Menü

Mindent a kaktuszfügéről

A bíborkaktusz vagy indiai fügekaktusz aminosavakban gazdag, így rendkívül tápláló, nemcsak az emberekre nézve, hanem az állatok számára is.

A mexikói indiánok már 12.000 évvel ezelőtt felfigyeltek a növény különösen jótékony tulajdonságaira és nagyra értékelték a kaktuszt, mint gyógyszer és mint élelmiszer. A modern kutatás számos bizonyítékot talált már a fügekaktusz gyógyhatásaira, elsősorban a diabétesz kezelésére használják.

A bíborkaktusz vagy indiai fügekaktusz aminosavakban gazdag, így rendkívül tápláló, nemcsak az emberekre nézve, hanem az állatok számára is. A mexikói indiánok már 12.000 évvel ezelőtt felfigyeltek a növény különösen jótékony tulajdonságaira és nagyra értékelték a kaktuszt mint gyógyszer és mint élelmiszer. A modern kutatás számos bizonyítékot talált már a fügekaktusz gyógyhatásaira, elsősorban a diabétesz kezelésére használják.

Történelem
A mexikói őslakosok a friss fügekaktuszt a sebek kezelésére, különböző gyomorbetegségek tüneteinek enyhítésére és a megfázás megszüntetésére használták. Ma a friss fügekaktuszt számos formában megtalálhatjuk a bioboltok polcain: fogyaszthatjuk frissen, de porok és kivonatok formájában is.

Kémiai összetevők
A fügekaktusz nagy mennyiségben tartalmaz aminosavakat, rostokat, ásványi anyagokat, magnéziumot, vasat, B- és C-vitamint, valamint béta-karotint is.

Használata
Egy tanulmány hatékonyan igazolta, hogy a fügekaktusz hatékonyan képes csökkenteni a vércukorszint, mivel a bélben lévő cukrot megköti. Egyes kutatók feltételezik, hogy a fügekaktusz növelheti a sejtek inzulin felhasználásra való képességét is. Több kutatási eredmény igazolja a fügekaktusz fogyókúrás tulajdonságát is.

Mellékhatások
A fügekaktusz rendszeres fogyasztása az arra érzékenyeknél hasmenést, enyhe puffadást, émelygést és fejfájást okozhat. Ritka esetben mellkasi fájdalom, szorító érzés, szájduzzanat jelentkezhet. Ha a tünetek súlyossá válnak, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Egyéb figyelmeztetések
A fügekaktusz sértheti a nyálkahártyát, ha nem megfelelően van megtisztítva, ezért mindig fontos, hogy csak minőségi terméket vásároljunk. A terhes nők és a szoptató anyák kerüljék a fügekaktusz fogyasztását, mert nem vizsgálták ezekre az állapotokra való biztonságosságát. Ezen túlmenően a gyermekeknek és a máj- vagy vesebetegségekben szenvedőknek is érdemes elkerülni ezt a készítményt.

Ha a diabétesz kezelésére használjuk, akkor fontos, hogy mindig orvos felügyelete mellett alkalmazzuk, mert csak egy szakember határozhatja meg a számunkra megfelelő dózist. A fügekaktusz megváltoztathatja egyes gyógyszerek felszívódását, így ne szedjük más készítményekkel együtt. A fügekaktusz gyümölcsét már régóta használja a mexikói népi gyógyászat a diabétesz kezelésére, az amerikai indiánok pedig az égések és más sebek kezelésére. Ma már gyümölcslevekben, alkoholos italokban is megtaláljuk, de étrendkiegészítőként is jelen van a bioboltokban.

A fügekaktusznak számos gyógyászati felhasználása létezik, melyeket kutatási eredmények is alátámasztanak. Azonban fontos, hogy beszéljünk orvosunkkal, mielőtt használni kezdünk egy ilyen készítményt.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.