Menü

Rozs – az izomerőt fokozó gabona

Jelentőségében a kenyérgabonák sorában a rozs mindjárt a búza után következik. Igaz, hogy hosszú ideig igencsak megvetéssel tekintettek rá Európa-szerte, de mára egyértelműen az egészségtudatos táplálkozás meghatározó kenyérgabonája lett.

Egészséges házi kenyér pofonegyszerűen

Nem csak az egészségünknek, hanem a pénztárcánknak is jót tesz, ha mi magunk készítjük el a kenyeret.

Kalóriaszegény reggeli receptek

Szeretnék nektek néhány reggeli ötletet bemutatni, amelyek akár sósak, akár édesek, mindenképpen ízletesek, fogyasztásukkal viszont hatékonyan felléphetsz az úszógumik megjelenésével szemben.

Mit tegyünk a megmaradt száraz pékáruval?

A szikkadt kenyeret, zsemlét, kiflit semmiképp se dobjuk ki, akár le is fagyaszthatjuk ezeket, de azonnal is felhasználhatjuk pár ötletes és ízletes fogáshoz. Kenyérmentő tippek következnek!

Nem minden kenyérféle egészségtelen

Sokan úgy gondolják, minden kenyérféle az ördögtől való, ám jó hír, hogy nem feltétlen muszáj lemondanunk erről a pékáruról.

A kovász pozitív hatásai az egészségre

A kovászban lévő nagy mennyiségű, széles diverzitású baktériumflóra segítségével a gabona lebontása már a tészta érésekor megindul, így a szervezetünkbe már egy megdolgozott, sokkal könnyebben emészthető anyag kerül.

Milyen a jó reggeli?

A reggeli a legfontosabb étkezés, tartja a közbeszéd is. Sokan valószínűleg így is tartják, de sajnos sok esetben még sincs így. A felnőttek, de igazából a kamaszok többsége is rohan, és mellőzi a bőséges reggelit, ami sok esetben szükséges lenne. Helyette csak iszik egy kávét, és eszik egy jól bevált müzliszeletet vagy gabonapelyhet.

Keltsük új életre a hűtőben árválkodó maradékot

Tudnánk sorolni, egy jobb hétvégi menü, vagy ha már itt tartunk, pár nap bezártság után, - főleg ha ezalatt az idő alatt sokat süt-főz valaki -, mennyi maradék étel halmozódik fel a hűtőben, spájzban, aminek sokkal jobb sorsa is lehet, mint szemétbe dobni. Ezt megelőzendő: kezdjünk valamit a maradékokkal!

Lejárt, mit gondolsz, megegyük?

Amikor vásárolunk, nyilván megnézzük a termékek lejárati dátumát, különösen a tejtermékek, felvágottak, húsok esetében kell erre odafigyelni, hiszen rövidebb szavatossággal bírnak, mint a száraz élelmiszerek. Vajon elfogyaszthatóak röviddel a lejáratuk után?

Kötelező szénhidrátok

A szénhidrát szó általában negatív érzéseket kelt egy diétázó, fogyni vágyó emberben, pedig a szénhidrátok bizonyos részétől egyáltalán nem kell tartani. A komplex szénhidrátok az egész test és az agy számára is rendkívül fontosak. A hasznos szénhidrátforrások nagyon jótékonyak az étrendünkben, rengeteg vitaminnal és tápanyaggal támogatják az egészséges életmódot.

Mindennapi, egészséges kenyerünk

Sok rémhírt hallani, hogy színezik a teljes kiőrlésű kenyeret, kakaóval. Ha az ember nem olvassa el az összetevők listáját a kenyér csomagolásán, akkor könnyen lehet, hogy egy színezett fehér lisztes kenyeret emel le a polcról. Az egészség pedig, amúgy is drága…vagy talán mégsem az?

Lepd meg a párod férfi tortával!

Hamarosan születésnapja lesz a kedvesednek, de nem édesszájú? Meleg van ezért, szeretnél sütés nélkül egy csodás tortát varázsolni? Vagy csak úgy meglepnéd a párodat, hogy tudja, mennyire szereted? A férfi torta épp erre jó!

5 étel, amit kerülj ízületi gyulladás esetén!

Az ízületi fájdalmakat legnagyobb százalékban az ízületi gyulladás (arthritis) okozza. Ne csak a gyógyszerekben keressük a megoldást, ha fáj. Előzzük meg a bajt! Mégis milyen ételek okozhatnak gyulladást a szervezetben? Miket kerüljünk?

Tévhitek a paleolit diétával kapcsolatban

A paleo diéta népszerűségével párhuzamosan növekszik az étrendről megjelenő cikkek száma is. Ezek sokszor felületes információkon alapuló megállapításokat tesznek. Sajnos, még egyébként megbízható oldalakon is megjelenek ezzel kapcsolatos tárgyi tévedések, amik az érdeklődőket félrevezethetik. Lássuk...

Itt az őszi grillpartik ideje

Nem csak nyáron lehet kellemes összejöveteleket rendezni a grillsütő mellett! A roston sült ételek megfelelő elkészítés mellett mindig egészségesek, és a hűvösődő időben kifejezetten jól esnek a tűzről frissen levett falatok.

Ipari termék, nem pedig élelmiszer?

