Menü

Ilyen koncerten még nem voltál

Aki még nem járt Kövi Szabolcs koncertjén, annak újszerű élmény lehet egy ilyen típusú esemény, ahol embertömeg és villódzó fények, valamint kivetítők helyett a természet szépségei adják a hátteret a csodálatos zenéhez. Régóta játszadoztam a gondolattal, hogy megnézem, milyen lehet Szabolcs koncertje, hiszen a barátaimtól sokat hallottam már róla, és plakátokon is többször találkoztam a nevével. Ha tudtam volna, hogy ennyire fantasztikus lesz, bizonyosan jobban igyekszem...

Egy vasárnap délutánra foglaltunk helyet e-mailben, így megy ez - ilyen módon kell jelentkezni a korlátozott számú helyekre, és a levelekre a zenész maga válaszol kedvesen, barátságosan. Őszintén szólva nem különösebb izgalommal készültem, de szép idő volt, szívesen indultam a Szegedi Füvészkertbe, amit eddig csak rekkenő hőségben láttam, ami jelentősen elvett az élvezeti értékéből - az árnyékon és a vízen kívül nem sok másra tudtam koncentrálni. Most egy napsütötte májusi naphoz méltón sokkal kellemesebb hőmérsékletű volt a levegő, és annak is örültem, hogy elcsendesedős, gondolkodós, meditálós alkalomnak nézünk elébe.

Nemrégiben ugyanis az egyik meditáció nagy élményt jelentett a számomra, s most is arra készültem, hogy az élőzenét hallgatva a belső képi világomba mélyedek, a megérzéseim közé. Nos, nem éppen így alakult, mégis öröm van a szívemben.

Megérkeztünk, és helyet foglaltunk az egyik nyugányon, amelyeket a tóparti nagy tölgyfa alatt állítottak fel. Igen, ez egy ilyen koncert, ahol puha plédekbe burkolózva, nyugányon heverészve szívhatjuk magunkba a zene és a természet energiáját.

Kövi Szabolcs egymás után 4 koncertet ad, de mindegyik kis létszámú, barátias-pihenős hangulatú. Kényelmesen elhelyezkedtünk fekvő helyzetben, és amikor megszólalt a pánsíp, máris tudtam: jó helyen vagyok, és másokkal is meg kell osztanom ezt a csodálatos élményt. Nem volt kedvem becsukni a szemem, mert az érzékeim örömtáncot jártak: ocarina, fuvola, és sok más fantasztikus hangszer dallamát szóltaltatta meg a fiatal zenész, miközben figyeltem a természet hihetetlen szépségét.

A fa fölénk hajolt, a szellő lágyan fújdogálta a leveleit, ahogy a szemben lévő fenyőket és nyárfákat is. A tó vízének tükröződése táncot járt az egyik törzsön, mintha angyalok kivetítője lett volna, madarak szálltak felettünk, és a fák lombjai között megfigyelhettük, ahogy a kék ég előtt fehér pamacsfelhők úsznak tova sebesen, nagy elánnal, akár legalábbis dolguk akadna kelet felé.

Szabolcs már előre felhívta a figyelmünket, hogy néhány hangszere dacot vált ki a rigókból, és versenyeznek vele. Ezúttal is így történt, egy kis rigó baráti közelségben ült hol a bokron, hol a faágon, és minden igyekezetével igyekezett rákontrázni és bebizonyítani, hogy ez az ő területe, és a hangja is hasonlóképp ékesszóló.

Az egy óra gyorsabban elröppent, mint ez a kis madárka, és ezért a különleges élményért 2500 Ft-ot fizettünk fejenként. Ebben az árban benne rejlik a művész egyik CD-je, valamint az, hogy a koncert közönségének ilyenkor plusz díj nélkül látogatható a Szegedi Füvészkert. Ezt ki is használtuk, s megnéztük a vízesést, a rózsabokrokat, valamint a gyógynövénykertet.

Kövi Szabolcs rendszeresen hangulatos helyszíneken ad nyugágyas koncerteket, sóbarlangokban és természeti környezetben az ország több pontján. Nyáron például hallhatják őt Balatonalmádiban, Dörgicsén, Budapesten, Döbrentén, Zircen, Szombathelyen és Szegeden is. A részletekről a honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők: http://koviszabolcs.hu

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Az álomfejtésről

Mindenki álmodik. Az álmok rejtélye a mai napig foglalkoztatja a tudósokat, de arra nincs végleges válasz, hogy miért álmodnak az emberek.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.