Menü

Mindent a Koshu szőlőről

Szőlőművelés szempontjából Japán nem a legmegfelelőbb hely, hiszen a nyár túlságosan forró és csapadékos, a talaj minősége pedig gyatra, így eddig a bor nem igazán volt az ottani kulinária része. Mégis, nagyjából 100 km-re Tokiótól, a Yamanashi Prefektúrában lévő Kofu medencében a gyümölcstermelés mellett mostanában valami újdonság is van születőben, ugyanis itt vetették meg lábukat a szigetország első borászatai kb. 150 évvel ezelőtt.

A fekete retek gyógyhatása, felhasználása

A fekete retek télen is könnyen beszerezhető zöldség! Javasolják megfázás, influenza, de emésztési problémák esetén is. Tudj meg mindent a fekete retekről!

Így tárold helyesen a gyógyszereket

Sokan nem olvassák el, vagy nem veszik komolyan a figyelmeztetést, hogy a gyógyszereket, étrendkiegészítőket hogyan kell tárolni.

Mit csinál az, aki szuvidál, blansíroz, konfitál?

A hideg idő megjelenésével az emberek egyre inkább a szoba melegében, bekuckózva várják, a jó idő eljövetelét. Ezt kihasználva a műsorok is egyre színesebb palettát próbálnak felmutatni, melyek egyik elengedhetetlen műsorszáma a főzős adások. De vajon tudjuk-e, hogy egy-egy kifejezés mit jelent?

Alufólia kisokos

Számtalan háztartásban megtalálható az alufólia a konyhai eszközök között. A legtöbb ember, sütéshez, vagy élelmiszer csomagolására használja, de számos további lehetőségeket is rejt magába. Az elmúlt években pedig arra keresik a kutatók a választ, hogy egészséges-e a használata.

Hogyan pakoljunk be helyesen a mosogatógépet?

Úgy hiszem, a legtöbb embernek nem tartozik a kedvenc házimunkái közé a mosogatás. Főleg egy jó buli vagy családi rendezvény után, mikor halomban állnak a mosatlanok. Így hát a legjobb barátunk a mosogatógép, de tudjuk-e hogyan is kell helyesen belepakolni.

Minden, amit a kókuszdióról tudni érdemes

A kókuszdió szó hallatán legtöbbünk szeme előtt valószínűleg egy trópusi tengerparti nyaralás képe jelenik meg, és talán bele sem gondolunk abba, hogy mennyire tápláló, egészséges eledel a kókusz. Pedig így van! Az indonézek nem véletlenül mondják azt, hogy a kókuszpálma megad mindent, ami az élethez kell. Tudj meg te is többet az „élet fájáról”, pontosabban annak terméséről: olvass tovább!

Közeledik az ősz – lassíts Te is egy kicsit!

Az évszakok váltakozása mindig frissítő számomra. Az ősz közeledtével érzem, mennyire csodálatos is az. Csodálatosak a késő nyári fények, és ahogy valóban beköszönt, minden évben meglepődöm, milyen meglepetéseket tartogat.

Mi is az a turbolya?

Ha különleges ízvilággal lepnénk meg a családot ebédre, akkor bátran nyúljunk a turbolyához. Ez a népi gyógynövény amellett, hogy számos jótékony hatással bír, rendkívül jó fűszernövényünk. A francia konyhában igen gyakran találkozhatunk vele, különböző fogások kapcsán, hazánkban sajnos már koránt sem használják ilyen rendszerességgel.

Mire jó a kömény?

A kömény hazánkban alapfűszernek mondható, így a legtöbb háztartásban megtalálható. Az étel ízesítése mellett, számos jótékony hatással is bír, ezért érdemes gyakran fogyasztani. Nézzük meg, milyen hatással lehet ránk a fűszerkömény.

Veteményes az erkélyen

Ha mindenünk a kertészkedés, vagy csak szeretnénk mi magunk megtermelni az ebédhez való zöldségeket, de lakásban lakunk és csak egy kis erkéllyel rendelkezünk, akkor se keseredjünk el. Van megoldás. Nem árt tisztában lennünk azzal, hogy melyek azok a növények, amik alkalmasak lehetnek a cserépbe ültetésre. Nézzük meg tehát, amelyeket sikerrel nevelhetünk balkonládákban is?

Ayran a törökök kedvence

Az ayrannak nincs hazai megfelelője – a törökök egyik kedvenc itala nem nagyon ismert Magyarországon. Büfékben, török élelmiszerboltokban vagy pékségekben néha itthon is kapható, de a legtöbben sosem kóstolják meg. Míg a szintén ázsiai eredetű kefír beépült a hazai gasztronómiába, ez a finomság várat magára, pedig rengeteg olyan fogás van, amihez elképesztően jól passzol.

Fehérrépa-nem csak a húslevesbe

A fehérrépa igazi európai csemege. Mifelénk a petrezselyem gyökere nélkül elképzelhetetlen a húsleves, nem létezik vadas mártás és még igen sok ételünk megkívánja ezt az alapzöldséget.

Apró trükkökkel a tisztább konyháért!

A konyha az otthonunk azon része, ahol sokszor a legnehezebb rendet tartani, hiszen a rendetlenség pillanatok alatt kialakulhat, hogy ezt elkerüljük, s a rendet fenntartsuk, hoztunk néhány trükköt.

