdemes kerülni a krémek, dezodorok használatát közvetlen előtte. A vizsgálat során egy röntgengép elé kell állni, majd egy plexi lap segítségével nyomást gyakorolnak a mellre. Erre azért van szükség, hogy a lehető legkevesebb elmozdulás történjen a felvétel elkészítése közben, illetve kevesebb képlet vetül egymásra.

Két irányból készül felvétel, egy felülről, egy pedig ferdén. Maga a vizsgálat nem jár fájdalommal, maximum kellemetlenséggel és attól sem kell félni, hogy sérülést okoz. Sugárterhelés szempontjából igen csekély mennyiségű a szervezetre gyakorolt hatása, nem több, mintha repülőre szállnánk egy hosszabb útra. Azoknak sem kell tartani a vizsgálattól, akiknek mell implantátumuk van, vagy nem rendelkeznek nagyobb kosárméretekkel, így is megvannak a megfelelő technikák a vizsgálat elvégzésére. Amennyiben elváltozást látnak, a későbbiekben készíthetnek több felvételt, illetve kiegészítő vizsgálatként ultrahangra, MR-re, biopsziára (szövettani vizsgálathoz szövetminta vételre) is beutalhatják a pácienst.

A vizsgálat után postai úton küldik az eredményt egy-két héten belül. Az, hogy valakit visszahívnak a kiértékelés után, nem jelenti azt, hogy mellrákja van, szóval nem szabad elsőre pánikolni. A visszahívott személyek kevesebb, mint 10 százalékánál diagnosztizálnak ténylegesen mellrákot.

A mammográfia egy elengedhetetlen szűrővizsgálat a nők körében, melynek jelentősége egyre fontosabb, hiszen egyre több nőt érintő daganatos megbetegedés szűrésére szolgál. Ne féljenek tőle, inkább egy kis kellemetlenség, mint egy későn felfedezett nagyobb baj.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?