Menü

Xilit, a természetes és biztonságos édesítő

A fehér kristálycukor ételeink és italaink édesítésére történő széleskörű használata korunk egyik legfőbb táplálkozásbeli problémája. A finomított cukor túlzott fogyasztása bizonyítottan hozzájárul számos igen súlyos betegség kialakulásához, tudósok többek között a rák egyik kiváltó okának is tartják. Számos alternatív megoldás, mint például az aszpartám vagy a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, gyakran még a fehér cukornál is károsabb a szervezet számára. A xilit viszont kiváló és egyedülálló helyettesítője a hagyományos cukornak, ráadásul jótékony hatással is van az egészségre. Íme, hogy miért.

A sztívia nem gyakran ismert mellékhatásai

Az amerikai kontinensen honos Stevia rebaudiana, magyarul jázminpakóca egy cserjenagyságú, az őszirózsafélék családjába tartozó növény, melynek zöld színű leveléből évszázadok óta készítenek édesítőszert. Levélkivonata háromszázszor édesebb, mint a répacukor, ellenben kalóriamentes, ezért gyakran ajánlják azok számára, akik szeretnék elhagyni a cukrot étrendjükből. Gyakran olvashatjuk viszont, hogy a steviának egészségünkre káros mellékhatásai is lehetnek, ezért nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása.

Az aszpartám mellékhatásai

Az aszpartám talán a legelterjedtebb mesterséges édesítőszerként megannyi diétás termékben megtalálható, ami nem véletlen, hiszen a legolcsóbban előállítható édesítő. L-aszparaginsav és fenilalanin alkotja, de módosított aminosavas vegyületként sajnos nem a szervezet épülését szolgálja.

Veszélyes adalékanyagok

Vásárlásunkkor érdemes odafigyelni, hogy az adott élelmiszer milyen összetevőket tartalmaz, mert bizony sok olyan van, ami sajnos káros. Mik azok, amikre figyeljünk?

Étvágyjavító ételek

Nemcsak étvágycsökkentő ételekről, fogyókúrákról, diétákról kell szólni, hanem arról a jelenségről is, amikor valakinek nincs étvágya, mert ez legalább akkora probléma. A huzamosabb ideig fennálló étvágytalanság jelezhet sajnos betegséget, ezért érdemes kivizsgáltatni, most azonban olyan ételeket vonultatunk fel, melyek kicsit növelik az étvágyat.

Miért használjunk glicint cukor helyett?

Természetes édesítőszerrel is tehetünk egészségünkért? A válasz igen, mutatjuk hogyan.

Jó választás édesítőszerre váltani?

Az édesítőszerek szinte alapdolgok egy fogyókúra, testsúlycsökkentő diéta esetén. Kalóriamentesek, nem emelik a vércukrot, segítik a diéta hatékonyságát, kevesebb lemondással járnak az étkezések, azonban fontos, hogy mértékkel fogyasszuk őket, figyeljünk arra, mely típusokat válasszuk és tartsuk szem előtt a lehetséges hátrányaikat is.

Karácsonyi klasszikusok, akár cukorbetegeknek is

Ahogy közeleg a karácsony, sokunk szeme előtt lebegnek a klasszikus finomságok, amiket ilyenkor fogyasztunk, ám aki cukorbetegséggel küzd sem kell lemondania ezekről.

Mit (ne) tegyünk, ha gyulladás van a szervezetünkben

Életünk során számtalanszor előfordulhat, hogy szervezetünkben gyulladás keletkezik. A gyulladással járó fájdalom mindig egy jel, melyet komolyan kell vennünk, hiszen a szervezet védekezőmechanizmustá mutatja, gyulladáscsökkentő anyagok termelésével, az immunrendszer aktivizálódásával.

Nem csak a csirkecsont árthat, avagy tilos ételek kutyáknak

Aki nem ért hozzá, könnyen árthat házi kedvencének, van ugyanis néhány étel, amely egyáltalán nem ajánlott a kutyáknak, mert sajnos nem tudják megemészteni, vagy számukra káros anyagokat tartalmaz, esetleg fulladást, hasmenést okozhatnak. Melyek a tiltólistás élelmiszerek a kutyusoknak?

A tiszta juharszirup jótékony hatásai

A juharszirupot az amerikai indiánok csak’’édesvíznek’’ nevezték. Manapság már leginkább a mézhez hasonlítjuk. Édes íze ne tévesszen meg senkit, ugyanis egészséges és nem terheli meg annyira a szervezetet sem. Az emberi szervezetre számtalan jótékony hatást képes kifejteni!

Hogyan érdemes reggelizni?

