Menü

Szerencsehozó és kerülendő falatok szilveszterre és újévre

Az elmúló óesztendő, illetve az érkező újév fontos esemény, összekapcsolódnak, hatnak egymásra. Minden kultúrának megvannak a maga szerencsehozó ételei, lássuk mivel köszöntsük a 2024-es esztendőt!

Rizs a diétában?

Ha diétázni kezdünk, a leggyakrabban a szénhidrátot hagyjuk ki az étrendünkből, vagy minimalizáljuk azokat. Van, akinek ez könnyen megy, de ha te nem azok közé tartozol, nyugodtan "csalhatsz" egy kicsit, például rizzsel.

Csodát művel a rizsvíz a száraz, göndör hajjal

A japán nők kedvenc hajápolója igazi csodaszer a száraz tincsekre. Megmutatták a netezők, milyen látványos a hatása.

Okok, hogy minden nap együnk málnát

Ez a nyári bogyós gyümölcs nemcsak finom, de az egészségedre is pozitív hatással van. Sőt, még meg is szépít!

Rossznak vélt ételek fogyasztása fogyókúra alatt

Talán meglepő lehet, de akad néhány rossznak titulált étel, amelyek fogyasztása fogyókúra alatt sem az ördögtől való. Vessünk néhányra egy pillantást!

Kalóriaszegény étkezések nyomában

Elmondjuk, hogyan csökkentsd a kalóriákat minden étkezésnél, anélkül, hogy éhes maradnál.

Tejérzékenység – laktózérzékenység. Mi a különbség?

A laktózérzékenység és a tejallergia nem ugyanaz. Teljesen más mind a tüneteikben, mind a diétában. Mi a különbség és milyen étrend betartása szükséges a különböző érzékenységek esetében?

5 étel, amit sosem szabadna mikróban újramelegíteni

Akár ételmérgezést is okozhatnak, ezért jobb annyit főzni belőlük, amennyi egyszerre elfogy.

Miért vannak a terhességi rosszullétek és mit tehetünk ellene?

A várandósság csodálatos dolog, azonban igencsak megnehezítik a reggeli, esti rosszullétek. Nagyon nehéz elvégezni a napi feladatokat, munkába indulni, gyereket ellátni, ha az ember a rosszullétekkel küszködik. Jó esetben 12-16 hét alatt elmúlnak ezek az émelygések, s addig is lehet enyhíteni a tüneteken.

A legtovább elálló élelmiszerek

Bosszantó érzés, mikor elfelejtünk megenni valami a hűtőből, vagy a spájzból és mire észbe kapunk, már lejárt pár napja a szavatossága, azonban jó hír, hogy vannak olyan élelmiszereink, amiből nyugodtan betárazhatunk, mert nagyon sokáig elállnak.

Keltsük új életre a hűtőben árválkodó maradékot

Tudnánk sorolni, egy jobb hétvégi menü, vagy ha már itt tartunk, pár nap bezártság után, - főleg ha ezalatt az idő alatt sokat süt-főz valaki -, mennyi maradék étel halmozódik fel a hűtőben, spájzban, aminek sokkal jobb sorsa is lehet, mint szemétbe dobni. Ezt megelőzendő: kezdjünk valamit a maradékokkal!

Korlátlan szavatosság?

Az élelmiszerek többségénél figyelni kell a romlandóságot, azonban jónéhány élelmiszer esetében a korlátlan szavatosságról beszélhetünk. Melyek azok az élelmiszerek, amelyek - helyes tárolással - korlátlan ideig fogyaszthatóak?

Hízókúra? Hogy micsoda?

Sokan vannak, akik hízni szeretnének. A genetika sokszor a vékony alkatúaknak is probléma. Hogyan hízzunk egészségesen? Minőségi ételekkel?

Van, amin nem érdemes spórolni

Az emberek egyik leggyakoribb kifogása, hogy miért nem élnek egészségesen (a „nekem erre nincs időm” mellett), hogy tudatosan táplálkozni és sportolni drága, nem engedhetik meg maguknak anyagilag. Valóban így van?

Így viselkedj edzőteremben!

Kaptál edzéstervet, vettél edzőruházatot, van időd, kialakítottál egyfajta napirendet, esetleg társaságod is lett, - pár barátod vagy barátnőd, aki elkísér-, minden adott egy kiadós edzéshez, figyelsz a megfelelő étrendre, minden megvan! Vagy mégsem?

Diéta pasival

Bizonyos kor felett a férfiaknak is lépéseket kell tenniük annak érdekében, hogy jó formában maradjanak, ne hízzanak el. Edzésre és diétára van szükségük, ez persze kényelmetlen nekik, hiszen nem sok kedvük van életmódváltáshoz, szigorú étrendhez. Hogyan segíthetünk nekik?

