Menü

Minden, amit a B7-vitaminról tudni érdemes

  • Dátum: 2018.10.19., 06:37

A B7-vitamin vagy közismertebb nevén biotin, egy vízben oldható vitamin, amely elengedhetetlen a test normális anyagcseréjéhez és működéséhez. Számos olyan enzim felépítésében vesz részt, amelyek a test létfontosságú anyagcsereútjainak szabályozásáért felelősek. Ilyen például a zsírok és a szénhidrátok metabolizmusa vagy a fehérjeképződésben részt vállaló aminosavak.

A biotinról tudják, hogy a sejtszaporodást fokozza, és gyakran étrendkiegészítők komponenseként is megtalálhatjuk. Használják többek között haj- vagy körömerősítő termékek összetevőként, de megtalálhatjuk a bőrápolás különféle termékeinek összetevői között is.

A biotin forrásai

A B7-vitamin számos ételben megtalálható, azonban csak nagyon kis mennyiségben. Így jelen van a gabonában, a tejben, a tojássárgájában, a földimogyoróban, illetve a dióban is. De tartalmazzák a teljes kiőrlésű kenyerek, a lazac, a szardínia, a gomba, a karfiol és a sertéshús is. Néhány gyümölcsben is jelen van, ilyenek a banán, az avokádó és a szeder. Általánosságban tehát elmondhatjuk, hogy ha egy kiegyensúlyozott, egészséges étrendet követünk, akkor elegendő mennyiséget viszünk be a szervezetünkbe.

Egészségre gyakorolt hatása

Mint már korábban is írtuk, a biotin jelenléte elengedhetetlen a test normális anyagcseréjéhez, mivel olyan fontos folyamatokban vesz részt, mint a glükoneogenezis (fehérjéből vagy zsírból képződik glikogén a szervezetben).

Habár ritka, hogy valaki biotinhiánytól szenvedjen, van az emberiségnek egy kis csoportja, akik fogékonyabbak lehetnek erre a hiányállapotra. Tipikusan ilyen emberek a Crohn betegek. A biotinhiány tünetei közé tartozhat a fokozott hajhullás, bőrproblémák, a szájszélek sarkainak megrepedése, a szemszárazság és az étvágytalanság.

A biotin ezenkívül fontos szerepet tölt be az idegrendszer megfelelő működésében is, illetve esszenciális a máj metabolizmusához.

Igaz, hogy a biotin sok kozmetikumban is jelen van, azért azt fontos megemlíteni, hogy a bőrön, a hajon, illetve a körmökön keresztüli felszívódása nem lehetséges. A biotinnak szerepe lehet az elvékonyodott haj és a törékeny körmök ápolásában, főleg azok esetében, akik egyébként is biotin hiánnyal küzdenek. Annak ellenére ajánlják az alkalmazást, hogy meggyőző tudományos bizonyítékok ezzel kapcsolatban még nem születtek.

Néhány publikációt azonban már olvashatunk arra vonatkozóan, hogy a Crohn betegek mellett a cukorbetegek is fogékonyak lehetnek a hiányállapotra. Mivel a biotin a szervezetben végbemenő glükóz képzésében fontos szerepet tölt be, segíthet fenntartani a normális vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegek esetében.

Adagolás

Mivel a B7-vitamin a vitaminok vízben oldható formái közé tartozik, így nem raktározódik el a szervezetben. A fel nem szívódott biotin a vizelettel ürül ki a szervezetből, tehát figyelnünk kell arra, hogy étrendünk napi szinten tartalmazzon elegendő mennyiségű biotint. Meglepetésként érhet minket, de még a bélrendszerünkben is élnek olyan baktériumok, amelyek B7-vitamin előállítására képesek.

Az Egyesült Államok irányelvei alapján egy újszülöttnek 6 hónapos koráig napi 6 mikrogramm, egy 19 évesnél idősebb felnőttnek napi 30 mikrogramm, egy szoptató édesanyának pedig 35 mikrogramm biotint kellene bevinnie a szervezetébe.

A biotinhiánytól szenvedő egyének esetében ezek a számok eltérőek lehetnek, ezért ebben az esetben nagyon fontos egy szakorvos véleményét kikérni.

A Mayo Clinic adatai alapján napi 10 milligramm (ami 10.000 mikrogrammnak felel meg) biotin bevitele még semmilyen mellékhatást nem eredményez az emberi szervezetben. Eddig még egyetlen kutatás sem áll rendelkezésünkre, amely azt bizonyítaná, hogy a túladagolás egyáltalán lehetséges. Ezt a vitamin vízoldhatósága is alátámasztja, hiszen a felesleges mennyiség a vizelettel kiürül a szervezetből.

forrás:www.news-medical.net

Gyors szívverés – kezdjek aggódni?

Az egészségünkkel kapcsolatban soha nem lehetünk elég óvatosak, ezért minden apró jelre figyelmeztetésképpen kell tekintenünk. Így van ez a szívünk egészsége esetében is, hiszen szerencsére ez a szervünk szorgos munkája mellett azonnal jelez, ha valami gond van. Nekünk csak meg kell tanulnunk figyelni rá.

Az alkoholmentes élet titka

Az alkoholfogyasztás kultúránként változó van, ahol bárhol lehet inni, és a mennyiség miatt is elnézőbbek, máshol meg egyszerűen tilos. Tudjuk, hogy káros a szervezetre, a testünkre és a lelkünkre is, mégis hajlamosak vagyunk mértéktelenül is fogyasztani. Aztán jön a macskajaj, a megbánás– és a következő alkalom. De vajon mi történne velünk, az egészségünkkel, ha többé nem néznénk a pohár aljára?

A sírás biológiája – 2. rész - Tippek

Habár a sírás sokaknak egy elkeserítő, esetleg szégyellnivaló téma, mégis léteznek olyan aspektusok, amelyek felől ezt is érdemes megközelíteni. Például, hogy hogyan érdemes kontrollálni. Tippek következnek.

Amit a vízről érdemes tudni

Naponta szajkózzuk, hogy eleget kell inni, napi 2-2,5 litert, de az igazi okát nem tudjuk. Csupán annyit, hogy ez így egészséges. Most többet is megtudhatunk a folyadékbevitel fontosságáról.

A fájdalom a barátunk?

Izomláz esetén a „láz” megnevezés az izomzat gyulladását jelenti, s általában edzés másnapján jelentkeznek. Az izomláz nem más, mint a testedzés hatására bekövetkező mikroszkopikus sérülés. Mi a teendőnk vele?