Menü

Probiotikus ételek – itt a toplista!

A probiotikumok nélkülözhetetlenek az emésztő- és az immunrendszer megfelelő működéséhez, ezért érdemes őket nemcsak olykor-olykor tablettás vagy ampullás kúrával pótolni, de a mindennapi étkezésünkbe is beépíteni egyes termékeket. Ezzel sokat tehetünk egészségünk hosszútávú fenntartása érdekében.

Joghurt

Az egyik legismertebb probiotikumot tartalmazó étel, amelynek szerepe van az egészséges bélflóra megőrzésében. Tanulmányok támasztják alá, hogy a probiotikumoknak szerepe van a laktózérzékenység enyhítésében is. A boltban pedig bármelyik joghurtot leemelhetjük a polcról, amelyen szerepel az „élőflórás” kifejezés, nem kell a népszerű márkákért sok pénzt kiadnunk.

Savanyú káposzta

Ajánlott a nem pasztörizált változatot választani, mert ebben még „minden jó” benne van, ami segíthet a fertőzések kivédésében. Várandós nők viszont figyeljenek oda, ők nem fogyaszthatnak a nem hőkezelt termékekből.

A koreai konyha remeke és a koreaiak étkezésének elengedhetetlen része, a kimchi is hasonló hatásokkal bír.

Lágysajtok

Remek hatásuk van az emésztésre, habár nem minden probiotikus összetevő éli túl az utazást a gyomron és a beleken keresztül.

Kefir

A legenda szerint a Kaukázus hegyeiben élő juhászok fedezték fel a kefirkészítés módját. A tejből egy peszgő italt készítettek, amely sűrű, krémes és savanykás ízű, mint a joghurt. A kefirnek megvan a saját probiotikus összetétele, ezen felül jó néhány, élettanilag hasznos élesztőtörzset is tartalmaz.

Kovászos kenyér

Bármily meglepő, a kovászos kenyér is a probiotikumoknak remek forrásaként szolgálhat. Nagyanyáink tényleg tudtak valamit!

Savanyúság

Ha a savanyúságok probiotikus hatását is szeretnénk kiaknázni, a természetesen fermentált változatokat vegyük meg (vagy készítsük el magunk!), ahol a savanyító folyamatban ecetet nem használtak.

Tempeh

A tempeh egy indiai nemzeti étel, amelyet fermentált szójababból állítanak elő, így egyfajta természetes antibiotikummá változik, amely képes felvenni a harcot bizonyos baktériumokkal szemben. Ezen felül magas a fehérjetartalma. Marinált formában akár hús helyettesítésére is használható.

Prebiotikum vagy probiotikum?

Míg a probiotikumok élő baktériumokat tartalmaznak, a prebiotikumok „etetik” ezeket a normális esetben a bélben élő jó baktériumokat. Sok étel tartalmaz prebiotikumokat is, ilyen például a spárga, az articsóka, a banán, a zabpehely, a vörösbor, a méz, a juharszirup és a hüvelyesek. Ezeket kipróbálhatjuk önmagukban, vagy akár probiotikummal együtt is fogyaszthatjuk őket, hogy egy igazi löketet adjunk a szervezetnek!

Fort Molnár Henriett

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.