Menü

Zánka – 24 órás csapatverseny 2014

  • Dátum: 2014.08.01., 20:19

Július 26-27-én került megrendezésre az év egyik legkeményebb versenye, kerékpárosok százai vették birtokba a Zánkai Üdülőközpont északi részét. Idén két csapattal vágtunk neki a megmérettetésnek, a Tóth András vezette Dreher 24 Teammel és a Hornung Andris által vezetett VKE-Titánokkal. Ezenkívül több csapattársunk is fellelhető volt egyéb csapatokban. Szombaton délben hagyományosan a Scooter - Fire című dalával vágtunk neki a 24 órán keresztül tartó viadalnak, rettentő hőség és por fogadott minket, éjszaka sem sokat csillapodott, vasárnap reggel kis zápor frissítette a pályán lévőket, de fél óra alatt el is állt, így a pálya sem ázott fel. Az ifjaknak volt a legnehezebb dolguk, hiszen végig a nyakukon loholt a szegedi csapat, de az utolsó pillanatig kitartva, végül egy kör előnnyel értek célba és az eredmény hirdetésen büszkén vehették át az aranyérmeket és emelhették magasba a Kupát.

Hornung András:

Életem ötödik 24 órás MTB váltóversenyén vettem részt, és most már harmadik alkalommal csapatkapitányként. A korábbi évekre visszatekintve mindig egyre jobban sikerül a logiszikai hátteret javítani, mindig újabb eszközök jelennek meg, amelyek megkönnyítik a 24 órának az átvészelését. Évközben sokat készülök erre a versenyre, hogy ne szenvedjünk semmiben sem hiányt. A korábbi években már a lista részét képezték a következők: pavilon, szerelő állvány, függő bringatartó, gázmelegítő, világítás, székek stb., de idén két újabb eszköz került fel listára, mégpedig a saját laptopos időmérés és egy csapos vizestartály a sátornál való könnyebb tisztálkodásért.
A csapat összeállítása kissé nehezen ment, ugyanis a tavalyi csapat egyéb okok miatt nem állt össze, de indulni kell ezen a versenyen, így gyorsan toborzásba kezdtem. Zoboki Petinek volt licence, emiatt kénytelenek voltunk Elite kategóriában nevezni, ahol nem volt ellenfelünk, de hiányzott a hatodik csapat tag. Az egyesületből nem találtunk rá embert, így Nagy Szabolcs személyével pótoltunk a BringaBanda SE-ből. Ez így oké is lett volna, de Peti a verseny előtti hétvégi OB-n szenvedett balesete miatt nem tudott nyeregbe szállni, így átkerültünk a Hobby kategóriába, ahol azért már voltak ellenfelek bőven. Végül csak öten maradtunk a csapatba, ami kicsit nehezítette a dolgunkat.
A deles rajtot Szabi kezdte, és elég jó, abszolút második helyen tért vissza a köreiről. Szabit Én követtem, engem Roli, Őt Dávid, végül Leó következett. Már az elején megszerezünk a kategóriánk első helyét, amit kéntelenek voltunk fenntartani. A nyakunkban loholók a Szegedi Heavy Pedál csapata volt.
Nem csak nekünk versenyzőknek, hanem a két segítőnknek - Dobos Krisztinek és Fellegvári Katának - is nehéz volt végig talpon tölteni a versenyt. Cserélték a chipeket, őrizték a stoppert és tartották bennünk a lelket. Ezúton is szeretném megköszönni a segítségüket az egész csapat nevében.

Pátkai Roland:

Ez volt a második alkalom, hogy a 24órás MTB maratonon indultam csapatban. Rögtön már 13:00 előtt pályára kerültem. Meleg volt, alig kaptam levegőt. Amikor kimentem a második körömre utána meg állították a versenyt egy baleset miatt. 45percet állt a mezőny mire újra elindultunk. Ezután már csak este 8óra után és vasárnap délelőtt tekertem. Éjszaka már sokkal jobb volt versenyezni. Eleinte Andrissal váltottuk egymást. 8körönként Szabi is becsatlakozott. Majd hajnali 1óra környékén kidőltem, majdnem két órát pihentem, ezután történtekről már nem igen emlékszek, csak arra hogy fájt a hasam és pirkadatkor megint egy órán keresztül pihentem. Ezután már a versenyvéig mindenki ment a csapatból. Küzdöttünk hogy a második helyen álló csapat ne dolgozza le a hátrányát velünk szemben.

