Ételek sütőtárcsán elkészítve
- Dátum: 2021.05.03., 22:58
- Nagypál Bíborka Anna
- képek:pexels.com
- étel, finomság, grill, hal, kert, olaj, szabadidő, tárcsa
A korlátozások feloldása lassan lehetővé teszi, hogy otthon is akár kerti partit rendezzünk. A jó idő közeledtével akár hétvégén elő is kaphatjuk a rég elfeledett sütőtárcsát, ami már annyi sok pillanatnak lehetett szem- és fültanúja. Készítsünk hát valami finomat a tárcsán!
Mi is az a tárcsa és miért így hívják? Ismerős lehet a mezőgazdaságból a tárcsa vagy boronatárcsa kifejezés. A sütőtárcsa nem más, mint egy átalakított mezőgazdasági eszköz, az úgynevezett boronatárcsa, amit eredetileg arra használtak, hogy társaival együtt az aratás és a szalma betakarítása után a tarlóhántást és tarlóápolást elvégezzék. Ezeket a tárcsákat alakították át és helyezték a gasztronómia szolgálatába. Először is behegesztik a tárcsa közepén lévő lyukat, majd felcsiszolják, s olyan formára hozzák, hogy a tűz fölé lehessen tenni. Sokan vagy felfüggesztik, mint a bográcsot, de elterjedtebb, hogy a tárcsa lábakon áll, és így a tűz fölé helyezik a sütőtárcsát. A tárcsa öntött vasból készül és egy tál formára hasonlít, ami a közepénél lejt.
Most már a sütőtárcsa a grill mellett egy kötelező elem a kerti partikon. Egészen elérhető árakon lehet már szerencsére sütőtárcsát találni. Olyan multifunkcionális, hogy bármi elkészíthető rajta. Ha nincs otthon grill, akkor a sütőtárcsa akár egy másik alternatíva is lehet. Kicsit emlékeztethet minket a wok formájára is, és igen, a wok valamennyi tulajdonságát is örökölte a sütőtárcsa. Akár a wok, a tárcsa is egész felületén átmelegszik, azonban hátrány, hogy nem lehet oly módon mozgatni, mint a wokot vagy a serpenyőt.
Tényleg csak a fantázia szab annak határt, hogy mit készítünk el a tárcsán. Süthetünk és grillezhetünk különböző grillcélra használt húsokat, kolbászokat. Készíthetünk ropogós halakat, akár grillezhetünk zöldségeket, gyümölcsöket egyaránt! Az alábbiakban hoztam nektek egy tárcsás ponty receptet:
Tárcsán sült ponty szeletek sült zöldségekkel
Hozzávalók 2 főre:
4-6 szelet ponty
étolaj (3 dl)
őrölt paprika ízlés szerint
liszt a panírozáshoz
1 csomag halas fűszerkeverék
3-4 db vöröshagyma
3-4 db paprika
3-4 db paradicsom
Vagy akár cukkini, padlizsán, gomba!
Coleslaw saláta
Elkészítés:
A halakat bepácoljuk a fűszerkeverékkel, majd a lisztet, a halés az őrölt paprikát összekeverjük. Ne sok paprikát rakjunk bele, mert akkor meg ég sütés közben és keserű lehet. Ebbe a lisztes keverékbe bepanírozzuk a ponty szeleteket. Majd ezután az előkészített tárcsán, forró olajon lassú tűzön, süthetjük a be fűszerezett pontyokat. A későbbiekben pedig helyezzük a tárcsára a zöldségeket is. Vigyázzunk, mert az olaj csapkodhat és tűzforró!
Jó étvágyat!
Nagypál Anna
Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum
A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!
Magyar méz – egészséges táplálék
A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.
Mire jó az articsóka?
A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.
Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért
Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.
Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság
A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.