Menü

Valójában egészséges a sertéshús vagy sem?

Leginkább a sertéshúsról hallani, hogy a fogyasztása elhízáshoz, szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyéb szövődmények kialakulásához vezet. De vajon, ez mind igaz?

A sóska jótékony hatásai

Áprilistól már érik a sóska, ami azt jelenti, hogy ideje elővenni a hozzá illő recepteket, hiszen nem csak finom, de rendkívül egészséges is.

Heveny hasnyálmirigy-gyulladás tünetei és kezelése

A hasnyálmirigy gyulladásának számos kiváltó oka lehet, melyek hatására az ott termelődő emésztőenzimek már a mirigyen belül aktiválódnak, és károsítják a sejteket. Az erre a károsodásra kialakult gyulladásos reakciót nevezzük hasnyálmirigy-gyulladásnak. Jellemző tünete az övszerű hasi fájdalom és a hasnyálmirigy-enzimek szintjének megemelkedése a vérben.

A narancs egészségre gyakorolt pozitív hatásai

A narancs kellemes illatával, vidámságot, derűt csempész otthonunkba, illata a fahéjjal, szegfűszeggel együtt, összefonódott a karácsonnyal, és az azt megelőző adventi időszakkal.

Téli finomság – a gesztenye jótékony hatásai

Jellegzetes téli finomság, de a népgyógyászatban is előszeretettel használják. Mutatjuk a gesztenye jótékony hatásait.

Egészséges a tofu vagy sem?

A vegetáriánus étrend egyik alapvető hús-helyettesítő elemét előszeretettel fogyasztják húsevők is egészségügyi okok miatt. Vajon tényleg egészséges a tofu?

A hagymatitok

Az emberek többsége nem szeret hagymát fogyasztani kellemetlen szaga miatt, legfeljebb ételbe főzve, pedig egy nagyon értékes gyógynövény is egészségünk megőrzése terén.

Tenger, maga a terápia

Milyen sokat mondogatjuk, hogy elmennék egy kis tenger útra, hogy feltöltődjek. Nem is tulajdonítunk ennek akkora jelentőséget, mint amekkora haszna lehet szervezetünkre. Sokan bele sem gondolunk, hogy a tenger terápiás jellege mennyire jelentős, nem csak pszichésen, hanem fizikailag is.

Amit a petrezselyemről tudni érdemes

Ez a zöld levelű növény az egyik leghasznosabb fűszerünk, de emellett sokféle jótékony hatása révén egészségünk egyik őre is lehet.

A cink élettani hatásai és természetes forrásai

Bár csak naponta kis mennyiséget igényel cinkből a szervezet, hiánya annál feltűnőbb tüneteket produkál.

Isteni sajtfélék, amiket diéta alatt is fogyaszthatunk

Ezek a sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal ízletesebbé varázsolják.

Mit együnk, hogy megőrizzük csontjaink egészségét?

Köztudott, hogy csontjaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a kalcium jelenléte a szervezetben. Az is köztudott, hogy ehhez tejtermékeket kell fogyasztani. Az azonban már kevésbé ismert, hogy rengeteg zöldségben is megtalálható a kalcium, tehát ha valaki nem a tejtermékek szerelmese, vagy vegán életmódot folytat, ugyanúgy találhat magának értékes kalciumforrásokat.

Mi az a citromkúra és miért egyre népszerűbb?

A citromkúra egyre népszerűbb a diétázók körében, ami nem meglepő, hiszen rendkívül hatékony. Azonban mindennek van egy árnyoldala is.

A végtagzsibbadás lehetséges okai

A zsibbadás gyakori panasz, amelynek korrekt leírása legtöbbször nagyon nehéz. Mégis nagyon fontos, hogy a zsibbadásérzés jellegét minél jobban körül határoljuk, mert a jó leírás fontos támpontot jelent az orvosnak, aki ez alapján hamarabb rátalálhat a kiváltó okra.

Tippek, hogy mit fogyasszunk és mit ne a menstruáció előtti napokban

A PMS a premenstruális szindróma rövidítése: azon tünetek összességét nevezik így, amik a menstruációt megelőző 7-10 napban megkeserítik az életünket, és sok esetben a környezetünkét is.

Vashiány tünetei és kezelése

Mit jelent és honnan tudjuk, hogy vashiányunk van? Melyek a jellemző tünetek, hogy orvosolhatjuk a problémát?