5 dolog, amit már nem veszek meg a boltban

Az elmúlt időszak a szelektálás és a tárgybirtoklás értelmének jegyében telt. Van-e értelme, hogy ennyi mindennel vesszük körül magunkat? Sokszor úgy érzem, a rengeteg eszköz inkább csak hátráltat, semmint segítené a mindennapjainkat. Elgondolkodtam. Kicsit utánajárva a témának, jómagam – igaz, más megfontolásból – de már egy ideje a minimalizmus felé vezető útra léptem.

Nagytakarítás okosan

Sokunk nagy ellensége a takarítás. Miért olyan nagy ügy ez? Miért vesszük rá magunkat olyan nehezen, hogy nekiálljunk, és miért tart olyan sokáig? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük most a választ, valamint bemutatunk egy módszert, amelynek segítségével talán könnyebb és gyorsabb lesz a takarítás, és talán megszűnik kisördögnek lenni.

Hogyan ne legyen kupi otthon?

Az otthoni veszekedések fele nálunk a rendetlenség miatt kezdődik, a felfordulás miatt gyorsan frusztrált és ideges az ember, ez pedig praktikus tárolással és rendszerezéssel kivédhető.

10 dolog, amit ne vásárolj 2023-ban

A minap láttam egy videót a legnagyobb videómegosztó oldalon, ahol egy kétgyermekes, minimalista életmódot folytató édesanya osztotta meg, mi az a 10 dolog, amire 2023-ban biztosan nem költ pénzt, ezzel többek között pénzt megtakarítva. Gondoltam megosztom veletek, milyen meglátásai vannak a hölgynek, és így ti is átgondolhatjátok, vajon kibírnátok-e így egy teljes évet.

Gyors leveles tészta házilag

Alig kell hozzá valami, gyorsan elkészül és univerzálisan felhasználható a leveles tészta, édes és sós nassolnivalók is készülhetnek belőle. Biztos vagyok benne, hogy eddig te is azt gondoltad, bonyolult otthon leveles tésztát készíteni, pedig se nem macerás, se nem időigényes az összeállítása. Ha elolvasod az alábbi receptet, garantálom, hogy sokkal ritkábban fogod a boltit választani.

Mindennapi dolgok, amiket többször kéne lecserélnünk

Körülvesznek minket mindenféle holmik az életünkben, amiket szeretünk, mert megkönnyítik a mindennapokat, vagy kényelmesek, de ezeket néha bizony le kell cserélni, hogy egészséges környezetet tudjunk kialakítani magunknak.

A legjobb cukormentes desszertek 4 hozzávalóból

Fogyókúra, inzulinrezisztencia, cukorbetegség miatt sokaknak le kell mondaniuk az édességekről. Az üzletekben általában kilométereken át csábítanak a különböző édességek a polcokon, míg a diabetikus finomságokat nagyítóval kell keresgélni.

Út a papírmentes konyha felé

A gyerekvállalás időszaka talán sok újdonsült édesanyának válik egy olyan periódussá az életében, amikor a kevés szabadidejében inkább befelé fordul, vagy a környezete csinosításán kezd dolgozni. Hiszen úgy a legkényelmesebb egy kisbabával otthon, ha jól érezzük magunkat az otthonunkban. Mi sem lehetne jobb első lépés, mint egy papírmentes konyha. De hogyan lássunk neki?

A raclette sajt készítésének titkai

A raclette-et Svájcban a múlt évszázad végén „fedezték fel”. Wallis szőlőhegyein a szüret végén már igencsak csípős hideg volt, szívesen ettek volna valami meleget. Minthogy a svájci hegyek telis teli vannak tehenekkel, a kamrák és pincék mindig dugig vannak finomabbnál finomabb sajttal.

Hogyan távolítsd el könnyedén a kiürült üvegeken lévő címkéket?

Nem olyan régen írtunk arról, hogy egy üres befőttes üveg mennyi különböző és hasznos célra felhasználható. Most abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogyan tudod az üvegeken lévő címkéket a lehető legkönnyebben eltávolítani.

Mit csinálj az üres befőttes üvegekkel?

Nem tudom feltűnt-e már, hogy mennyi üveghulladékot termelünk. Igen igen, tudom, hogy rengeteg műanyag is termelődik, és hogy az üveg az egyik legjobban újrahasznosítható, és a környezetre a legkisebb káros hatással bíró anyag, mégis miért dobnánk vissza a rendszerbe, ha otthon is számtalan módon vehetjük hasznát? Ebben a cikkben néhány ilyen ötletet osztok meg.

A legfinomabb pisztáciás ételek nyomában

A pisztácia nagyon közkedvelt csemege, amit a legtöbben filmnézés közben rágcsálnivalóként fogyasztanak. Kevesen tudják, hogy ez a csonthéjas gyümölcs főételek és desszertek alapanyagaként is kiváló lehet. Markáns, jellegzetes ízének köszönhetően ínycsiklandozó sütemények készülhetnek belőle.

Ribizlis édességek receptekkel

Egyesek szerint túl macerás a fürtök száracskáiról leszedni a kis terméseket, mások viszont nem sajnálják az időt a pikáns, fanyarkás desszertért.

Kalóriaszegény ételek a sikeres diétához

Itt a tavasz és szeretnénk újra formába lendülni. Sokan csak az edzést vagy a táplálkozás megreformálását választják eszköznek, de mindkettő fontos.

Tavasz a konyhában

Hamarosan remélhetőleg már nem csak a naptár, hanem az időjárás szerint is beköszönt a tavasz, s hozza magával a jóidőt, a színeket, az aktív szabadtéri időszakot! Vajon, hogy mutatkozhat meg az otthonunkban, a konyhánkban, hogy eljött a tavasz?

