Menü

Receptajánló: krumplis vöröslencse főzelék

A változatos étkezés fontossága vitathatatlan, ezzel biztosítjuk, hogy a vitaminok, ásványi anyagok széles körét vigyük a szervezetünkbe. Még a klasszikus receptfélék területén is újíthatunk: szimpla lencse-, vagy krumplifőzelék helyett készítsünk vöröslencse főzeléket! Természetesen egészségesen.

Ebben a főzelékben az a legjobb, hogy teljes mértékben liszt- és cukor nélkül készül, ráadásul a vöröslencsének nagyon magas a fehérjetartalma. Sőt, gyorsan elkészíthető - a vöröslencsét ugyanis nem kell előre beáztatni.


A vöröslencséhez kiválóan illeszkedik a petrezselyem, a fokhagyma és a csípőspaprika is

Hozzávalók: 350 g vöröslencse, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 nagy szem krumpli, 6 evőkanál tejföl, 3 evőkanál dijoni mustár (cukormentes!), 3 gerezd fokhagyma, fűszerek: bio vegeta, só, bors, fehérbors, szárított metélőhagyma és medvehagyma, petrezselyem, kevés tört chili.

A hagymát megpirítjuk, lehetőleg olívaolajon. Közben vízben főzni kezdjük a valóban apró kockákra vágott krumplit kevés vízben. Megmossuk a vöröslencsét, és vízzel együtt a krumplihoz adjuk, majd hozzáöntjük a már megpirított hagymát is. Addig főzzük, amíg a krumpli és a vöröslencse meg nem puhul, szerencsére ez nem hosszú idő, mintegy negyed óra, húsz perc. Ha nem ismerjük a vöröslencsét, tudjunk róla, hogy bár a puhaságát nehéz ellenőrizni főzés közben, de látni fogjuk, hogy a színe kivilágosodik, az állaga pedig megváltozik, lágyabb lesz, és természetesen megnő. Ha megfőtt, akkor összekeverjük a tejföllel, a mustárral, majd a fűszerekkel. Igény szerint ha még krémesíteni szeretnénk rajta, akkor adjunk hozzá plusz tejfölt és mustárt, ha pedig higítani, akkor vizet, majd forraljuk össze.

A köretünk is lehet rendhagyó: ez az étel nagyon finom gabonafasírttal, sült sajttal, vagy sült paprikával (akár színes paprika is lehet).

Jó étvágyat kívánunk!

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Horvátok

A Magyarországon élő nemzetiségek közül a következő, amelynek konyhájával megismerkedhetünk, a horvátoké. A népszerű ételeket a legtöbben ismerik, de nem árt, ha ezeket otthon is el tudjuk készíteni.

Ha nyár, akkor leves

A kánikulában mi sem esik jobban, mint egy hűsítő, jéghideg ital, viszont enni is kell valamit. Miért is ne lehetne mindkettőt egyszerre?

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Görögök

A görögök nem nagy számban élnek itt, ők is nagyjából egyetlen településen és környékén. Noha ma már legtöbben magyarul is ugyanúgy, vagy jobban beszélnek, mint görögül, a konyhaművészetükben megőrizték az anyaország ízeit. Ebből következik egy kis válogatás.

Egészséges édesség

Ki ne álmodna egy olyan nassolnivalóról, amely egészséges, gyógyító hatása van, finom is és még édességnek is nevezheti? Az édességek igen csábítóak tudnak lenni, az emberek pedig olykor-olykor el is csábulnak, és a kosarukba teszik vásárlás közben a nyalánkságokat.

Ellenségünk a szénhidrát?

A zsír után most új ellenséget választott a fitneszipar. Igen, megint az ételek egyik fő összetevőjét, a szénhidrátot tesszük felelőssé minden egészségügyi problémáért. Lássuk csak, hogy is van ez!