Menü

A kézműves sörök reneszánsza

A jól ismert sztereotípia alapján a sör az csakis férfi ital. A sör nem nőies ital, nőknek nem szabad sört innia. Pedig manapság a sörök (főleg a kézműves sörök) egyre nagyobb figyelmet kapnak az éttermek és bárok itallapján.

A kézműves sörök egyértelműen reneszánszukat élik. Egyre több cég kezdi meg saját kézműves sörük gyártását, sőt ahol csak lehet szélesítik kínálatukat. Eddig egyértelműen a csehek, a belgák és az angolok voltak a sörgyártás királyai. Szerencsére hazánkban is egyre magasabb kínálattal rendelkeznek az üzletek a prémium sörök kategóriájában.

Az igazi kézműves sör hazája Amerika, onnan terjedt át Európába és a világ többi tájára. Azonban a rohamos népszerűség miatt nagy harc alakult ki a kézműves kisüzemi sörfőzők és a nagy sörgyártók között. Egyre nehezebb eldönteni, hogy mi számít kézműves sörnek.

Tehát mit is jelent az, hogy egy sör kézműves? Sokan a kisüzemi sörrel (200 000 hektoliternél kevesebbet gyártanak) állítják párhuzamba, azonban ez nem így van. Az igaz, hogy általában a kézműves sörök kisüzemi sörfőzdékben készülnek. Fontos tényező a lokalitás, tehát a craft beerek készítői nem nagy szegmenst céloznak meg, hanem a helyiek igényeihez igazítják a sörök ízvilágát. A gyártók szeretnek kísérletezni az ízekkel, egyéni ízvilágot próbálnak kialakítani, amivel a többi gyártó nem rendelkezik. A kézműves sör tehát egy olyan sör, ami határozott és egyedi ízzel rendelkezik, ez az íz pedig a nagyüzemi söröknél nem lelhető fel. A kézműves sörök nagyon magas minőségre törekednek, ezért lényegesen drágábbak, mint a nagyüzemben előállított silányabb minőségű sörök.

Az is egyre gyakoribb, hogy gyümölcsös ízeket tudnak csempészni a sörökbe. A belga meggysör itthon is nagy sláger lett, ezt egyaránt fogyasztják nők és férfiak is. Az APA, az IPA és az ALE is megtalálható a kínálatba, de sokszor saját módszerekkel és titkokkal hoznak létre új söröket a gyártók.

A kézműves hazai sörök is egyre trendibbek. Ez több okból is jó. A termék megvásárlásával a hazai munkahelyeket támogatjuk. A szállítási távolság lényegesen kevesebb, mintha egy külföldi nagyüzemtől vásárolnánk sört. Néhány vállalkozásánál akár arra is van lehetőség, hogy egyedi vásárlói kérésre készítsenek sört.

A népszerűsége miatt egyre gyakrabban megtalálható a gasztronómiában is. Sokféle húst lehet craft beerrel ízesíteni vagy tálalni. Egyre több étterem kínálja fel a sörkóstoló lehetőségét, ami segíti az ital népszerűsítését.

Ha lehet, akkor kóstoljunk meg hazai kézműves söröket, részesítsük előnyben a hazai gyártású termékeket! Fogyasszuk azonban az alkoholos italokat mértékkel és kizárólag csak 18 év fölött.

Nagypál Anna

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.