Menü

Biztos jelek, hogy kiüresedett a szerelmetek

A hosszú, régóta tartó, szenvedélytől mentes kapcsolatokban a párt gyakran csak a megszokás és a közös ügyek intézése, sokak esetében pedig a becsületesség tartja össze. Évekig elélhet egymás mellett két ember úgy, hogy közben már nem élik meg az intimitás örömét. A párkapcsolatban már nincs izgalom, ugyanakkor az egymás iránt érzett felelősség nagy. Az üres szerelem jellemzőit járjuk körbe.

Szenvedély hiánya

A kezdeti lángolás és őrült szenvedély természetesen nem tartható fenn örökké, épp ezért is olyan nagy kincs a szerelmi mámor. A hormonális szerelemkoktél miatt az ismerkedés és közeledés időszakában minden színesebbnek látszik, elönti az embert a boldogság. A vérforraló hónapok után újabb csodálatos állomása a szerelemnek, ha a felek elköteleződnek egymás felé. Ám vannak olyan kapcsolatok, amelyekben sosem volt domináns a szenvedély. Vannak, akik a kapcsolat elején sem élték meg együtt a forró vágyat és anélkül is képesek voltak belevágni az együttélésbe, közös tervek megvalósításába.

Csupán csak szenvedélyre nem is lehet hosszú távú kapcsolatot építeni, ám annak hiánya érezhető lehet a viszony későbbi stációiban is.

Intimitás hiánya

A bizalmas beszélgetések, a másik előtt való kitárulkozás nagyon sokat ad az embernek, töltekezhet belőle. Ha a pár tagjai képesek megnyílni egymás előtt, felvállalni a titkaikat, vágyaikat, terveiket, múltjukat, akkor újabb szintre léphet a kapcsolat. Sokan vannak azonban, akik nem nyílnak meg a házastársuk, partnerük előtt és így hiányzik a viszonyból a bizalom éa az intimitás, ez pedig lelki instabilitást eredményezhet.

A bensőséges hangulatú összebújások hiánya miatt többen máshol keresik az ilyenfajta lelki kielégülést és hűtlenek lesznek a párjukhoz, akit ennek ellenére sem akarnak elhagyni.

Erős felelősségérzet

Egyes házasságokból és élettársi viszonyokból kezdetektől hiányozik a harmónia, viszont a közös ügyek, lakás és életmód fenntartása miatt szóba sem kerül a szétválás lehetősége. Biztos te is hallottál már olyan kapcsolatról, ahol a felelősségteljes férfi nem akarja elengedni a hideg, üres ágyból a nőt, hiszen óvni akarja őt a csalódástól és az anyagi bizonytalanságtól a szenvedélymentesség ellenére is.

Ha te is voltál már ilyen üres szerelmi kapcsolatban, akkor tudod, hogy a pár tagjai nem feltétlen utálkoznak egymással, inkább csendben tűrik a bejáratott életüket.

A családi minta meghatározó

Sokszor rossz házasságban élő szülőket láthatsz üres, kihűlt szerelemben létezni, olyanokat, akik talán valamikor szerették egymást, de a cinkostársi viszony megkopott. Gyakran a gyerekek miatt egyezik meg úgy egy pár, hogy hiányérzetük és se testileg se lelkileg nem kielégítő viszonyuk ellenére mégis együtt maradnak. A gyerekek azonban apró testbeszédből, tekintetből is képesek kiolvasni a szüleik egymáshoz való viszonyát.

Nagyon nehéz megmondani, hogy mikor érdemes válni, főként, ha gyermek is van a családban, de az biztos, hogy az apa és anya egymás felé tett gesztusait az egészen kicsik is tudják értelmezni. Azt pedig sok tapasztalat és pszichológiai elmélet is alátámasztja, hogy kamaszként, később pedig felnőttként a párválasztásnál kódolt viselkedésmódok miatt a családi mintákat is követhetjük.

Az érzelemszabàlyozás módszerei

Például hosszú kihagyás után (és ennek most sokak életében lehet aktualitása) újra emberek közé, társaságba kell mennünk. Akkor is, ha ez sosem ment könnyen, ha mindig is némi szorongás társult hozzá és győzködni kellett magadat például egy szombat esti összejövetel kapcsán, hogy ’érdemes elmenni, jól fogom magam érezni…’.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.