Egészséges chipsek
- Dátum: 2021.05.09., 17:58
- Liszli Kornélia
- képek:pexels.com
- alma chips, cukkini, immunerősítő, kalóriaégetés, kókusz, urzol sav
Nassolni mindenki szeret. Ám a hagyományos, krumpliból készült chipsek nem a legegészségesebbek, így ehelyett próbáljuk ki bátran ezeket a zöldségből és gyümölcsből készült finomságokat…
Cukkini chips
Ez a finom rágcsálnivaló jóval könnyebb, mint a klasszikus burgonyachips, immunerősítő hatása van, és gazdag C-vitaminban.
Hozzávalók
Főző spray
2 db cukkini vékonyra szeletelve
só
¼ csésze csicseriborsó liszt
bors
2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
3 evőkanál reszelt parmezánsajt
1 tojás
2 evőkanál víz
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 350 fokra. Béleld ki a tepsit sütőpapírral, és permetezd be tapadásmentes főzőspray-vel. Helyezd a cukkiniket egy papírtörlőre, és ízlés szerint sózd meg. Ezután hagyd állni néhány percig. Egy tálban keverd össze a csicseriborsólisztet, a sót, a borsot, a petrezselymet, és a parmezánsajtot.
Külön tálban pedig dolgozd el egy habverő segítségével a tojást és a vizet. Mártsd bele a cukkiniszeleteket a tojásos keverékben, majd tedd bele a lisztes keverékbe. A szeleteket helyezd az előkészített tepsibe, és süsd 30 percig, amíg ropogós nem lesz. Tálald melegen. Légmentesen lezárt edényben egy vagy két napig tárolható.
Kókusz chips
Csupán papírvékonyak a szeletek, viszont tele vannak a szív számára nélkülözhetetlen egészséges összetevőkkel, emellett pedig segít fenntartani a telítettségérzetet. Akár önmagában is fogyaszthatod, de kiválóan felhasználható salátákhoz, levesekhez, illetve csirke-és halételekhez.
Hozzávalók
1 érett kókusz
tengeri só
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 350 fokra, majd törd fel a kókuszdiót. Egy nagy kanál segítségével kanalazd ki a húsát, majd reszeld le nagyobb darabokra. Ízlés szerint sózd meg, béleld ki a tepsit sütőpapírral, majd helyezd bele a kókusz szeleteket. Süsd kb. 20 percig, amíg a kókusz széle barna nem kezd lenni, és száraz tapintásúvá válik. Légmentesen lezárt edényben 4-5 napig tárolható.
Alma chips
Mintha a tény, hogy zsírmentes, és tele van rosttal, nem lenne elég, ez az édes ropogós gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz urzol savat, mely a kutatások szerint, képes serkenteni a kalóriaégetés folyamatát.
Hozzávalók
1 teáskanál szőlőmagolaj
1 közepes alma vékonyra szeletelve
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál cukor
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, és kend ki szőlőmagolajjal vékonyan a tepsit. Helyezd az almaszeleteket a tepsibe, szórd meg fahéjjal és cukorral, majd süsd 2-3 órán keresztül, míg száraz nem lesz. A szeleteket időnként emelgesd fel, nehogy odatapadjanak. Végül vedd ki a tepsit a sütőből, és hagyd a szeleteket állni kb. 5 percig.
Jó ropogtatást!
Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum
A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!
Magyar méz – egészséges táplálék
A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.
Mire jó az articsóka?
A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.
Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért
Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.
Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság
A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.