Elcsépelt, de igaz, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Nemcsak a hangulatodat alapozza meg az, hogy hogyan kezded a napod, de az egészségedre is nagyon nagy hatást gyakorol. Ezért igazán érdemes kicsit több időt és energiát szánni egy jó reggelire.

Lekvárfőzés egyszerűen – nemcsak gyakorlott háziasszonyoknak

Noha nagyszüleink rengeteg anekdotát mesélnek a régi szép időkről, amikor még hatalmas üstben főzték a lekvárt, mára már a lekvárkészítés efféle hagyománya kissé más formát öltött. Ma már az is könnyen tehet el lekvárt, aki nem annyira járatos a konyhában.

Legyen otthon, csak ne idd meg!

A kóla rendszeres, nagymértékű és hosszú távú fogyasztásának egészségre gyakorolt negatív hatása vitathatatlan, azonban ennek az üdítőnek van egy sor olyan tulajdonsága is, ami miatt mégis érdemes tartani a háztartásban.

Attól, mert „mentes”, még nem fogyaszt

Nagy divat manapság a „mentes” étrend. Való igaz, a mentes ételek ugyan tehermentesítik a szervezetet számos allergén élelmiszertől, megszüntethetnek fennálló gyulladásokat, gyomorproblémákat, azonban biztos benne mindenki, hogy ettől fogyni is fog? Csak kérdezem.

Mesterséges édesítőszer: se nem jó, se nem rossz

A cukorhelyettesítők semmilyen egészségügyi előnnyel nem rendelkeznek, viszont kárt sem okoznak – derült ki egy nemrég megjelent tudományos összefoglalóból.

A mérleg mondjon le – avagy az ünnepi evészet

Hamarosan karácsony és szilveszter, ünnepi evészet és rokonság, diós bejgli meg töltött káposzta, szaloncukor és társai. Készülj fel, húzós lesz, de nem feltétlen jár plusz 4 kilóval megint. Néhány rövid tanáccsal megreformálható az ünnepi menü! Lássuk csak!

Nem indul a fogyás? Ezért.

Gyakran úgy érezzük, hogy mindent megteszünk a fogyás érdekében, az eredmény mégis várat magára. Az áttörés nem történik meg, a fogyás nem indul be látványosan, a kilók nem olvadnak úgy, ahogy vártuk. Vajon tényleg mindent jól csinálunk? Vegyük nagyító alá a problémát!

A legjobb diéta: fagyizhatunk!

Akár nyaral valaki, akár a munkából ér haza fáradtan és izzadtan, a legjobb, amit el lehet képzelni egy kehely hűsítő fagyi, legyen az házi, vagy bolti, netán cukrászdai. A hűs nyalánkság bármely diétába beilleszthető.

Gyümölcsök nyárson - a grillezés befejező ételei

A nyári - illetve az őszi hétvégék egyik népszerű baráti, családi programja a grillezés, ahol együtt élvezhetjük a szabadidőt és a finom falatokat. A bográcsban fövő pörkölt, vagy a tárcsán készülő húsok, zöldségek és a grillen piruló sajtok mellett desszerteket is készíthetünk az édesszájú vendégek örömére.

E-számok. Mi micsoda és mennyit eszünk belőlük?

Vannak, akik elszörnyedve pásztázzák végig a termékeken lévő adalék-listát. Mások rá se hederítenek. Jelenleg több mint háromszáz adalékanyagot használnak az élelmiszeriparban. Vajon mennyit fogyasztunk ezekből?

Tudtál erről? Megnézed? Érdekel? – Alattomos ételek

Mielőtt beleharapsz a kedvenc ételedbe, vagy töltesz egy pohárral a finom üdítődből, netán ketchupot locsolsz a bolognai tésztádra, érdemes egy mozdulattal megfordítani kedvelt finomságod dobozát, hogy a csomagoláson lévő adatokra rápillants egy kicsit. Mennyi is ebben a cukor?

Stresszes kaják

A stressz evés hamar plusz kilókhoz vezet, hiszen mindig is a kontrollálatlan étkezés volt az elhízás legfőbb oka, a stressz evés azonban ennél jóval összetettebb probléma. Vajon hogyan kezelhető?

Mit tegyél, ha nem tudod begombolni a nadrágod?

Aki szenvedett már gyomorpanaszoktól, voltak emésztési gondjai, annak mindenféleképpen érdemes ezután tudatosan felépíteni a napi étrendjét. Cikkünkből kiderül, mit tehetünk a laposabb has érdekében, és most kivételesen nem a fogyás a téma!

Öntsünk tiszta kávét a pohárba! – Kávézás okosan

A kávézás kényes téma, melynek élvezetét beárnyékolja, hogy ártalmas és egészségtelen szokásnak kiáltotta ki a táplálkozástudomány. Máig sem egységes a szakemberek álláspontja, most azonban összegyűjtöttük az érveket, ellenérveket.