Életmódváltás a férjek szemszögéből

Elhatároztad, belekezdtél, diétás étrendet alakítottál ki, lecserélted az élelmiszereket, talán sportolni is elmentél, s máris itt a nagy buktatód: a környezeted. Mi fog most történni és mit tegyél? Elmondjuk

Kötelező szénhidrátok

A szénhidrát szó általában negatív érzéseket kelt egy diétázó, fogyni vágyó emberben, pedig a szénhidrátok bizonyos részétől egyáltalán nem kell tartani. A komplex szénhidrátok az egész test és az agy számára is rendkívül fontosak. A hasznos szénhidrátforrások nagyon jótékonyak az étrendünkben, rengeteg vitaminnal és tápanyaggal támogatják az egészséges életmódot.

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Cigányok

A Magyarországon élő etnikumok és nemzetiségek közül a romák lélekszáma a legjelentősebb. Ők nemcsak kultúrát, zenét és táncot hagyományoznak ránk, hanem jó néhány kiváló receptet. Ezek közül most kettő kerül bemutatásra.

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Görögök

A görögök nem nagy számban élnek itt, ők is nagyjából egyetlen településen és környékén. Noha ma már legtöbben magyarul is ugyanúgy, vagy jobban beszélnek, mint görögül, a konyhaművészetükben megőrizték az anyaország ízeit. Ebből következik egy kis válogatás.

Két ízletes étel zsenge zöldbabból

Ha van a kertedben zöldbab, vagy nincs, de szereted, akkor ideje, hogy pár új receptet is kipróbálj. Szerencsére rengeteg módon fel lehet használni, így a kreativitásodat most a konyhában is kiélheted.Recept tippek következnek...

Együnk színeket! - Szivárvány, a tányérunkon!

Gyönyörű évszaknál járunk, elkezdődött a tavasz, igaz szeszélyes mivolta megmutatkozik, de mégis az egyik év legizgalmasabb hónapjait jelenti. Gondolj csak a kedvenc színeidre, s most nemcsak a ruháidról beszélek, hanem szivárványszínű virágokról, színes ételekről. Együnk tavasszal színeket!

Főételek a megfelelő vitaminfogyasztáshoz

Az őszi és téli vitaminfogyasztásról szóló cikksorozatunk első részében arról volt szó, hogy milyen leveseket érdemes fogyasztani annak érdekében, hogy meglegyen a napi szükséges 400 grammos zöldségfogyasztásunk. Most a második részben pedig a főételekről lesz szó. Szuper receptötletek a cikkben!

A kézenfekvő töltött szőlőlevél

Mindennapjainkat feldobják a rakott és töltött ételek. Mindnyájan kapásból fel tudunk sorolni néhány hagyományosat, és pár olyat is, amelyek leginkább egyedi receptjeink alapján készülnek. Íme egy kis körítés egy balkáni és közel-keleti különlegességről, a dolmáról.

Génmódosított! - 3. rész

Ha keresünk, a génmódosításra is találunk pozitív konkrét példát. Legyünk tájékozottabbak, és ismerjük meg a génmanipulációs világ egyik legismertebb sikersztoriját!

Barackszezon – miért szeretjük?

Nyáron örömmel élvezzük ki, hogy könnyen elérhetőek a hazai friss és édes gyümölcsök. Ilyen a barack is – íme néhány ötletes felhasználási mód a lekváron és a befőttön túl!

Fűszeresen finomabb a rizs

A rizs igen egészséges köret, sok olyan diétába is belefér, ahová a burgonyát már "nem engedik be". Ennek ellenére a magyarok mégis viszonylag keveset fogyasztanak belőle - legalábbis azok közül, akik nem menzán étkeznek. Nem eléggé közkedvelt, pedig fűszeresen elkészítve a magyar táplálkozási ízlésvilághoz is közelebb áll.

Része-e a rizs az egészséges életmódnak?

A minap nagy port kavart a szakértők körében az egyik hazai „fittness guru” utalása a közösségi oldalon, miszerint a rizs is szerepel azon ételek között, amelyek az elhízásért, valamint a vércukor-problémákért, fokozott étvágyért felelősek. A rizs az a köret és alapanyag, amit egyszerre magasztalnak és üldöznek az egészséges életmód követői.

„Eszem, amíg elvesztem az eszem” – avagy nem mindegy a mennyiség

Táplálkozhat valaki bármily egészségesen, ha nem megfelelő mennyiségeket eszik. Ez elsősorban akkor okoz problémát, ha túl nagyok az adagok, de természetesen a kevés étel is gondokat okozhat.

Tarhonya helyett egyen bulgurt!

Nyáron szeretünk könnyen elkészíthető egytálételeket, vagy gyors tésztákat készíteni, hogy minél több időt a szabadban tölthessünk. Ilyen egyszerű étel a tarhonya, csak sajnos a többi finomliszttel készült tésztához hasonlóan nem egészséges.

Vöröslencse, a keleties kedvencünk

Sokan csak újév első napján fogyasztanak lencsét a gyarapodás babonája miatt, pedig érdemes rendszeresen alapanyagként használnunk a főzésnél. A hagyományos lencsével bajlódni nincs ideje mindenkinek, hiszen már előző nap be kell áztatni ahhoz, hogy puhára tudjuk főzni, néhányan pedig a semleges barnás-szürkés színe miatt nem szimpatizálnak vele.