Szénhidrátszegény pizzareceptek

Sokak kedvence a pizza, megmondom őszintén, én is nagyon szeretem. Főleg, ha a szénhidráttartalma miatt sem kell aggódnom!

Lazacos finomságok nyomában

A lazac iránti óriási kereslet következményeként napjainkban tömegesen szaporítják. Rózsaszínes-narancsos színű húsa szálkamentes és a tonhalhoz hasonlósan sok (az egészségre kedvező hatást gyakorló) omega-3 zsírsavat tartalmaz. Skócia és Írország folyóiban élő vadlazacokat tartják a legkiválóbb ízűnek.

Miért jó a rendszerezés?

Ki se látszunk a rendetlenségből? Zsúfolt a lakás? Minden szem előtt van? Sokáig tart elpakolni mindent? Tehetünk ellene!

Az aszalt gyümölcsök valóban egészségesek?

A kérdés megválaszolásához érdemes összegyűjtenünk e különleges finomságok legfőbb tulajdonságait, amelyek alapján nem lesz nehéz döntést hoznunk.

Immunpezsdítő saláták: 4 ízletes téli saláta receptje

Ha nem szeretnél az ünnepek után azzal szembesülni, hogy a nadrágodat már nem olyan könnyen gombolod be, akkor tegyél érte, hogy ne így legyen.

Vendégváró fehércsokis receptek

A fehércsoki letisztult színével és kellemesen édes ízével maga a megtestesült elegancia. Készítsünk belőle dekadens desszerteket, például egy téli befejezéseként.

Vágódeszkák fertőtlenítése

Egy eszköz, amit nap mint nap használunk. Egy eszköz, amely készülhet fából vagy műanyagból. Nyers zöldségeket, gyümölcsöket, halat, húst aprítunk rajta számos lehetőséget adva ezzel a baktériumoknak, hogy megtelepedjenek a felszínen, és szaporodni kezdjenek. Te hogyan fertőtleníted a vágódeszkáidat?

Szerencsehozó szilveszteri és újévi ételek

A legtöbb babona a gasztronómiában talán a szilvesztert övezi, gondoljunk csak a lencsére, vagy a malacra.

Fontos dolgok, amiket tudnod kell a quinoáról

Napjaink egyik kedvenc gabonaféléje, a quinoa, amellett, hogy nagyon jóízű, tápláló, gluténmentes, nagyon könnyen emészthető, vitaminokban és aminosavakban is igen gazdag. Egyszóval: igazi szuperélelmiszer. Nézzük mi mindenre jó, és hogyan tudjuk felhasználni!

Sütőtökös finomságok nyomában

A sütőtök nem csak finom, hanem alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt a fogyni vágyóknak is ideális táplálék. Ráadásul, fogyás közben a zöldség magas vitamin- és tápanyagtartalma miatt szervezetünk egészséges és fitt marad.

Cukkinis finomságok recepttel

A hetvenes évek végén a cukkini még ritkaságnak számított hazánkban. Szorgos kertészeknek és a természet sokoldalúságának köszönhetően ma már kerekded, hajlított alakban, sárgán-zölden-feketén, csíkosan, egyszínűen és foltosan egyaránt megtalálhatjuk. A cukkini virágát is használja a francia és az olasz konyha. Kecskesajttal, paradicsommal és fűszerekkel megtöltve, zsiradékban kisütve fogyasztják.

Ezért egyél meg egy kanál szódabikarbónát

Régen csak a szódabikarbóna segített, ha súrolni, szagtalanítani vagy szépíteni kellett valamit. Manapság már tisztítószerek és kencék garmadájából választhatunk, ennek ellenére is érdemes újra felfedeznünk háztartásunk és pipereasztalunk jolly jokerét. A szódabikarbóna mértékletes, alkalmankénti használata például jót tehet az emésztésnek, nem ez az egyetlen azonban, amelyből egy kanálnyi mennyiség is sokat segíthet.

Cukormentes gyümölcsös torta receptek

Születésnap mindig akad a környezetünkben, most mutatok tortarecepteket, amiket cukormentes diétába is beilleszthetsz!

A kovász pozitív hatásai az egészségre

A kovászban lévő nagy mennyiségű, széles diverzitású baktériumflóra segítségével a gabona lebontása már a tészta érésekor megindul, így a szervezetünkbe már egy megdolgozott, sokkal könnyebben emészthető anyag kerül.

Így főzhetünk görög joghurttal

A hagyományos eljárással készülő görög joghurt attól olyan ellenállhatatlanul telt és krémes, hogy átszűrik, azaz eltávolítják a joghurtból a savót. Isteni desszert csak úgy magában, vaníliával ízesítve vagy gyümölcsökkel dúsítva, ám nem csak arra jó, hogy elkanalazgassuk uzsonnára, többféle étel elkészítéséhez is felhasználhatjuk. Mutatjuk, mi mindenre használható.

Érdekességek a kuszkuszról

A kuszkuszt sokan összekeverik a bulgurral, pedig a kettő nem ugyanaz: mint a fentiekből is látszik a kuszkusz gyakorlatilag egyfajta tészta, a bulgur pedig egy gabonaféle.