Tavali Dávid:

A Zánkai 24 órás maraton volt életem első 24 órás versenye. Összesen 5-en vágtunk neki, 4-en az egyesületből (Én, Hornung Andris, Lehoczky Szilveszter, Pátkai Roli) és egy „lízingelt” társunk volt Nagy Szabi személyében. Először is nekik és a két segítőnknek (Dobos Kriszti és Fellegvári Kata) szeretnék köszönetet mondani, hogy 24 órán keresztül folyamatosan segítették a csapatot. A pálya nekem tetszett, volt benne emelkedő, lejtő, föld, murva, fű… minden, ami kellett, a bringámnak is kedvezett. Összességben volt meleg, hideg, nap, eső, por és egy lassú defekt, ami hátráltatott minket. Ennek ellenére is szuperek voltunk, végig vezettünk a kategóriában a szegediek előtt. Nagyon jó felosztásban mentünk, összesen a 107 kör alatt 490 km-t és 12500m szintet teljesítettünk, így 1 körös előnnyel nyertük a Hobby 1. kategóriát.

Lehoczky Szilveszter:

Én is „újoncnak” számítottam 24 órás témában, első alkalommal vettem részt ilyen versenyen. Egész hétvégén borzasztó meleg volt, a vasárnap reggeli zápor kitarthatott volna még egy fél órát, mert centis por jellemezte legfőképp a pályát. A nyomvonal nagyon tetszett, gyors, technikás, mindenhol előzésre alkalmas, de egy-két sunyi szakasz is akadt, nagyon feküdt nekem. A délutáni órákban, a nagy hőségben nagyon szenvedtem, de éjszaka és reggel sokkal éberebb voltam, bár éreztem, hogy fáradok… Barátnőm, Kata 200%-ban múlta felül a rá bízott feladatokat, éjszaka is kitartóan cserélt chipet, frissített, koordinált és amíg Andris aludt, irányított minket. Szerintem megtaláltuk a tökéletes logisztikust! J Ezúton is szeretném megköszönni, hogy ezzel a csodás hétvégével és a végén az aranyéremmel ünnepelhettem a születésnapomat!

Tóth András:

A résztvevő 77 csapatból 21. helyen zártunk, viszont a kategóriánkban (Elit 2) épp lecsúsztunk a dobogóról. De ilyen egyszerűen nem adjuk magunkat, nézzük a részleteket!
Az előkészületek hibátlanok voltak - a 20 négyzetméteres sátrunk, ami a csapat központjául szolgált, már pénteken este a célterületen állt és a felszerelésből sem volt hiány: a komfortot többek között a hűtőszekrény és a kávéfőző javította. Egy átlag méretű furgont sikerült megtöltenünk a holmijainkkal, amik közt csak nekem 3 napra és kettő főre elegendő mennyiségű kaja volt - ami ugye csak ott derült ki, meg itthon, miután hazahoztuk a maradékot...
Bár egy teljes nap állt a versenyzők rendelkezésére, hogy kijöjjenek az erőviszonyok, mégis - mint minden évben - az első körben már vérre menő csaták mennek. A taktikánkban az előre beosztott váltások szerepeltek, tehát 3 körönként cseréltük egymást este 9 óráig. Sötétedés után 6 körönként váltottuk egymást, így nekem is sikerült 4 órát aludni, amit nem mondanék elégnek, de pont néggyel több, mint a nulla. Nekem hajnalban kellett újra indulnom, nagyjából 5-től kezdtem el a körözést, de már Bence bringázása alatt készenlétben álltam.
Csapatunk minden tagja már indulásra készen várta az előtte pályán levő csapattársat, hogy technikai gond esetén se veszítsünk időt, hanem egyből folytathassuk a versenyt. Erre szerencsére nem volt szükség, néhány defekttől eltekintve semmi komoly gondunk nem volt.

Mayer Balázs

2012 után 2014-ben is indulhattam a zánkai 24 órás versenyen. A VKE - Dreher 24 csapat tagja voltam, rajtam kívül még Bokros Manassé, Tóth Andris Kuntár Bence, Patkás Dániel és Enyingi Péter alkották a teamet. Elit 2 kategóriába soroltak minket, Manassé licence miatt, de igyekeztünk megállni a helyünket. A rajttól egészen szombat estig 3 körös váltásokban terheltük a pedált, éjszaka pedig 6 köröket mentünk, hogy tudjunk pihenni. Vasárnap reggelre aztán ismét visszaálltunk 3 körökre. Szombat este még reálisnak éreztük a dobogó 3. fokát, hiszen az előttünk lévő csapat csak 6 perccel „ment előttünk”. Sajnos reggelre az előnyük már 1 körre duzzadt, ami az idő fogyása miatt már behozhatatlan lett, így végül 4. helyezést sikerült elérni. Szerencsére bukásoktól, defektektől, technikai problémáktól mentes futam volt.
Ezúton is köszönöm a VKE támogatását, hogy ismét egy nagyszerű versenyélményben lehetett részem!

Eredményeink:

Hobbi 1.:
VKE-Titánok                                                         1.hely                                         107 kör

Elit 2.:
Dreher 24 Team                                                  4.hely                                         103 kör

Forrás, fotó:
VKE

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.