Tévhitek a tejről

Egyre többen érzékenyek a tejcukorra, vagyis a laktózra, ezzel párhuzamosan pedig sok tévhit terjedt el a tejről. Nézzük meg, mik ezek és melyiknek van valóságalapja.

Csak ne lennék állandóan fáradt…

Bizony nem épp a komfortzónánkon belül vannak, azok a munkanapok, amikor a krónikus kimerültséggel kell megküzdenünk, főleg délután. Hiába alszunk eleget, mégis nehezen kelünk fel reggel, ólomszerű fáradtság kerít hatalmába, nem érzünk magunkban erőt a napindításhoz. Miért történik ez velünk?

Egészséges túrós desszertek nyomában

A túró rengeteg kalciumot és foszfort tartalmaz, ezért a gyerekeknek, serdülőknek és csontritkulásban szenvedő betegeknek érdemes minél többet enniük belőle. Nem kell aggódnod a túró kalóriatartalma miatt sem, hiszen 100 gramm túróban csupán 110 kcal van. Ezt a könnyen emészthető, laktató tejterméket tehát akár egy diétás étrendbe is beillesztheted!

A kalcium szerepe a fogyásban

Nem csak a csontok egészégéhez nélkülözhetetlen a kalcium, a fogyás sem működik enélkül megfelelően.

Próbáld ki ezeket, ha unod már a natúr csirkemellet

A diétázók egyik leggyakoribb problémája, hogy unalmas, egyhangú az étkezés. Ha te is unod már a natúr csirkemellet, próbálj ki néhány fehérjedús alternatívát.

A legédesebb tök, a Hokkaido tök

Nem csak hihetetlenül egészséges, de elképesztően finom is a tökök királya, a Hokkaido tök.

Immunrendszer támogatása a bélflórán keresztül

A bélflóra egészsége elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, így nem árt erre is odafigyelni a rohanó mindennapokban.

Mikor vegyük be a vitaminokat?

Mindenki tudja, hogy nem érdemes éhgyomorra bevenni a napi vitaminokat, de ha már ettünk, mikor érdemes? Nézzük meg, mikor a legjobb a vitaminpótlás.

Sajt a diéta alatt – igenis lehetséges

Általában, ha diétáról van szó, a sajt szóba sem jöhet. Azonban vannak olyan sajtok, amik kevesebb zsírt és több fehérjét tartalmaznak, így beleférnek a diétába is.

Porcsin – gyomnövény vagy csodaszer

Biztosan ismerős mindenkinek a porcsin, a kiirthatatlan húsos levelű gyom, ami gyorsan is terjed és semmire sem jó. Vagy mégis? Talán épp egy csodaszertől próbálunk megszabadulni.

Mire jó a króm?

Bár nem sokan tudják, de a króm szinte mindenhol megtalálható. Nem csak a vízben vagy a talajban, de szervezetünkben is, mi több, fontos alkotóeleme egészségünknek.

Érdekességek a görögdinnyéről, amiket eddig nem tudtál

A nyár egyik legkedveltebb hűsítője, édes és lédús, egészséges, de mégsem tartalmaz sok kalóriát. Bizony, a görögdinnyéről van szó, pontosabban néhány érdekességről, amit kevesen tudnak róla.

Gondoskodjunk megfelelő módon a vasbevitelről!

Sajnos nem elég egyszerűen vasat szedni és kész, ennél összetettebb a történet, pedig a vas az egyik legfontosabb tápanyagunk, s ha nem figyelünk oda, vaskészleteink könnyen kimerülhetnek. Sok élelmiszer tartalmazza a vasat, azonban a felszívódásra is ügyelnünk kell.

Ezeket a gyógyszereket tegyük a bőröndbe!

Ha nyaralni készülődünk, mindig gondoljuk át, milyen gyógyszereket vigyünk magukkal. Bár nagyon sok helyen van már gyógyszertár, azonban nem jó utolsó pillanatban futkosni nyitva tartó patika után, jobb, ha nálunk van néhány alap készítmény, egy kis összerakott „házipatika”.

A sovány marhahús egészséges tulajdonságai

Hamis az az állítás is, mely szerint az állattenyésztés a Föld édesvízkészletének harmadát használja fel, ez a kutatások alapján legfeljebb 8 százalékra tehető.

Mivel segíthetjük az elalvást?