Hűsítő desszertek nyárra

A kánikulában mindenki valami hűsítő finomságot eszegetne, és szerencsére a fagyin túl is van élet! Tiramisu, panna cotta, madártej, sajttorta vagy pohárkrém, jöhet ilyenkor bármi, ami fogyasztás előtt néhány órát a hűtőben pihent. Jó étvágyat hozzájuk!

A fenyőmag jótékony hatásai

A fenyőmag finom és egészséges, viszont elég drága. Nem véletlenül, hiszen termesztése időigényes, begyűjtése pedig körülményes. Valóban fenyőkön terem, de csak néhány fajta termése elég nagy ahhoz, hogy érdemes legyen foglalkozni vele, ezek a Pinus cembroides, sibirica, edulis, pinea és koraiensis.

Spenótos ételek a főzeléken túl

A spenót igazi vitaminbomba, természetes vasforrás. Bár számos jótékony hatása van, igencsak megosztó étel, sokan nem szeretik a krémes spenótfőzeléket. A spenótból nem csak főzeléket készíthetünk, feldobhatjuk vele a tésztaételeket, salátákat és még a húsokat is.

Finomságok édesburgonyával - válogatás

Az édesburgonya az utóbbi időben nálunk is egyre elterjedtebb - mutatjuk, mi mindent csinálhatsz belőle!

A legjobb játék, ami nem játék

Egy totyogót lefoglalni sosem egyszerű. Saját fiaim megfigyeléséből kifolyólag is tudom, hogy amikor megveszem a 15 ezres készségfejlesztő szuperszónikusan hiperszuper játékot, akkor is a citromleves flakonnal játszik órákig, vagy az ajtókitámasztót tologatja, mert az izgalmas.

Ellenállhatatlan áfonyás édességek

Az áfonya igazi csodabogyó, ami magában is remek nassolnivaló, de tökéletes kiegészítője lehet különféle desszerteknek - a krémes süteményektől muffinokon át pohárkrémekig. Nem utolsósorban pedig szuperegészséges, és mostanra már szerencsére egyre több helyen kapható, de július elejétől augusztus végéig magad is szedheted!

A csicseriborsó jótékony hatásai

Néhány évvel ezelőtt csak az igazi wellness fanatikusok ismerték és fogyasztották a humuszt, igaz, ők is csak ritkán. Mára már a legtöbb szupermarketben egy saját, kisebb részleget foglal el, bár az átlag magyar háztartásban még mindig nem kerül rendszeresen az asztalra.

Sütés nélküli, krémes finomság fél órán belül

Előfordul, hogy édességre vágyunk, de nincs kedvünk bajlódni a sütéssel, vagy biztosra akarunk menni egy sütés nélküli egyszerű és finom desszerttel. Ilyenkor jönnek jól a különféle hűtős édességek, a sütés nélküli túrótorták, sajttorták, joghurtos és krémes finomságok.

Gabonapelyhes finomságok

Nem is kezdődhetne jobban a reggel, mint egy tál ízletes, teljes értékű gabonapehellyel, némi gyümölccsel, tejjel vagy joghurttal.

Ínycsiklandozó lazacos fogások

Lazacot ritkán eszünk, pedig ez a rózsaszínű húsú, gazdag ízű hal számtalan módon elkészíthető. Jól illik hozzá a spenót, a sóska, tésztával, tejszínnel, zöld fűszerekkel is harmonizál.

A konyha, mint gyógyszertár

Tudta, hogy konyhája lehetne akár egy gyógyszertár is? Sok hétköznapi összetevő lapul a konyhánkban, amiket régen, de akár ma is gyógyászati célokra használnak. Nem is gondolnánk, mennyi problémára találhatunk megoldást egy karnyújtásnyira.

Antioxidánsok a konyhában

Mi az az antioxidáns? Tehetjük fel mindjárt a cikk elején a kérdést. Antioxidáns alatt azokat a természetes vegyületeket értjük, amelyek képesek gátolni, vagy lassítani a káros oxidációs, bomlási folyamatokat.

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Konyhai bakik, amiket te is elkövetsz

Nyilván senki sem kezdi úgy, hogy egyből „gasztrozseni”, vagy konyhatündér. Aki főzni akar, annak rengeteg mindent kell megtanulnia ahhoz, hogy otthonosan mozogjon a konyhában. Nemcsak kezdőként hibázunk, még rutinos konyhatündérként is akadnak bakik, amit olykor elkövetünk. Lássuk például miket!

Ínycsiklandozó avokádós receptek

Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, A-, B-, C- és E-vitamint is tartalmaz, valamint a gyümölcsben kálium, foszfor, vas, nátrium, illetve kalcium és magnézium is megtalálható.

Új év – új én? Avagy ne mindig belülről változtassunk

Sokan írunk újévi fogadalmat, vagy vágatjuk le a hajunkat, mondván, hogy fontos a változatosság, meg ha új az év, legyek én is új. Fontos a belső változtatás és megújulás, de azt se felejtsük el, hogy néha a külső körülmények változtatása is motiválóan hat ránk.

Három ínycsiklandozó forralt bor recept

Klasszikus, gyümölcslével, alkoholmentes és bogyós gyümölcsökkel.

Színek, amelyekre a lelkünknek szüksége van

A festés előtt a színek kiválasztását alaposan meg kell gondolni, hiszen a mindennapjainkat határozza meg a hangulat, amit a színekkel otthonunkba varázsolunk. A lelkiállapotunkra hat majd nap, mint nap, amit látunk a falon, ami fogad a házba lépve.

