Menü

Evészavar II.- Orthorexia

Vékony mesgye választja el a következetesen egészségesen étkezőt, a kényszeresen (betegesen ) csak egészséges(nek vélt) ételeket fogyasztótól. Mi az a pont, ahol már nem becsülnünk kell valakit a kitartása, következetessége miatt, hanem aggódnunk, hogy egészséges-étel függőségben (orthorexiában) szenved?

Ételallergia vagy ételintolerancia?

Az egyre elterjedtebb „mentes” étkezés világában, egyre többször halljuk, hogy az allergiásoknak, vagy ételintoleranciában szenvedők is ehetik. Sokszor a két fogalmat szinonimaként használva. Lássuk, mi a különbség!

Diéták útvesztőjében

Aki mostanában készül étrendje megreformálására, - ugyan sokkal több diétás termék, készétel, liszt és élelmiszer áll rendelkezésre, mint évekkel ezelőtt - bizony ember legyen a talpán, ha kiigazodik a számtalan diéta és javasolt irányzat, mindenmentes étrend között. Írásunkban ezúttal ezeket foglaltuk össze.

Jó nekünk a "mindenmentesség"?

A mindenmentes szó hallatán szinte hallom lelki füleimmel, ahogy Besenyő Pista bácsi azt mondja: a mindenmentes, az a semmi, ami mindentől mentes az nem, hogy nem étel, de amiben nincs semmi az a semmi. Hát noormális? Lássuk, mit is takar ez a megfogalmazás, és miért olyan népszerű mostanában!

A pajzsmirigybetegség lelki okai

Korábbi cikkünkben részletesen beszéltünk a pajzsmirigybetegségek tüneteiről, a pajzsmirigyhormonokról, a kivizsgálás menetéről. Most más szemlélettel fordulunk a pajzsmirigy felé: a nyugati orvoslás elsősorban fizikai testet vizsgáló szemlélete helyett lássuk, milyen lelki okok vezethetnek a pajzsmirigybetegségek kialakulásához!

A pajzsmirigy-betegségekről dióhéjban

Hazánkban is egyre több embernél diagnosztizálnak pajzsmirigy-betegséget, az USA-ban mára 20 millió embert, Európában a lakosság 6%-át érinti a pajzsmirigy-betegség valamilyen formája. A következőkben áttekintjük a leggyakoribb pajzsmirigybetegségeket, és azt, hogy gyanú esetén hogy érdemes elindulnunk.

Laktóz- és gluténmentes termékek az ALDI kínálatában

A "mentes" termékeket nem egyszerű beszerezni a hétköznapi bevásárlások során, de most itt a megoldás! Az ALDI nem csupán minőségi élelmiszereket forgalmaz, hanem mindenkire figyel, így a termékkínálatát is úgy állítja össze, hogy a speciális étrendet folytató vásárlók is megtalálják az étrendjükbe illeszthető termékeket.

Zab: nem ördögtől való

A zabról nem is oly rég a legtöbb embernek a takarmány jutott először eszébe, mára ez megváltozott, de még mindig sokan vannak olyanok, akik nem tudják elképzelni, hogy zabot egyenek. Pedig...

Ön nem lisztérzékeny?

A lisztérzékenységet nem minden esetben könnyű felfedezni, pedig ha ez késik, annak súlyos egészségügyi következményei lehetnek.

Figyeljük a testünket, hogy mi a jó nekünk

Néha hiába a sok jótanács, hogy mit együnk, és hogyan mozogjunk, ha mi a saját testünkön teljesen mást tapasztalunk. Nagyon fontos, hogy megfigyeljük saját magunkat, hogy mi a jó nekünk.

Élő, vagy „halott” élelmiszereket eszünk? Nem mindegy!

Antal Vali híres életmód-tanácsadó tanulságos előadásán ismertette: nem mindegy, hogy az élelmiszer, amit fogyasztunk, élő, vagy halott-e. Pontosabban, természetes, vagy mesterséges. A kérdés nem is olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk. A két csoportot összehasonlító kutatás megdöbbentő eredményekkel zárult.

Sikér a sikeres sütés titka

A kenyérnek, kelt tésztának kiváló állagot biztosít, ha magas sikértartalmú liszttel dolgozunk, vagy magunk adunk búzasikért a liszthez, ami ráadásul kiváló fehérjeforrás.

Mi is az a gluténérzékenység s mit tehetünk ellene?

Sokszor hallunk manapság a gluténmentes élelmiszerekről. Vagyis lépten-nyomon azt halljuk, hogy ami gluténmentes, az jó a szervezetünknek. De mi is az a glutén valójában, ha már ennyi baj van vele?