Menü

Földimogyoró egészségre gyakorolt hatásai

A földimogyoró a kétszikűek osztályába, a hüvelyesek rendjébe és a pillangósvirágúak családjába tartozik. Őshazájában, Dél- Amerikában vadon is előfordul. Amerika felfedezése után Afrikán keresztül terjedt el fokozatosan az egész világon.

Ásványi anyagai közül kiemelkedik a réz, mangán, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és szelén. Nagy mennyiségben tartalmaz polifenol antioxidánsokat, elsősorban p-kumársavat, amely csökkenti a gyomorrák kialakulásának kockázatát azáltal, hogy korlátozza a karcinogén nitrózaminok képződését a gyomorban. A földimogyoró kiváló rezveratrol forrás, amely antioxidáns vegyület hozzájárul a daganatok, szívbetegségek, degeneratív-,és idegrendszeri betegségek megelőzésében, valamint hatásos a magas vérnyomás, vírusos és gombás fertőzések kezelésében is.

Gazdag E-vitaminban, amely szintén erőteljes antioxidáns, támogatja az immunrendszer védőfunkcióját, csökkenti a bőr sérülékenységét, gyorsítja a seb gyógyulását, védi a vörösvértesteket a károsodástól. Szerepe van a sejtmembrán épségének megőrzésében, a szabad gyökök semlegesítése révén pedig késlelteti az öregedési folyamatokat. A földimogyoró a B-vitamincsoport számos tagját tartalmazza,-riboflavint, niacint, tiamint, pantoténsavat, piridoxint és folsavat-,melyek a depresszió és szorongás enyhítésében is szerepet játszanak. Együttesen felelnek az energiatermelésért, és energiát biztosítanak a szervezet számára, azáltal, hogy támogatják a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok anyagcseréjét.

Magas a tápanyagtartalma

Felpattintod a földimogyoró héját és rengeteg hasznos tápanyag tárul máris eléd! A mogyoró egyedi bioaktív komponenseket tartalmaz, antioxidánsként viselkedik és számos betegség megelőzésében segít.

Hozzájárul a karcsúbb test eléréséhez

A mogyoróevők és mogyoróvaj-fogyasztók karcsúbb alakkal rendelkeznek, annak ellenére, hogy több kalóriát esznek.

Csökkenti a koleszterinszintet

Annak ellenére, hogy a mogyoró magas energiatartalmú (magas a kalória- és zsírtartalma), egy tanulmány kimutatta, hogy a mogyoróvaj és földimogyoró csökkenti a koleszterinszintet, anélkül, hogy súlygyarapodást okozna.

Szívbaj, idegbetegségek, Alzheimer-kór és fertőzések ellen:

A mogyoróban található polifenolos antioxidáns, a rezveratrol hatékonyan előzi meg a szívbaj, a rák, az idegbetegségek és a vírusos-, valamint gombás fertőzések kialakulását.

Epekövek:

Hetente 3 dkg mogyoró vagy két evőkanál mogyoróvaj 25%-kal csökkenti az epekövek és az epehólyag betegségek kialakulásának kockázatát.

A diófélékben lévő rost segít megszabadulni a méreg- és salakanyagoktól. A szervezetben lévő méreganyagok a külső megjelenésre is hatással vannak, pattanásokat, fakó és zsíros bőrt okozhatnak. Fogyasszon rendszeresen mogyorót, így a méreganyagok gyorsabban kiürülnek a szervezetéből és a bőre egészségesebb lesz.

A mogyoró L-arginint tartalmaz, egy olyan aminosavat, amivel hatékonyan kezelhető a kopaszodás, valamint serkenti az egészséges haj növekedését. Ezenkívül hozzájárul az artériák falának egészségéhez és megakadályozza a vérrög kialakulását, így serkenti a vérkeringést. A megfelelő vérkeringés által a haj erősebb és egészségesebb lesz.

A mogyoró sokféleképpen fogyasztható dióféle, így könnyedén beépítheti az étrendjébe. Alább többféle tippet is talál a mogyoró elkészítését illetően, melyek mindegyike egyedi a maga módján.

Szerző: Udvari Fanni

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.