Forgolódunk az ágyban, gondolkodunk, jár az agyunk, nem tudunk elaludni, reggel pedig kialvatlanul ébredünk, nehezen kelünk fel, rosszul indul a nap, fáradtak vagyunk. Ismerős? Az alvásproblémáknak sok oka lehet, azonban jó eséllyel orvosolhatóak!

Laktózérzékenység kezelése

Sokakat érint a laktózérzékenység, szinte már népbetegség, azonban könnyen kezelhető, sőt, akár meg is szüntethető.

Egy sokrétű idénynövény, ami szuper egészséges is

Épp megfelelő az idő ahhoz, hogy elővegyünk néhány régi receptet, aminek a spárga áll a középpontjában. Ez a mindössze pár hétig termő sokoldalú növény akár a szuperételek közé is kerülhetne, mutatjuk miért.

Csonterősítő szuperételek

A csontok folyamatosan megújuló szövetek, ám 30 év felett hanyatlásnak indulnak, fokozatosan csökken a tömegük. Jó hír ugyanakkor, hogy ez a természetes folyamat megfelelő táplálkozással jelentősen lassítható. Ehhez annyit kell tennünk, hogy étrendünket csonterősítő „szuperételekkel” egészítjük ki.

Mit tud a szőlőmag?

Sokszor azt gondoljuk, hogy a szőlő gyümölcshúsa sokkal értékesebb, mint a magja, pedig utóbbi egy valóságos koncentrált tápanyagbomba, ezért népszerű a belőle készített olaj, esszencia, őrlemény és liszt. A szőlőmag köztudottan tele van antioxidánsokkal, s gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban, de egyes nyomelemek, például a molibdén, a mangán, a vas, illetve a réz is vannak benne

Smoothie mint napindító

Nem tudod, hogy mit egyél reggelire vagy épp mivel dobd fel az ebéded? Szeretsz kísérletezni az ízekkel? Szeretnél egészségesebben élni, de nem tudod megenni a zöldségeket magában? Akkor a tökéletes választás számodra egy frissítő smoothie, amit otthon is könnyen el tudsz készíteni.

Csonterősítő étel

A csontok folyamatosan megújuló szövetek, ám 30 év felett hanyatlásnak indulnak, fokozatosan csökken a tömegük. Jó hír ugyanakkor, hogy ez a természetes folyamat megfelelő táplálkozással jelentősen lassítható. Ehhez annyit kell tennünk, hogy étrendünket csonterősítő „szuperételekkel” egészítjük ki.

Érdemes odafigyelni a kalcium hiány ismertető jeleire

A kalciumhiány több féle betegséget is előidézhet, így jó, ha időnként ellenőrizzük szervezetünk kalcium szintjét! Alacsony kalcium szint memória zavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat is okozhat.

A túró szuperegészséges hatásai

A túró számos vitaminban, ásványi anyagban bővelkedik, diétát is felpörgeti. Továbbá probiotikus élelmiszer, amely fokozza a szervezet védekezőképességét, csillapítja a lázat és a bélflórára is pozitív hatást gyakorol.

Mit egyen a gyerek, ha sportol?

Fociedzés vége, este fél hét: a fiam farkaséhesen esik be a kocsiba, bizonyára sok szülőnek ismerős ez a szitu. Köztudott, hogy a megfelelő vitaminok és tápanyagok bevitele egy sportoló gyerek életében mennyire fontos.

Egészséges tejdesszertek?

Megdöbbentő dolgot derítettek ki a bolti joghurtokról a minap a britek, főleg a gyerekeknek szánt joghurtok óriási cukortartalma került terítékre. Azt hiszem nem kell messze mennünk, itthon is tanulságos körülnézni a boltok polcain. Vajon mennyire egészségesek ezek a nyalánkságok és mivel helyettesíthetjük őket?

Bőrbarnító ételek

Létezik néhány olyan étel, melyet könnyen segítségül hívhatunk, ha a nyári bőrszínt szeretnénk megőrizni. Melyek ezek és hogyan hatnak, erről szól mai írásunk.

Segítség, allergiás vagyok! Az allergia kezelési lehetőségeiről

Az allergia kialakulásának tisztázása után, most tekintsük át, mit tehetünk ellene. 4 olyan megoldási módod mutatunk, amelyek részben, egymás mellett is alkalmazhatóak.

Tegyünk a csontritkulás ellen!

Azt hitted, hogy csak az öreg néniket érinti? 40 éves kortól, mindenkinek érdemes figyelnie, erre is.

