Menü

5 jel, ami személyiségzavarra utal

A személyiségzavarban szenvedő emberekkel való kapcsolat fenntartása nagy kihívást jelenthet, és jelentős érzelmi traumát okozhat. Károsíthatja az önbecsülést, sőt az egészséget is, nem beszélve az egyéb lehetséges következményekről, például az erőszakról és a függőségekről. De ha már egyszer kialakult az érzelmi kötelék, nehéz tisztán látni a helyzetet.

Bár nehéz lehet elfogadni ezt a tényt, de általában ahhoz vonzódunk, ami ismerős a számunkra. Előfordulhat, hogy miközben azért küzdünk, hogy megváltoztassuk a másik ember zavaró tulajdonságait, mi magunk is hasonló tulajdonságokkal rendelkezünk. Éppen ezért fontos felismerni, ha mi magunk, vagy akár a párunk esetében valamilyen személyiségzavar áll fenn.

A személyiségzavaros emberek gondolkodása általában nagyon merev. Rendkívül egocentrikusak és aránytalanul önző magatartást tanúsítanak, ugyanakkor gyenge az önvizsgálati és empátiás képességük. Hajlamosak nagyon stratégiai módon állni az élethez, ami azt jelenti, hogy vannak bizonyos jól körülhatárolt elképzeléseik, hiedelmeik és szabályaik, ezek szerint látják magukat és másokat is.

Emiatt állandó hatalmi harc mehet végbe a párkapcsolatban. A személyiségzavaros embert az vezérli, hogy kijátsszon, manipuláljon másokat, és mindenáron elérje, amit akar. Erősen ragaszkodik a meggyőződéseihez, mivel azok egy önvédelmi rendszer részét képezik. Nagyfokú bizalmatlanság is jellemzi, ami gátat szab a kommunikációnak és az intimitásnak, ezek pedig elengedhetetlenek egy egészséges kapcsolatban. Vannak excentrikus, dramatikus illetve szorongásos személyiségzavarok, de a kategóriák nem különülnek el szigorúan egymástól.

1. Gyakran úgy érzed, mintha tojáshéjon lépkednél

A kapcsolat kezdetétől fogva furcsa és intenzív reakciókat figyeltél meg a párod részéről, minden különösebb ok nélkül. Előfordulhat, hogy hirtelen nagyon dühös, robbanékony vagy féltékeny lesz. Időnként hosszú hallgatással büntet valamiért, bűntudatot ébreszt benned, és teljes mértékben átveszi az irányítást a kapcsolatban.

2. Kételkedsz önmagadban

A személyiségzavaros emberek nagyon meggyőzőek tudnak lenni. Sokszor azon kapod magadat, hogy megérted őket, és megkérdőjelezed a saját nézeteidet. Ettől csak még nagyobb lesz a bűntudatod, és hajlamos leszel minden nézeteltérés után bocsánatot kérni, akkor is, ha nem hibáztál.

Előfordulhat, hogy hosszú órákat töltesz a cselekedeteid és a viselkedésed felülvizsgálásával, majd végül egyetértesz a partnereddel abban, hogy te provokáltad ki a helyzetet. Ebben az esetben kialakul a társfüggőség.

3. Elszigetelve érzed magadat

Mivel érzelmileg kötődsz a párodhoz, próbálod megmenteni a kapcsolatot a rokonaid, barátaid tanácsai ellenére. Ráadásul előfordulhat, hogy volt már néhány kellemetlen pillanatod, sőt konfliktusod a szeretteiddel a párkapcsolatod miatt.

Be akarod bizonyítani, hogy mindenki téved, és elkezdesz hinni abban az álomképben, hogy helyre tudod hozni a dolgokat. Gondolatban folyton visszatérsz a szép emlékekhez, különleges pillanatokhoz, mindahhoz, ami összeköt téged a partnereddel. Ennek eredményeképpen sokszor kerülni kezded a barátaidat, ismerőseidet, hazudsz önmagadnak és a szeretteidnek egyaránt. A szíved mélyén azonban tisztában vagy az igazsággal, és ez mélyen elszomorít.

A gondolat, hogy segítséget kérj valakitől, egyre valószínűtlenebbnek tűnik, mert már így is eluralkodott rajtad a szégyen. Ha a partnered mindent az irányítása alatt tart, könnyen előfordulhat, hogy feladtad a hobbijaidat, vagy akár a karrieredet, és ez tovább fokozza az elszigeteltség érzését.

4. Elveszítetted a reményt

Úgy érzed, hogy megrekedtél egy rutinban, és nincs erőd változtatni, vagy nem tudod, hogy javíthatnál a helyzeten. Nehezen látod a jövőt ebben a kapcsolatban, mivel az kiszámíthatatlan és bizonytalan. Szinte állandóan szorongsz, stresszelsz emiatt.

Még akkor se vagy nyugodt, amikor jól mennek a dolgok, mert tudod, hogy ez bármelyik pillanatban megváltozhat. Még egy közös nyaralást vagy társasági programot sem tudsz nyugodtan megtervezni, mert az utolsó pillanatban minden a visszájára fordulhat.

5. Érzelmi és fizikai tünetek jelentkeznek

Végül az állandó aggodalom és az elhagyástól való félelem krónikussá válik. Az elfojtás és az érzelmi éberség mindennapos gyakorlata a szorongás tüneteivé alakul. Feszültség okozta fejfájás, emésztési problémák, magas vérnyomás, alvászavarok jelentkezhetnek.

Rászokhatsz az egészségtelen ételekre, a túlzott alkoholfogyasztásra, esetleg gyógyszerekre, például nyugtatókra, hogy csillapítsd a szorongásodat. A krónikus stressz miatt az immunrendszered is legyengülhet, ezért gyakrabban betegszel meg.

Az érzelemszabàlyozás módszerei

Például hosszú kihagyás után (és ennek most sokak életében lehet aktualitása) újra emberek közé, társaságba kell mennünk. Akkor is, ha ez sosem ment könnyen, ha mindig is némi szorongás társult hozzá és győzködni kellett magadat például egy szombat esti összejövetel kapcsán, hogy ’érdemes elmenni, jól fogom magam érezni…’.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.