Ínycsiklandozó receptek Mikulásra

Mindjárt itt van a karácsony, de előtte még van nekünk egy december 6-ánk is, amikor ugyebár meglátogat minket a Mikulás.

Almás téli finomságok

Az almás ételeknek se szeri, se száma. Fogyaszthatjuk nyersen, de főzhetünk belőle kompótot és számtalan süti alapanyaga is lehet. A klasszikus almás pite mellett rengetegféle süteményt készíthetünk almából.

Ellenállhatatlan mákos édességek

Sokan a mákra csak sütemény töltelékként gondolnak, esetleg az jut eszükbe, hogy néhány fajta pékáru tetejét megszórják vele. Pedig ezek az apró, fekete magocskák nagyon egészségesek, ezért mákot is érdemes rendszeresen fogyasztani.


A tojás jótékony hatásai

A tojásban számos hasznos tápanyag található meg. Kiemelkedő a D-vitamin tartalma, de van benne B12, B6, A- és E-vitamin valamint folsav, az ásványi anyagok közül pedig vas, cink, kalcium és kálium mellett antioxidáns hatású szelén (a hasznos tápanyagok mennyisége természetesen függ a tyúkok tartási körülményétől és takarmányozásától is).


Marhából készült ínycsiklandozó ételek

A legkedveltebb vörös hús. Részei: bélszín (vesepecsenye), comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puha hátszín, oldalas és a szegy.

Környezettudatosság a konyhában

A környezettudatossággal már számtalan cikkben foglalkoztunk, a téma egyre aktuálisabb és fontosabb. Úgy gondolom apró napi rutinszerű tevékenységeink megváltoztatásával, gondos odafigyeléssel különösen a háztartásban tehetünk sokat a földünk, környezetünk védelméért, megóvásáért.

Fehérjében gazdag ételek fogyasztása

A fehérjében gazdag táplálkozásban is fontos a változatosság. Az alábbi 10 ízletes, fehérjében gazdag étel jóllakat és közben teljes szélességgel támogatja a kitűzött fogyást.

Pisztáciás édességek

Nyugat-Ázsiában őshonos gyümölcs, a pisztácia fa magja. Ma már számos mediterrán országban termesztik, valamint az Egyesült Államok déli részein.

Maradéktalanul

Magyarországon közel 2 millió tonna ételt dobunk szemétbe évente, otthonainkban ennyi végzi a kukában. Hatalmas pazarlás ez, mely ellen civil szervezetek is tiltakoznak.

Egészséges tészta alternatívák

A hagyományos, fehér lisztből készült tészták helyett már több alternatíva is rendelkezésünkre áll, melyek sokkal egészségesebbek is. Ilyen például a feketebab tészta, vagy a rizstészta is.

Szuper finom lekvárok

A lekvár vagy gyümölcsíz olyan sűrű pép, amely a gyümölcscukorral vagy cukor nélkül történő főzése által jön létre. Főleg szilvából és sárgabarackból készítik a hagyományos házi lekvárt, amely tipikusan kelet-közép-európai étel.

Szedres finomságok nyárra

A friss szeder nyersen is szuper nassolnivaló, de a lédús bogyók remek kiegészítői a különféle desszerteknek a muffinoktól a fagyikon át a pohárkrémekig

Görögdinnyés receptek

Afrika déli részéről származó gyümölcs, onnan terjedt el Kínába, majd Európába.
Nem ismert, hol termesztették először, de a legkorábbi feljegyzett görögdinnye szüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt a dinasztikus Egyiptomban történt, hieroglifával is megörökítették. A növényt gyakran helyezték fáraók sírkamrájába élelemként a túlvilágra

Spárga a szuperegészségért

A spárgában nagyon kevés a zsír és a kalória (egy csészényi mennyiségben mindössze 32 van), emellett viszont sok a rost, ezért ideális étel azoknak, akik le szeretnének dobni pár kilót. Legjobb, ha főtt tojással párosítjuk, mert a tojásfehérje tartalmával együtt komplett étkezésnek számít, amely hosszú időre jól is lakat.

Csicseriborsóból készült receptek

A csicseriborsó az egyik legősibb kultúrnövények egyike, a Közel-Keleti térségben kb. 7,500 éves maradványokat is találtak. Legfőbb termőhelyei a mediterránium országai, Nyugat-Ázsia, és az indiai szubkontinens. Közepes méretű száraz hüvelyes, jellegzetes csúcsos kitüremkedéssel.

Sajtos finomságok

A sajt az egyik legsokoldalúbb konyhai alapanyag, hiszen az előételtől a főfogáson át a desszertig mindenfélét készíthetünk belőle.

Mogyoróvajas édességek

Ki ne szeretné, amikor egy egészséges étel finom ízű is? A mogyoróvaj (vagy bármely egyéb magból készült vaj) esetében ez pontosan igaz, mert tele van sok-sok egészséges összetevővel, például B6- és E-vitaminnal, magnéziummal, vassal és szelénnel. A kutatások szerint a mogyoró, illetve mogyoróvaj csökkenti a szívbetegségek és a II-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Ráérős főzés

Ha abban a szerencsés, avagy kevésbé szerencsés helyzetben vagy, hogy sok időt tölthetsz az otthonodban, esetleg van egy-két ráérősebb napod, próbálj ki valami olyat, amire néha sajnálod az idődet. Gyors ételek, gyors étkezés, gyors főzés helyett próbáld ki a lassú ételek, hosszú étkezés, ráérős főzés kombinációját. Adjuk meg a tiszteletet az ételnek, amit készítünk és fogyasztunk!