Nagyon messze távolodtunk attól a világtól, hogy ismeretségi forráson keresztül szerezzük be az ennivalónkat, vagy mi magunk állítjuk elő az élelmiszert. A vidéki életforma követői csökkentek, ezzel együtt pedig terjed a nagy hasznot hozó élelmiszeripar. Kérdés az, hogy mit eszünk valójában?

Rendhagyó szendvicsek

Ha már unod a klasszikus szendvicseket, és szívesen kipróbálnál valami mást, akkor ideje elővenned a kreativitásodat! Mikor, ha nem tavasszal...? Segítünk néhány rendhagyó kenyérre- és kenyérbevaló alternatívával!

Vegán kenyérrevalók

Zöldségek, gyümölcsök, magvak, hüvelyesek... Mindannyian tudjuk, hogy milyen egészségesek, mégis keveset fogyasztunk belőlük. Ha nem is vagyunk vegetáriánusok, és nem követünk vegán étrendet, akkor is érdemes tőlük ötleteket lopni az étkezésünkhöz. Például ezeket a finom kenyérrevalókat!

Nincs jó vagy rossz diéta – a jojó effektus egyik oka

Végre tudományos bizonyíték is van arra, amit mi már régóta sejtettünk! Egy tanulmány szerint ugyanis minden ember egyéni módon reagál arra, amit eszik. Az a fontos, hogy az egyes emberek szervezete egyénileg hogyan reagál a különböző ételekre.

Dió, miért jó?

Karácsony környékén van a fő felhasználási szezonja ennek a finom termésnek, amelynek rendkívül jótékony hatásai vannak a szervezetünkre. Eláruljuk, miért érdemes diót fogyasztani – még akár hús helyett is!

Vacsorázz kenyér nélkül

Közismert tény, hogy az elhízások komoly mértékéért a finomlisztes és cukros ételek felelősek. Máris sokat teszünk az egészségünkért, ha mindössze a kenyeret kiiktatjuk az esti étkezésekből. Ez a tény azonban a legtöbbek komfortzónáján kívül esik - hogyan valósítsuk meg?

Egészséges kenyér és lepény joghurttal

Mi az isteni finom, sokáig puha kenyér titka? A natúr joghurt! Próbálja ki receptünket, amellyel egészséges, mégis a lehető legfinomabb kenyérrel örvendeztetheti meg a családot, vagy önmagát! Apró módosítással lepényként is elkészíthető.

Fűszert a kenyérbe is!

A magyarok odavannak a fűszeres ételekért. Miért ne tehetnénk belőle a kenyérbe is? Isteni olaszos-magyaros jellegű kenyérreceptünkért kattintson!

Odafigyeléssel vásároljunk bolti kenyeret

Ha egészségesen szeretnénk étkezni, akkor elsődleges, hogy milyen kenyeret fogyasztunk. A boltban és pékségekben nagy odafigyeléssel kell válogatni ahhoz, hogy valóban jó összetételű kenyér és pékáru kerülhessen az asztalunkra.

Prosztata-gondok: gyógyszer helyett tökmagolajat! - kenyérrecettel

Elég csak leülni egy tévés reklámblokk elé, és általában legalább kétféle prosztatagyógyszer reklámjával találkozhatunk. Ennek ellenére sokan számolnak be arról, hogy a komolyabb prosztataproblémákon nem segítenek ezek a készítmények sem. Az orvosok többsége ennek ellenére tiltakozik az ellen, hogy a tökmag megoldást jelenthet a prosztata-problémákra. Akkor hol van az igazság?

Szénhidrátcsökkentett lisztet teszteltünk

A termékpaletta sokszínűsége miatt nem egyszerű eligazodni a különböző, de mégis hasonló lisztfélék között. Három klasszikusnak számító, szénhidrátcsökkentett Dia-Wellness lisztkeveréket használtunk.

Szőlőmag-szerelem

Manapság a szőlővel kapcsolatosan leginkább arról hallhatunk, hogy az egyik legmagasabb kalóriatartalmú gyümölcs, és értékeit tekintve cukorbetegeknek nem javasolt a fogyasztása.

Pörc Delikát– a gasztronómiai boldogságforrás

„Malackodjunk egy kicsit!” A balatonkenesei Pörc elnevezésű delikátba érdemes ellátogatni. Sőt, ajánlott itt bevásárolni, mindjárt leírjuk, hogy mit. Ha felejthetetlen klasszikus, balatoni élményt keres, akkor reggelizzen a Pörcben! „Aki nem boldog, utánunk az lesz” – olvashatjuk a delikát facebook oldalán. Nem csalás, nem ámítás – teszteltük és igaz!

Végre itt a grillszezon!

Nyár, kert, terasz, finom hozzávalók, és már indulhat is a grillezés! Aki szereti a grillezett ételek pikáns ízét, az alig várja, hogy kegyes legyen az időjárás, és izzítani lehessen a tüzet a sütéshez. Legjobban azért szeretjük, mert egyszerre jelent közösségi élményt, és finom ételeket. Alábbiakban olyan tippeket gyűjtöttünk össze, amikkel a grillezés egészségessé és különlegessé válik.

Sikér a sikeres sütés titka

A kenyérnek, kelt tésztának kiváló állagot biztosít, ha magas sikértartalmú liszttel dolgozunk, vagy magunk adunk búzasikért a liszthez, ami ráadásul kiváló fehérjeforrás.