Édesítőszerek babakorban?

Nyírfacukor, xillit, stevia, eritrit, barna cukor, cukor, méz, vagy nádcukor? A kínálat óriási, s ma már teljesen el lehet veszni az édesítőszerek útvesztőjében, de mit adhatunk a babának?

Segítség, gyerek a konyhában! Receptek szülőknek!

Aki háztartást vezető anyuka, az tudja milyen, mikor csemeté(i)nk a konyhában is állandóan láb alatt vannak. Mindenképp hasznos dolog őket is bevonni a főzésbe, sütésbe! Ezzel nemcsak lefoglaljuk őket, de számos dolgot megtaníthatunk nekik, fejlesztve kézügyességüket!

Terhesség alatt kettő helyett eszünk? (Nem)

Sajnos a kismamáknak nem egyszerű az élete, mert szinte attól a pillanattól kezdve, ahogy a család is tudomás szerez a terhességről, folyamatossá válik az etetés. A feladat sportos, fitt kismamákká válni, ami - pláne nagytestvér és munka, háztartás mellett- nem olyan egyszerű. Sosem fogom azt állítani, hogy könnyű, de egyáltalán nem is bonyolult, vagy teljesíthetetlen.

Édes élet édesítőszerekkel

Miért olyan népszerű az édesség sokunknak, miért keressük folyton ezt az ízélményt, és miért jó egy desszerttel lezárni a vasárnapi ebédet? Ha pedig édesítésről beszélünk, vajon cukrot vagy édesítőszereket használjunk inkább, melyeket és milyen gyakran? Erre keressük a választ.

Itt a szezon - készíts magadnak joghurtot!

A joghurt nagyszerű desszert lehet, hiszen kiváló fehérjeforrás, és sokféleképpen variálható. Sajnos a bolti termékek nagy része cukrot tartalmaz, amelyikük pedig nem, az szintén hízlaló vagy egészségtelen édesítőszereket, összetevőket rejthet. Mindenképp jó tehát, ha magunknak készítjük el, s mindössze néhány perc az egész!

Egészséges palacsinta sósan és édesen

Legkedvesebb desszertünket, a palacsintát könnyedén elkészíthetjük egészséges verzióban is, íme egy szuper recept! Sőt, kis átalakítással nem csak édességként, hanem ínycsiklandozó ebédként is funkcionál.

Cukor nélkül is finom a kakaó

A kakaópor egészséges, és tele van vitaminokkal! - olvashatjuk a csomagoláson, így olyan tévhitek ébrednek bennünk, hogy a gyerekeknek szánt kakaóporok valóban jó itókának számítanak a kicsiknek. Ezzel sajnos már igen korán rászoknak a cukorra és az édes ízekre.

Szeder körtével, avagy gyümölcsfogyasztás okosan

Itt a gyümölcsszezon, ami azért öröm, mert a gyümölcsök a legegészségesebb ételek közé tartoznak. Legalábbis akkor, ha kellő odafigyeléssel és bölcsességgel fogyasztjuk őket.

Diétás tévhitek

Rengeteg valótlan gondolattal találkozunk, ami a fogyókúrákat, diétákat illeti. Ezek közül most igyekszünk jó párat tisztázni, hogy eloszlassuk a közhiedelem középpontjában álló tévhiteket. Meglátod, így könnyebb lesz az egészséges életmód!

Édes eperszezon

Az édességekről, nassolnivalókról nehéz lemondani. De ki mondta, hogy le kellene…? Inkább készítsünk saját magunknak édes-egészséges finomságokat. Ehhez az eper a legeslegjobb gyümölcs, aminek most éppen szezonja van.

Mi a baj a fehércsokival? Leginkább a neve!

A fehércsokoládé nem is csokoládé! A csokiszakértők már akkor forgatják a szemüket, ha ezt a szót meghallják, s azonnal kijelentik: ennek semmi köze az igazi csokoládéhoz.

Minden falat számít, amit megeszünk

Dr. Benjamin Gayelord Hauser, az előző évszázad híres táplálkozási szakértője sokakat megbotránkoztatott Amerikában, amikor azt állította, hogy minden étel számít, amit életünk során megeszünk, és a maga módján minden egyes falat pozitív, vagy negatív módon befolyásolja szervezetünket.

Cukormentesen édes hétköznapok

Múlt heti cikkünkben bemutattuk, hogy milyen egészséges édesítőszereket ajánlunk. De mi a helyzet akkor, ha valamilyen hétköznapi cukorterméket szeretnénk helyettesíteni? Olvassa el tippjeinket, hogy egészségesen édes életet élhessen!