Sütőporral készült egyszerű finomságok

Íme pár gyorsan elkészíthető, egyszerű desszert, sós sütemény receptje.

Legfinomabb csokis édességek egészségesen

Személy szerint mindent imádok, ami csokis. Persze nehéz ezt úgy megoldani, hogy a kalóriák ne lóduljanak az egekig, de azért nem lehetetlen. Egyszerű trükk, ha a csoki helyett natúr kakaóport használunk – és ez nem is olyan nagy turpisság, hiszen a csoki is kakaóból van.

A tiszta juharszirup jótékony hatásai

A juharszirupot az amerikai indiánok csak’’édesvíznek’’ nevezték. Manapság már leginkább a mézhez hasonlítjuk. Édes íze ne tévesszen meg senkit, ugyanis egészséges és nem terheli meg annyira a szervezetet sem. Az emberi szervezetre számtalan jótékony hatást képes kifejteni!

Lencséből készült ételek újév napjára

A lencse ereje, szerencsehozó képessége abban rejlik, hogy rengeteg apró szemből áll. A babona szerint mindegy egyes szem pénzt szimbolizál, azaz minél többet fogyaszt valaki, annál szerencsésebb lesz.

Mit tegyünk az ünnepi maradékkal?

Amikor már rá sem tudsz nézni a zsírban és szénhidrátban bővelkedő karácsonyi menüre, jól jön egy kis változtatás az étrendben a két ünnep között. Nem ritka, hogy az ünnepi fogások egy része megmarad. Ám ha te sem vagy a pazarlás híve, nagyon egyszerűen készíthetsz finom ételeket belőlük.

Illatos karácsonyi édességek

Fahéj, vanília, szegfűszeg, gyömbér és persze a mesés mézeskalács fűszerkeverék. Betöltik a konyhát ünnepi illatuk advent idején, és ilyen finomságok készíthetők velük!

Karácsonyi konyhaparti a gyerek(ek)kel

Van néhány gyerekbarát karácsonyi sütirecept, amit gyermekeinkkel együtt is elkészíthetünk. Elsősorban a közös program miatt, illetve az sem utolsó szempont, hogy közben kedvükre nassolhatnak. Ez a program mindenkinek tetszeni fog!

Finom, őszi cukormentes édességek

Csak azért, mert diétázunk, még nem kell lemondanunk minden földi jóról, igaz? Az újév napjától fogyókúrázó, és a mai napig kitartó hősöknek készült, hogyha elhatározásaik meg-meginognak egy-egy cukrászda mellett elhaladva, ne engedjenek a csábításnak - készítsék el a kedvenc édességüket light változatban!

Negyvenféle, mégis ugyanaz

Negyvenféleképp tudom enni. Megszámoltam. A kedvenc reggelimet, vagy ha úgy tetszik tízóraimat, negyvenféleképp el tudom készíteni, ugyanabból a szuperélelmiszerből, amit annyira szeretek, és amiről ódákat zengenek az életmódváltást hirdető oldalak, receptgyűjtemények.

Hó végi vendéglátás? Nem gond!

Családi ünnepek, születésnapok, névnapok, évfordulók hónap végére is esnek, és sajnos sem az anyagi helyzetünkhöz, sem az időjáráshoz nem igazodnak a dátumok. De nem kell elkeserednünk akkor sem, ha vendégeket kell fogadnunk a hónap végén. Kijöhetünk ebből olcsón és egészségesen is.

Vegán vacsora egy hétre

Ha érdekel, milyen lehet a vegán életmód, de nem akarsz túl sokat gondolkodni a menün, akkor próbálj egy hétig vegán vacsorát főzni. Garantáltan magával fog ragadni.

Kevesebb hulladékot!

A konyhában rengeteg felesleges szemetet termelünk, nagyon fontos és könnyen betartható változásokkal azonban sokat tehetünk a föld tisztaságáért, megóvásáért.

Kekszes csodák – csak erős idegzetűeknek

Nincs jobb érzés, mint mikor annyira hatékony módszerekkel tudunk dolgozni a konyhában, hogy órákat spórolunk meg.

Mindennapi konyhai trükkök

Olykor nem minden úgy sikerül elsőre a konyhában, ahogy terveztük. Olykor elkél egy kis segítség. Vagy turpisság, kis trükkök, apró megoldások, gyors ötletek.

Egy közel-keleti fűszerkülönlegesség: a cserző szumák

Nincs is izgalmasabb, mint új tájak, kultúrák, emberek és gasztronómiák felfedezése. Ma már erre rengeteg lehetőségünk van, bármelyik nagyobb városban kipróbálhatjuk az ázsiai, indiai,olasz vagy közel-keleti konyha különlegességeit.

Vegetáriánus könnyű, nyári receptek

Sokan egészségügyi okokból válnak vegetáriánussá, mivel el akarják kerülni azokat a betegségeket, amiket a húsfogyasztásnak tulajdonítanak. Íme pár recept a menü tervezéséhez.

Hűsítő dinnyés finomságok

Tele van hasznos anyagokkal. A görögdinnyében sok a C-vitamin, a kalcium, a magnézium, a rost és a kálium is, ezen kívül tartalmaz még A-vitamint, B1-, B3- és B6-vitamint, valamint sokféle karotinoidot, például likopint.

Hogyan érdemes reggelizni?

