Menü

Házi praktikák - Gyümölcsfoltok eltávolítása

  • Dátum: 2013.06.14., 19:59

Végre itt a gyümölcsszezon, ami azt is jelenti, hogy néha előfordulnak balesetek, össze piszkolhatjuk magunkat, a ruhánkat a friss finomság levével. Ez a kisgyermekek esetében pedig hatványozottan igaz. Mit kell tenni a gyümölcsfoltok eltávolítása érdekében? Most eláruljuk, hogy járhatunk sikerrel a leggyorsabban.

Amennyiben fehér textílián esett csorba, akkor nagyon egyszerű dolgunk van, áztassuk be a ruhát hypos vízbe, de ne sokáig, ugyanis ez roncsolhatja az anyagot.
Színes ruha esetén a friss folt eltávolítható, ha citromlevet csepegtetünk rá, vagy egy éjszakára hideg tejbe áztatjuk. Mindkét eset után a megszokott módon, gondosan mossuk ki a ruhát.

Műszálas anyagú darabnál helyezzünk a pecsét alá valamilyen nedvszívó anyagot, mondjuk törölközőt, majd mártsunk bele citromlébe, vagy harminc százalékos ecetbe, vagy szalmiákszeszes vízbe egy pamut-, netán vattadarabkát. Ezzel dörzsöljük a felületet, aztán langyos vízzel öblítsük le. A selyem- és gyapjú anyagból is könnyen kijön a gyümölcs maradvány, de ebben az esetben csakis ecettel higított vizet alkalmazzunk, azzal oldhatjuk, vagy szívathatjuk fel a foltot.

Más módszert is alkalmazhatunk. Strapabíró, mosható textíliák esetén forrázással gyorsan kitisztíthatjuk a pecsétes ruhát. Helyezzük a holmit egy nagy edénybe, majd forrásban lévő vízzel néhányszor öblítsük le a foltot, aztán mossuk ki a szokásos módon. Régi folt esetében érdemes szalmiákszeszt alkalmazni. Ezt 1:10-es arányban hígítsuk vízzel, majd ezzel a vegyülettel dörzsöljük be az adott részt. Hagyjuk néhány percig állni, aztán a szokásos módon mossuk ki.

A kéz bőréről hígított ecettel, citromlével könnyűszerrel eltávolíthatók a gyümölcstisztításról árulkodó nyomok.

Fotó:
sxc.hu

A mellrák elleni küzdelem!

A mellrák nem egy egyik napról a másikra kialakuló és hirtelen áttétet adó betegség, tehát a rendszeres szűréssel időben felfedezhető és kezelhető, gyógyítható! Nagyon fontos az önvizsgálat és a szűrés, mert szó szerint életet ment!

Tippek őszi stresszoldásra!

Még az olyan aprónak tűnő, hétköznapi kihívások is okozhatnak bennünk feszültséget, mint a családi élet szervezése, a háztartás menedzselése vagy a munkahelyi rutinfeladatok elvégzése. Az ősszel újrainduló mókuskerékben szinte észre sem vesszük, hogy tűréshatárunk végéhez értünk, a felgyülemlett stresszt pedig ideje lenne levezetni. Ebben akár néhány otthon is elvégezhető, egyszerű gyakorlat is segíthet – állítja a NaturMed Hotel Carbona orvosa, aki a stressz oldásával kapcsolatban ad hasznos tanácsokat.

Sport és a reflux

Aki komolyan veszi a sportot és az edzést, annak a reflux miatt alaposan be kell tartania néhány szabályt a táplálkozásban, amelyekkel kivédheti a kellemetlen refluxos tüneteket. Életmódváltással kell kezdeni a probléma megoldását.

Ezek a krónikus veseelégtelenség tünetei

Krónikus veseelégtelenségnek nevezzük azt az állapotot, amelyben a vesék, általában már az idült károsodásuk következtében tartósan nem képesek ellátni a szervezet méregtelenítő, só- és vízháztartás szabályozó, hormonális és egyéb funkcióit.

Az alkoholizmus kialakulásának lelki okai

Az etilalkohol csak nagyobb mennyiség elfogyasztása után szívódik fel a vékonybélből a vérbe. Sejtméreg lévén a szervezet igyekszik minél gyorsabban eltávolítani. A lebontásakor keletkező köztes termék az acet-aldehid fejfájással, hányással járó rosszullétet okoz. Mivel az ázsiai népek mintegy felénél az acet-aldehidet tovább bontó enzim hiányzik, őket az ebből fakadó rosszullét rendszerint megóvja az alkoholizmustól.