Menü

Receptajánló: krumplis vöröslencse főzelék

A változatos étkezés fontossága vitathatatlan, ezzel biztosítjuk, hogy a vitaminok, ásványi anyagok széles körét vigyük a szervezetünkbe. Még a klasszikus receptfélék területén is újíthatunk: szimpla lencse-, vagy krumplifőzelék helyett készítsünk vöröslencse főzeléket! Természetesen egészségesen.

Ebben a főzelékben az a legjobb, hogy teljes mértékben liszt- és cukor nélkül készül, ráadásul a vöröslencsének nagyon magas a fehérjetartalma. Sőt, gyorsan elkészíthető - a vöröslencsét ugyanis nem kell előre beáztatni.


A vöröslencséhez kiválóan illeszkedik a petrezselyem, a fokhagyma és a csípőspaprika is

Hozzávalók: 350 g vöröslencse, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 nagy szem krumpli, 6 evőkanál tejföl, 3 evőkanál dijoni mustár (cukormentes!), 3 gerezd fokhagyma, fűszerek: bio vegeta, só, bors, fehérbors, szárított metélőhagyma és medvehagyma, petrezselyem, kevés tört chili.

A hagymát megpirítjuk, lehetőleg olívaolajon. Közben vízben főzni kezdjük a valóban apró kockákra vágott krumplit kevés vízben. Megmossuk a vöröslencsét, és vízzel együtt a krumplihoz adjuk, majd hozzáöntjük a már megpirított hagymát is. Addig főzzük, amíg a krumpli és a vöröslencse meg nem puhul, szerencsére ez nem hosszú idő, mintegy negyed óra, húsz perc. Ha nem ismerjük a vöröslencsét, tudjunk róla, hogy bár a puhaságát nehéz ellenőrizni főzés közben, de látni fogjuk, hogy a színe kivilágosodik, az állaga pedig megváltozik, lágyabb lesz, és természetesen megnő. Ha megfőtt, akkor összekeverjük a tejföllel, a mustárral, majd a fűszerekkel. Igény szerint ha még krémesíteni szeretnénk rajta, akkor adjunk hozzá plusz tejfölt és mustárt, ha pedig higítani, akkor vizet, majd forraljuk össze.

A köretünk is lehet rendhagyó: ez az étel nagyon finom gabonafasírttal, sült sajttal, vagy sült paprikával (akár színes paprika is lehet).

Jó étvágyat kívánunk!

...meg a kakaósat, a fahéjasat, a lekvárosat....

Édesen és sósan is fogyasztjuk. Számtalan verziója létezik. Elkészítése országonként más és más. A legkedveltebb töltelékek a kakaó, fahéj, túró, mák, különböző pudingok. Sós változata közül ismert: a hortobágyi húsos palacsinta, de gombával, és más zöldségekkel megtöltve is elkészíthető. Gyerekkorodban melyik volt a kedvenced?

Ez zsír!

A zsír a barátunk. Hallani gyakran. Mondjuk én azért ezt így soha nem jelenteném ki, de tény, hogy bizonyos zsírsavak nagyon jótékony hatásúak számunkra, míg más zsírok igencsak kerülendők! Most akkor, hogy is van ez?

Grillszezon-nemcsak húsimádóknak!

Bár a kerti grillezés, tárcsán sütés összekapcsolódik nálunk a gondosan bepácolt húsokkal, szalonnasütéssel, ám nem feltétlen kell kizárólag húsos fogásokban gondolkodni, a vegetáriánusoknak is jutnak finom falatok egy kerti partin. Tűzzünk néhány vegetáriánus ételt a nyársra!

Rostban gazdag ételek

A növényi rostok a szervezet számára nem hasznosítható anyagok közé tartoznak, fogyasztásuk mégis elengedhetetlen azok számára, akik egészségesen szeretnének étkezni. Mutatok pár ötletet, ha nem tudod, hogyan fedezd a napi rostbeviteledet.

Mindennapi, egészséges kenyerünk

Sok rémhírt hallani, hogy színezik a teljes kiőrlésű kenyeret, kakaóval. Ha az ember nem olvassa el az összetevők listáját a kenyér csomagolásán, akkor könnyen lehet, hogy egy színezett fehér lisztes kenyeret emel le a polcról. Az egészség pedig, amúgy is drága…vagy talán mégsem az?