Elcsépelt, de igaz, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Nemcsak a hangulatodat alapozza meg az, hogy hogyan kezded a napod, de az egészségedre is nagyon nagy hatást gyakorol. Ezért igazán érdemes kicsit több időt és energiát szánni egy jó reggelire.

Érdekes ételek/alapanyagok a frankofón világból

A francia konyha egyértelmű jó hírneve él és virágzik. Ha azonban jobban a dolgok után nézzünk jó pár érdekes étellel/alapanyaggal találkozhattunk a francia nyelvű területek, az úgynevezett frankofón országok konyháiban. Íme néhány példa arra, hogy milyen furcsa, néha meghökkentő ételt találhattunk a nagy boltok polcain kint illetve az igazi helyi éttermekben.

Gyorsan elkészíthető vendégváró falatok

Ha már körbetelefonáltuk a barátok és meginvitáltuk őket otthonunkban, illik megadni a tiszteletet, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy kifogástalan vendéglátóként maradjunk meg a távozó meghívottak emlékezetében.

Nyáron fogyni? Lehet!

Nyáron mindenki szeretne gátlások és komplexusok nélkül strandolni, azonban ez nem mindenki számára lehetséges, hiszen rengetegen elégedetlenek az alakjukkal. Ám a megoldás nem az, hogy nem járunk strandra, nyáron is lehet fogyni. Aki nem hiszi, próbálja ki.

Lekvárfőzés egyszerűen – nemcsak gyakorlott háziasszonyoknak

Noha nagyszüleink rengeteg anekdotát mesélnek a régi szép időkről, amikor még hatalmas üstben főzték a lekvárt, mára már a lekvárkészítés efféle hagyománya kissé más formát öltött. Ma már az is könnyen tehet el lekvárt, aki nem annyira járatos a konyhában.

Nyári ételek, amikhez nem kell sütő

A kánikula közepén sem kell feltétlen a konyhában megsülni otthon, csak némi kreativitás kérdése és máris mellőzhetjük a sütőt vagy a tűzhelyet.

Dobjuk fel a konyhát!

A vidám hangulatot, harmóniát nemcsak a kertünkben, teraszunkon, nappalinkban tudjuk megvalósítani, a konyhát is fel lehet dobni hangulatos ötletekkel. Lássuk, hogyan!

Gluténérzékenység: divat vagy betegség?

apjaink egyre égetőbb kérdését adják a különböző ételintoleranciák, s míg a mai napra a cukorbetegek már nagyjából minden boltban tudnak maguknak vásárolni, a gluténérzékenyeknek még mindig nehéz dolguk van. Olykor az is problémát jelent, hogy ők maguk elfogadják ezt a betegséget, de ha azon túl is esnek, a környezetükkel megértetni a helyzetet még mindig nehéz.

Így tarts rendet a konyhádban!

A konyha a lakás egyik legfontosabb és legforgalmasabb pontja, melyben hamar úrrá lehet a rendetlenség és a káosz, azonban néhány apró praktikával könnyen rendszerezhetjük a dolgainkat. S hogy, hogy kerül a csavarhúzó a konyhába? Nos, ez is kiderül.

Tavaszváró egészséges, ínyenc falatok

Egyre jobban vártuk, hogy rügyet bontsanak a fák, elődugják fejüket az első virágok! Jó hír, hogy a madarak már másképp dalolnak, hívogatják a tavaszt, érzik a jelenlétét. Tavaszváró ételekkel talán mi is a konyhánkba varázsolhatjuk ezt a varázslatos évszakot.

Elvágom, megégetem, beütöm… Háztartási balesetek

A háztartási baleseteknek és sérüléseknek megszámlálhatatlan formája van. Számtalan veszély leselkedhet ránk a saját otthonunkban is, ezeket pedig legtöbbször egy kis odafigyeléssel megelőzhetnénk, persze így is előfordulnak apróbb balesetek, sérülések. Mit tehetünk ilyenkor?

Ünnepi veszélyek

Az ünnepek közeledtével, a téli hideg beköszöntével és a fűtési szezon kezdetével több veszély leselkedik ránk otthonunkban, melyre érdemes felhívni a figyelmet.

Gránátalma "fröcskölés mentesen"

A gránátalma egy olyan gyönyörű bordó gyümölcs, ami rengeteg magot rejt magában: egy átlagos méregtű gránátalmában közel 600 mag található. Ráadásul ezek a magok nemcsak ízletesek, hanem nagyon sok előnyös tulajdonságuk is van. Vajon melyek pontosan a gránátalma előnyei?

Mindössze három!

Mindenki életében vannak olyan napok, amikor nincs kedve vagy ideje a konyhában főzőcskézni, viszont szeretne valami finomat tenni a vacsoraasztalra. Érdekelnek 3 összetevős ételek? Engem igen!

Életmódváltás a férjek szemszögéből

Elhatároztad, belekezdtél, diétás étrendet alakítottál ki, lecserélted az élelmiszereket, talán sportolni is elmentél, s máris itt a nagy buktatód: a környezeted. Mi fog most történni és mit tegyél? Elmondjuk

Takaríts okosan!

A takarítás és a rendrakás olyan házimunka, aminek nehezen állunk neki és sokszor se eleje, se vége. A takarítás fontos és nélkülözhetetlen, ebben mindenki egyetért. De vajon jól takarítunk?

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Cigányok

A Magyarországon élő etnikumok és nemzetiségek közül a romák lélekszáma a legjelentősebb. Ők nemcsak kultúrát, zenét és táncot hagyományoznak ránk, hanem jó néhány kiváló receptet. Ezek közül most kettő kerül bemutatásra.

