Menü

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.

A goji bogyó hatásai

A Goji bogyó, vagy ahogy a népi kultúrában nevezik a „Semfűfemfa”, angolul wolfberry néven ismert növény, alkalmazott funkcionális gyógynövény, mely a kínai gyógyászatból származik. Antioxidáns hatása, magas bioaktív anyag tartalma miatt, szupergyümölcsé.

Teák a jobb alvásért

Rengeteg embert érint egy-egy alvási probléma, ami nem csak kellemetlen, de egy idő után az egészségünk is rámehet. A természet gyógyszertára ebben is segítségünkre lehet, nézzük mi az, amit ilyenkor bevethetünk.

Túlzott C-vitamin fogyasztás

Az őszi időszakban érdemes odafigyelni a vitaminpótlásra, hiszen a hidegebb idő beköszöntével nagyobb szükségünk van ezek támogató erejére. Nagyon fontos arra is ügyelni, hogy ezekből megfelelő mennyiségűt vigyünk be, mivel a túlzott fogyasztás káros lehet egészségünkre.

Táplálékkiegészítők tömkelege. Mi mire szolgál?

Rengeteget hallunk róluk, sokan idegenkednek tőle. Ezek olyan termékek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítésére szolgálnak. Leginkább porok, tabletták, vitaminok formájában azonosítjuk őket. Tartalmaznak ásványi anyagokat, növényi kivonatokat, aminosavakat és más anyagokat, amelyek pozitívan hatnak a szervezet működésére. A cél az, hogy támogassák a testi és a szellemi egészséget, pótolják a tápanyaghiányt, vagy segítsék a sportolók teljesítményét. Rengeteg pozitív hatásuk van, mégis sokan negatív sztereotípiákkal azonosítják.

A legjobb körömerősítő ételek

A téli hónapok nagy hatást gyakorolhatnak a körmökre. A hideg időjárás a körmök nedvességvesztését okozhatja, így azok kiszáradnak és törékennyé válnak. Ez azt jelentheti, hogy a körmök hámlanak, vagy könnyen letörnek.

Adaptogén gyógynövények: mik ezek, hogyan hatnak?

Stressz, álmatlanság, hangulatingadozás, állandó fáradtság – ha ezekkel a tünetekkel küzdünk érdemes szétnézni a gyógynövények, étrendkiegészítők terén!

Őszi sütemények a hűvös időre

Borongós az idő, szitál az eső, ilyenkor jó egy nagy takaró alá bebújni, és egy-két szelet meleg süteményt betolni! Nem kell feltétlenül sok időt töltenünk a konyhában ahhoz, hogy tuti őszi sütiket dobjunk össze! Az alábbi cikkben olyan édességeket nézhetünk és készíthetünk el, amelyek között van egyszerűbb, bonyolultabb is, viszont mindegyik jó lehet a hűvös, borongós őszi időjárásban.

Így tisztítsd a májad természetes úton

Testünk egyik legfőbb szerve a májunk, hiszen ő az, aki méregtelenít, viszont ennek a szervnek is szüksége van megtisztulásra, hogy jól tudja ellátni feladatát. Néhány tipp, hogy segítsük májunk munkáját.

Az ashwaganda jótékony hatásai

Az ashwagandha egy egészséges gyógynövény, amely segíthet a szervezetnek a stressz elkerülésében, valamint számos előnyt kínálhat a test és az agyműködés számára. Csökkentheti a vércukorszintet, segíthet a szorongás és a depresszió leküzdésében, és javíthatja a gondolkodást is.

A sav-bázis egyensúly

Mivel a legtöbb élelmiszer kisebb-nagyobb mértékben savasító hatású, ezért szinte mindennap fogyasztunk savasító ételeket, mondhatni elkerülhetetlen. Hogyan hat a szervezetünkre a savasodás? Hogy lehet lassítani a folyamatot?

Készíts saját garam masala fűszerkeveréket

Ha érdeklődünk az egzotikusabb ízek iránt, és szeretnénk őket a saját konyhánkban is kipróbálni, be kell szereznünk egy-két különlegesebb alapanyagot. Ne ijedjünk meg, nem kell speciális boltokban otthagynunk a fél fizetésünket: otthoni alapanyagokból is könnyen összehozhatunk izgalmas ízeket.

A galagonya kiváló szíverősítő és szívnyugtató gyógynövény

A galagonya rendszeres fogyasztása nagyon hasznos lehet azok számára, akiknek magas a vérnyomásuk, a koleszterinszintjük, szívritmuszavaroktól vagy érelmeszesedéstől szenvednek, hajlamosak a szív- és érrendszeri betegségekre.

A kamilla jótékony hatásai

A kamillát már őseink is aktívan használták a gyógyászatban, de mára még több jótékony hatását felfedezték az orvostudományban. Rengeteg felhasználási módja van, és nagyon kevés olyan betegséggel találkozhatunk, ahol nem enyhítené a tüneteket.

Alkohol és diéta

Amikor úgy döntünk, hogy diétázni kezdünk, azonnal átállunk az egészségesebb ételekre, összetevőkre, különös gondot fordítva arra, hogy mit eszünk, azonban a folyadékra is ugyanilyen fontos odafigyelni. Hogyan befolyásolja az alkohol az étrendünk kalóriatartalmát?

Hogyan hat a táplálkozás a hangulatunkra?

Sokan nem is gondolnák, hogy milyen közeli kapcsolatban áll egymással a táplálkozásunk és az aznapi hangulatunk, pedig nem csak az a közös bennük, hogyha nem eszünk morcosak leszünk.