Ki gondolná, mi mindenre jó a só!
- Dátum: 2021.02.01., 04:03
- Martinka Dia
- beteg, bőr, duguláselhárítás, fertőtlenít, gargalizál, gyakori, gyógyászat, gyulladáscsökkentő, gyümölcs, hangya, hatásos, inhalálás, ínyprobléma, konyhai, légfrissítés, megbarnul, olcsó, ruha, só, sütő, szagok, színélénkítő, táplálkozás., tojás, torokprobléma, vérfolt
A só az egyik legolcsóbb és leggyakrabban használt konyhai alapanyagunk, azonban érdemes más oldalát is megismerni, ugyanis nemcsak ízesítésre jó!
A sót javasolják például a kellemetlen szagok elűzésére. Ha hűtőbe teszünk egy kis tállal, beszívja a kellemetlen szagokat, kézbe dörzsölve is hatásos.
A só állítólag meggátolja, hogy a gyümölcsök megbarnuljanak, ahogy a citromlé is ezt teszi.
A sós vízben a friss tojások elsüllyednek, a rosszak viszont úsznak a tetején.
A só frissen tartja a sajtokat, ezért van vízbe áztatva a bolti mozzarella vagy a feta sajt. A sós víz frissen tartja sajtot.
Érdemes tudni, hogy nagyon jó a só a hangyák ellen. Érdemes az ajtó- és ablaknyílásokhoz sót szórni, mert elriasztja a hangyákat.
Duguláselhárításra is kipróbálhatjuk, ha lefolyóba szórjuk, s állni hagyjuk, a szennyeződéseket kiválóan fel tudja oldani.
Zsírtalanításnál is sikeresen alkalmazhatjuk, a só ugyanis leszed sokféle szennyeződést.
A poharak tisztítását is elvégezhetjük vele, langyos sós vízzel fényesre lehet öblíteni a poharakat.
Ha két púpos kanálnyi sót szórunk a mosógépbe, a fakó ruhák újra szebb színekben pompáznak.
A só felélénkíti az anyagokat és a színeket is.
Eltávolítja a vérfoltot, ha hideg vízbe áztatjuk a ruhát és megszórjuk utána sóval, amit 20 percig rajta hagyunk.
Száj- és torokproblémákra kiváló a só, langyos sós vízzel szoktam én is gargalizálni, hatásos.
A sós vizes oldat számos betegség tüneteinek enyhítésére alkalmazható, például az ínyproblémáknál, a torokgyulladásnál vagy torokfájásnál.
A sós lábfürdő csodát tesz a nap végén! Az izmok ellazulnak, a só pedig leszedi a legfelső, elhalt hámréteget a lábról.
A rozsdás konyhai eszközöket citromlé és só egyenlő arányú keverékével újra rozsdamentesre varázsolhatjuk, szinte szebb lesz minden, mint új korában.
Ha a sütőbe helyezett étel kifut, szórjunk bőven sót a benne keletkezett foltokra, így nem keletkezik füst, csak egy kéreg a szennyeződésen, amit könnyen eltávolíthatunk, miután kihűlt a sütő.
Kiváló tippet olvastam a sóval légfrissítésre. A só természetes módszerrel távolítja el a kellemetlen szagokat, és teszi frissé a levegőt! Ha egy narancsot félbevágunk, kivájjuk a belsejét és feltöltjük nagyszemű sóval, frissíti a levegőt a lakásban.
Sós inhalálással segíthetünk az allergiás, asztmatikus és egyéb légúti problémákon. A modern gyógyászat már teljesen elképzelhetetlen só tartalmú infúzió nélkül.
A só külsőleg alkalmazva gyógyító hatással bír a pattanásos, ekcémás, neurodermatitiszes betegek bőrére is.
Külsőleg alkalmazva a sós bőrradírozás nagyon hatékonyan távolítja el az elhalt hámsejteket, emellett enyhén fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású. A sós fürdőnek pedig méregtelenítő és bőrszépítő hatásokat tulajdonítanak.
A táplálkozásban nagyon kell figyelni az elfogyasztott sómennyiségre, a túl sok só ugyanis károsan hat az egészségre, azonban a fenti tanácsokat bátran ki lehet próbálni, gyakorlatilag filléres házi trükkök ezek, melyek olykor többet érnek, mint más, drága módszerek.
Martinka Dia
Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum
A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!
Magyar méz – egészséges táplálék
A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.
Mire jó az articsóka?
A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.
Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért
Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.
Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság
A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.