Menü

Házi praktikák - Gyümölcsfoltok eltávolítása

  • Dátum: 2013.06.14., 19:59

Végre itt a gyümölcsszezon, ami azt is jelenti, hogy néha előfordulnak balesetek, össze piszkolhatjuk magunkat, a ruhánkat a friss finomság levével. Ez a kisgyermekek esetében pedig hatványozottan igaz. Mit kell tenni a gyümölcsfoltok eltávolítása érdekében? Most eláruljuk, hogy járhatunk sikerrel a leggyorsabban.

Amennyiben fehér textílián esett csorba, akkor nagyon egyszerű dolgunk van, áztassuk be a ruhát hypos vízbe, de ne sokáig, ugyanis ez roncsolhatja az anyagot.
Színes ruha esetén a friss folt eltávolítható, ha citromlevet csepegtetünk rá, vagy egy éjszakára hideg tejbe áztatjuk. Mindkét eset után a megszokott módon, gondosan mossuk ki a ruhát.

Műszálas anyagú darabnál helyezzünk a pecsét alá valamilyen nedvszívó anyagot, mondjuk törölközőt, majd mártsunk bele citromlébe, vagy harminc százalékos ecetbe, vagy szalmiákszeszes vízbe egy pamut-, netán vattadarabkát. Ezzel dörzsöljük a felületet, aztán langyos vízzel öblítsük le. A selyem- és gyapjú anyagból is könnyen kijön a gyümölcs maradvány, de ebben az esetben csakis ecettel higított vizet alkalmazzunk, azzal oldhatjuk, vagy szívathatjuk fel a foltot.

Más módszert is alkalmazhatunk. Strapabíró, mosható textíliák esetén forrázással gyorsan kitisztíthatjuk a pecsétes ruhát. Helyezzük a holmit egy nagy edénybe, majd forrásban lévő vízzel néhányszor öblítsük le a foltot, aztán mossuk ki a szokásos módon. Régi folt esetében érdemes szalmiákszeszt alkalmazni. Ezt 1:10-es arányban hígítsuk vízzel, majd ezzel a vegyülettel dörzsöljük be az adott részt. Hagyjuk néhány percig állni, aztán a szokásos módon mossuk ki.

A kéz bőréről hígított ecettel, citromlével könnyűszerrel eltávolíthatók a gyümölcstisztításról árulkodó nyomok.

Fotó:
sxc.hu

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.