Menü

Hatalmas küzdelemben, büntetőlövések után Európa bajnoki ezüstérmes a magyar válogatott

  • Dátum: 2014.09.10., 15:33

2013 után sorozatban másodszor játszott EB döntőt a magyar válogatott, és kis híján sikerült a címvédés Hevesi Tamás csapatának. Drámai fordulatokkal tarkított, hatalmas csatában a magyar cukorbeteg futsal válogatott 1-1-es rendes játékidőt követően végül büntetőlövésekkel kikapott a román válogatottól, így a második helyen végzett. A tornát Románia nyerte, a magyar válogatott az ezüstérmet, míg a bronzérmet a Portugáliát legyőző horvát válogatott szerezte meg Balatonfüreden, a Cukorbeteg Futsal Európa-bajnokság zárónapján.

A DiaEuro 2014-es döntőjének kezdőrúgását Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója és Pierre Faury, a Sanofi vezérigazgatója végezte el. A bajnokság nyitómeccse után kevesen számítottak volna ilyen szoros mérkőzésre: az első csoportmeccsen a románok 5-2-re győzték le a hazai csapatot, így a döntő egyben a nagy visszavágásra is lehetőséget adott a mieinknek. A döcögős kezdés után azonban magára talált a tornán a magyar gárda, Szlovéniát, Lengyelországot, majd az elődöntőben Horvátországot is legyőzve menetelt a fináléig.

A kiegyenlített küzdelmet jól mutatta, hogy az első félidő gól nélkül telt el. Majd a második félidőben, a 24. percben megtört a jég: Pinczés Balázs 9 méteres lövése a bal felső sarokba vágódott, ezzel megszereztük a vezetést. A 31. percben azonban egyenlítettek a románok, Ciprian Palade egy kényszerítő után lőtt laposan a kapuba a hatosról. A lefújás pillanatában a magyar válogatott megszerezte a győztes gólt, ám sajnálatos módon mindez már a játékidőn kívül történt, így büntetőlövésekre került sor. Az idegek harcát, a büntetőlövéseket végül a román csapat nyerte 3-2-re, akik 4-3-as összesített eredménnyel lettek Európa legjobbjai.

Az ezüstérmet megszerző magyar csapatnak semmi oka nincs a szégyenkezésre, hiszen csupán egy hajszálon múlott, hogy nem sikerült a hatalmas bravúrt jelentő címvédés. A bronzmérkőzést 5-1 – re Horvátország nyerte Portugália ellen, így ők állhattak fel a dobogó harmadik fokára. A dobogós helyezések mellett gazdára talált jó néhány különdíj is: A torna legjobb játékosa a román Ciprian Palade lett, a legjobb kapusnak a portugál André Freixieiro bizonyult, a közönségdíjat pedig a magyar csapat egyik legjobb játékosa Purguly Edgár kapta.

A torna szervezői ezen kívül egyhangúlag úgy döntötek, hogy fairplay-díjjal jutalmazzák Oroszország és Ukrajna válogatottját, akik az ismert körülmények ellenére mindvégig sportszerűen játszottak egymás ellen az ukrán győzelemmel végződő csoportmérkőzésen. Az ukrán csapat menedzsere a díj átvételekor egyetlen gondolatot mondott, ami a teljes közönséget meghatotta: „We fight against diabetes, we fight for peace!” („Küzdünk a diabétesz ellen, küzdünk a békéért!”)

A díjátadó ceremónián részt vett Dr. Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Nyilasi Tibor egykori labdarúgó, az MLSZ nagykövete, valamint Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója, Pierre Faury, a Sanofi vezérigazgatója, és Prof. Dr. Barkai László, a Magyar Diabetes Társaság elnöke, de beszédet mondott az IDF Europe részéről Sandra Bršec Rolih igazgatósági tag is.

A DiaEuro nemzetközi cukorbeteg futsal-torna megrendezésével a szervezők, a 77 Elektronika Kft. és a Sanofi célja, hogy felhívják a figyelmet: aktív sportolással, időben elkezdett, hatásos kezeléssel és rendszeres vércukorméréssel a cukorbetegek teljes értékű életet élhetnek.

Forrás, fotó:
Flow PR

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.