Menü

Alakformálás - net vagy edző segítségével?

  • Dátum: 2013.04.08., 11:35

Míg a tavasz végleg be nem teszi a lábát hozzánk, addig még a benti sportok viszik a prímet. Az alakformálás főként női műfaj, készülve a bikini szezonra nagyon is aktuális, ráadásul tipikus benti sportolási lehetőség.

Az alakformálásban az erősítést, feszesítést szolgáló gyakorlatok vannak túlsúlyban, főleg a comb, fenék és has területeire szeretnénk ilyenkor „formálóan” hatni, de a kar megdolgoztatása is a paletta része.

A kérdés már csak annyi, hogy otthon magunktól végezzük vagy edző irányításával. A felvetés azért is aktuális, mert a mai világban az internet és a számítógép segítségével a szobánkba varázsolhatjuk a legprofibb személyi edzőket, hogy aztán az ő vezetésükkel végezhessünk egyszerűen, kényelmesen és olcsón alakformálást segítő gyakorlatokat. Itt persze mindjárt nem is kettő, hanem három különböző dologról van szó, hiszen egyik eset, amikor az edzővel személyes, „élő” kontaktus révén mozgunk. A másik szituációban otthon vagyunk és virtuális kapcsolat révén veszünk igénybe egy edző vezetését, a harmadik esetben pedig magunktól próbálunk sportolni.

Mi mind a hármat kipróbáltuk, most pedig összegezzük tapasztalatainkat. Az első esetben különböző DVD-k és az internetre feltöltött edzés programok segítségével láttunk neki a munkának. Ebben az esetben készülés, utazás és nagyobb anyagi ráfordítás nélkül tehetünk valamit egészségünkért, na persze meg a jó alakért. Nyilvánvalóan kevesebb időt vesz igénybe, és bármikor, ha van egy szabad félóránk otthon nekiláthatunk az alakformálásnak. Ugyanakkor van egy alattomos tulajdonsága az otthoni sportnak, méghozzá hogy nem igényel tervezést, ami a rugalmasság kecsegtető látszatával veszélyezteti a sportolás rendszerességét. Már pedig a gyakoriság és a rendszeresség elengedhetetlen, ha eredményt szeretnénk elérni.

Ha már láttunk és végeztünk sok- sok alakformáló gyakorlatot, könnyedén érezhetünk magunkban elég tudást ahhoz, hogy magunktól nekilássunk otthon. Az előbbi és az utóbbi eset veszélye a szakmaiság hiánya, hiszen ez is egy külön szakma. Az edző személyes jelenléte biztosíték arra, hogy egyrészről a gyakorlatok végzésének módja hatékony legyen, másrészről pedig helyes, vagyis nem ártalmas egészségünkre. Gyakran hallhatunk olyan figyelmeztetéseket, hogy bizonyos gyakorlatok vagy helytelen testtartásuk egészségtelenek például a gerincünkre nézve. Ezeket valóban érdemes komolyan venni, és mérlegre tenni az otthoni sportolás kényelmével szemben.

Személyiségfüggő is, hogy ki milyen kitartó és elszánt, de mi azt tapasztaltuk, hogy az edző és mások jelenléte még inkább ösztönöz arra, hogy ne adjuk fel és csináljuk végig az edzést. Az is jó módszer lehet, ha a kombináljuk a lehetőségeket, tehát beillesztünk mondjuk a heti tervünkbe egy edző által kontrolállt és vezetett edzést, ez biztosítja a rendszerességet és a szakszerűséget. De ha már magabiztosan végzünk alapgyakorlatokat, miért ne sportoljunk spontán is az otthon kényelmében!

Fotó:
sxc.hu

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.