Menü

Extrém sport - A lovaspóló

Hogy a lovaspóló extrém sport, vagy sem, arról hosszasan vitatkozhatnánk. Azonban az tény, a II. világháború után közel ötven évnek kellett eltelnie, hogy ismét rátaláljanak a magyarok. Pedig Berlinben, az 1936-os olimpián még negyedik volt a magyar csapat.

A lovaspóló igen ősrégi sport, már időszámításunk előtt sok-sok évszázaddal ezelőtt nomád harcosok elkerített legelőkön játszották az első változatát. Később a perzsáknak köszönhetően terjedt el szerte Ázsiában, Tibetben, Kínában, Japánban és nem utolsó sorban, Indiában is.

India a sportág második őshazája. A gyarmatosítás korában, az itt állomásozó brit tisztek fedezték fel újra, s azóta a világ minden táján ismerik és játsszák is.

Az első angol lovaspóló klub megalakításának évszáma 1869, ez azért érdekes, mert mindössze 26 esztendő múlva már Budapesten is létezett egy hasonló, gróf Andrássy Gézának köszönhetően. Az igazán jót tett a sportág népszerűségének és ismertségének, hogy a hadseregben is kötelező volt a tiszteknek elsajátítani.

A II. világháborúig csodálatos ívelt felfelé a sportág népszerűsége, ismertsége, sőt 1936-ban a berlini olimpián a dicséretes negyedik helyet szerezte meg a magyar válogatott, 1938-ban pedig a Honvéd Póló Club nyert Európa-bajnokságot. Aztán 1945-ben minden, a játékkal kapcsolatos dolog megszűnt hazánkban, csak 1993-ban éledt újjá, amikorismét megalakították a Budapesti Lovaspóló Clubot.

Látszik tehát, hogy a lovaspólót igen komolyan vették már akkor is. Pláne most, amikor kifejezetten a sportág kedvéért tenyésztenek és képeznek speciális lovakat. A mai kor igényeinek megfelelően az úgynevezett póló-lovakat hosszú éveken át tréningezik, ennek köszönhetően képes a 60 kilométer per órás sebességre is a pályán, sőt arra is, hogy úgymond kordában tartsa indulatait, mert fegyelmezetten képes részt venni a játékban, villámgyorsan irányt váltani, megfordulni, vagy ütközni, a vállával kiszorítani a vele párhuzamosan futó másik állatot.

Jelenleg egyébként Argentínában tenyésztik a játékra specializált fajtát, ami a helyi criollo és az angol telivér keveréke. Ezek a lovak rendkívül intelligensek, engedelmesek, robbanékonyak, gyorsak és nem utolsó sorban jó idegzettel rendelkeznek. A játék kimenetele ugyanis nagyban függ a lovak erejétől, dinamikájától is.

Lássuk hát a szabályokat is. Szabad és fedett téren is játszható, utóbbi természetesen azért jó, mert nem függ az időjárási helyzettől. A szabadtéri pálya értelemszerűen jóval nagyobb, 270x150-180 méteres, amelynek a két végén 7,3 méter hosszú kapukat helyeznek el. Ide kell eljuttatni a műanyag labdát a lovon ülve a speciális ütőkkel. Fontos szabály, hogy tilos a másik testi épségét veszélyeztetni, de ütközni, kiszorítani, azért lehet. A négy fős csapatok hét perces szetteket, úgynevezett chukkerokat játszanak, döntetlen állás esetén a hirtelen halál dönt.

Forrás:
kalipoloclub.hu

Fotó:
pixabay.com

Sportolási ötletek a nyári időszakra

Ahogy beköszönt a nyár, sokan keresünk lehetőségeket a szabadban való tevékenységekre, hogy kihasználjuk az évszak adta lehetőségeket. A nyári hónapok ideálisak a szabadtéri sportolásra és testmozgásra, hiszen a napsütéses napok lehetővé teszik, hogy kihozzuk magunkból a maximumot. Viszont tény, hogy a nyári forróság fullasztó tud lenni, emiatt a szabadtéri sportolás terén kompromisszumot kell kötni. Az alábbi cikkben néhány nyári sportolási lehetőséget nézhetünk meg, amelyek aktív, és szabadtéri kikapcsolódást jelentenek.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.