Filléres trükkök a tartós fogyáshoz!

Köztudott, hogy a nyári alak télen készül. Ezért bizonyára már többen dolgoznak alakjuk formálásán, vagy legalábbis gondolkoznak, hogyan kezdjenek bele. Az étrend és a mozgás mellett azonban vannak apróbb trükkök, melyeket bevethetünk a vágyott forma eléréséhez vezető - és egyáltalán nem egyszerű - úton.

Milyen hatással vannak szervezetünkre az üdítőitalok?

Mik a szénsavas és cukros üdítők kedvező és kevésbé előnyös hatásai, tulajdonságai? Hogyan reagál a szervezetünk, ha rendszeresen fogyasztjuk ezeket a termékeket?

Bivalytej: milyen előnyökkel bír a tehéntejjel szemben?

Manapság számos alternatíva jelenik meg a tejfogyasztást illetően. Az emberek igyekeznek másfelé is nyúlni, kitekinteni a megszokottból, keresni valami újat. Így kerül be ismét egyre jobban a köztudatba a bivalytej is.

Hogy állunk a csontritkulással?

Október 15. a csontritkulás Világnapja volt, ilyenkor itt az alkalom, hogy áttekintsük a jelenlegi helyzetet és megismételjünk néhány fontos tudnivalót.

Kiváló kalciumforrás a szezámmag

A tejből a szervezetünk nehezen, vagy egyáltalán nem tudja kinyerni a kalciumot. Helyette fogyasszunk inkább szezámmagot az erős csontokért!

Egyen mákot az erős csontokért!

A mák az egyik legjobb csonterősítő! Érdekes módon erre a titokra egy szlovák temető feltárásakor ébredtek rá: az itt rég eltemetett emberek csontváza tökéletesen és megdöbbentően ép volt. A vizsgálatok kiderítették, hogy mindez a magas mákfogyasztásnak volt köszönhető - a mák a csallóközi terület egyik fő bevételi forrásának számított.

Csontritkulás megelőzésének „titka”

A kalcium mellett, újabb vitaminról derült ki, hogy kulcsszerepe lehet a csontritkulás elleni küzdelemben. A K2 vitamin, a legújabb kutatások szerint nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a kalcium valóban beépüljön a csontokba.

Tévhit, hogy a tartós tej egészségtelen!

Egy Magyarországon készült felmérés szerint az emberek több, mint fele úgy gondolja, hogy a boltban kapható tejek, valamint tartós tejek egészségtelenek, méghozzá azért, mert tartósítószert tartalmaznak, tejporból készülnek, valamint vizezik őket.

Nagy jelentőségű orvosi felfedezés

Köztudott, hogy a kalcium kulcsfontosságú, ha a csontok egészségéről van szó. Fontos tudni azonban, hogy beépüléséhez szükség van K-vitamin jelenlétére is.

Olajos magvak – a lenmag és a szezámmag

Az olajos magvakról leginkább a nassolás juthat eszünkbe, például a napraforgó és a pisztácia, s mint az elnevezésük is mutatja, rendkívül magas a zsírtartalmuk. Azonban nem csak baráti összejöveteleken lehet ropogtatni előlük, hanem alkalmasak például a sütőipari felhasználásra is, s egészségünkre gyakorolt pozitív hatásuk is jelentős. Ilyen például a lenmag és a szezámmag.

Ízületi fájdalomra étkezési zselatin – ki hallott már ilyet!?

Az ízületi fájdalom szervezetünk vészjelzése. A munkahelyi ártalmak, a mozgásszegény életmód, a sok ülő testtartás és egészségtelen testhelyzetek miatt a testtartásért felelős izmok nem megfelelően működnek, így az ízületek sem tudják megfelelően a funkciójukat ellátni. Ha az ízületek és izmok kompenzálnak és elmozdulnak, kopás, idegbecsípődés később súlyosbodó esetben fájdalom lép fel.

A nem mindennapi tej

Szinte mindennap fogyasztjuk, tejeskávéhoz, kakaóhoz, müzlihez, gabonapehelyhez vagy csak tisztán, de tudjuk-e milyen hatásai vannak?

Szója- Egy kis zöld történelem

A szója gyakran emlegetett növény manapság, főként pejoratív értelemben a génmódosítással kapcsolatban kerül szóba. Pedig a növény nem egy 21. századi találmány, valójában Kínában őshonos, ahol közel ötezer éve fogyasztják.