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Szlovákok

A magyarországi nemzetiségek közül a harmadik legnagyobb lélekszámú a szlovák. A szlovákok, akiket tótoknak is hívnak, nagyon színes gasztronómiával rendelkeznek, amely a magyar ízekkel keveredve igazi különlegességet hoz létre. Ebből láthatunk most néhány gyöngyszemet.

Könnyű nyári fogások

Hőség van a lakásunkban, mégis ennénk valamit? Könnyű, egyszerűen elkészíthető, kímélő ételeket keresünk? A következő receptek hűsítően hatnak a szervezetre és még egészségesek is!

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Horvátok

A Magyarországon élő nemzetiségek közül a következő, amelynek konyhájával megismerkedhetünk, a horvátoké. A népszerű ételeket a legtöbben ismerik, de nem árt, ha ezeket otthon is el tudjuk készíteni.

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Görögök

A görögök nem nagy számban élnek itt, ők is nagyjából egyetlen településen és környékén. Noha ma már legtöbben magyarul is ugyanúgy, vagy jobban beszélnek, mint görögül, a konyhaművészetükben megőrizték az anyaország ízeit. Ebből következik egy kis válogatás.

5 reggeli azoknak, akik nem akarnak reggelizni

Egy kiadós, tápanyagban gazdag és egészséges, vitamindús reggelivel igazán jó lehet indítani a napot, együtt enni, reggel, családi körben. Megéri emiatt korábban felkelni

A málna felhasználása

A nyár rendkívül sok kincset rejteget számunkra, a jó strandidő és a barna bőr még nem minden, hiszen az egyik legnagyobb ajándéka a rengeteg nyári gyümölcs. A málna -ezek közül-, a gyerekek körében az egyik legnépszerűbb. Három felhasználási módot mutatunk, hogy jobban az étkezéseink részét képezhesse.

Két ízletes étel zsenge zöldbabból

Ha van a kertedben zöldbab, vagy nincs, de szereted, akkor ideje, hogy pár új receptet is kipróbálj. Szerencsére rengeteg módon fel lehet használni, így a kreativitásodat most a konyhában is kiélheted.Recept tippek következnek...

...meg a kakaósat, a fahéjasat, a lekvárosat....

Édesen és sósan is fogyasztjuk. Számtalan verziója létezik. Elkészítése országonként más és más. A legkedveltebb töltelékek a kakaó, fahéj, túró, mák, különböző pudingok. Sós változata közül ismert: a hortobágyi húsos palacsinta, de gombával, és más zöldségekkel megtöltve is elkészíthető. Gyerekkorodban melyik volt a kedvenced?

Egyszerű pástétomok, krémek - dobjuk fel a vacsorát!

Gyakran komoly fejtörést jelent egy háziasszony számára a hétköznap esti főzőcske, hiszen ilyenkor az egész család számára laktató, gyors és egyszerű ételekre van szükségünk. Ebben is segítünk!

Miért jó magunknak főzni?

A főzés tevékenysége általában a családos, vagy párkapcsolatban élő személyek mindennapjaira korlátozódik. Ugyan, ki akar időt pazarolni főzésre egy hosszú munkanap után, ha abból csak egymaga fog enni? Most mutatok pár ötletet, hogy elfelejtsük a (gyors) éttermeket és a konzerveket, és kedvünk legyen az általunk főzött ételeket enni.

Együnk színeket! - Szivárvány, a tányérunkon!

Gyönyörű évszaknál járunk, elkezdődött a tavasz, igaz szeszélyes mivolta megmutatkozik, de mégis az egyik év legizgalmasabb hónapjait jelenti. Gondolj csak a kedvenc színeidre, s most nemcsak a ruháidról beszélek, hanem szivárványszínű virágokról, színes ételekről. Együnk tavasszal színeket!

A nagyi örök

Kovászos uborka befőttes üvegekben, darálós süti, mézes krémes, lekváros derelye, aranygaluska vaníliaöntettel, almás pite, mindig a kis kockás konyharuhával letakarva a sparhelten. Hiába a sok mindenmentes diéta és egészségtudatos életmód manapság, a nagymama konyhájának illata, süteményeinek íze pótolhatatlan. Élvezzük, amíg lehet!

Segítség, gyerek a konyhában! Receptek szülőknek!

Aki háztartást vezető anyuka, az tudja milyen, mikor csemeté(i)nk a konyhában is állandóan láb alatt vannak. Mindenképp hasznos dolog őket is bevonni a főzésbe, sütésbe! Ezzel nemcsak lefoglaljuk őket, de számos dolgot megtaníthatunk nekik, fejlesztve kézügyességüket!

Karácsonyi gondolatok

Mit lehet szeretni a télben? Például a karácsonyt. A téli rénszarvasos pulcsikat, a forró teákat. Az izgalmas készülődést, a száradó narancshéjak illatát a kályhákon, a messziről villogó ablakdíszeket, s még hosszú a lista. Lehet, hogy nem lesz tökéletes az ünnep, hogy vannak viták a családban de így is anyira szívmelengető!

Szépségszalon - otthon

Az otthoni szépségápolás előnye, hogy olcsó, gyors, könnyű, kéznél van s még bevásárolni sem kell hozzá különleges alapanyagokat, hiszen a konyha és a hűtőszekrény tele van szépítő élelmiszerekkel. Mindenkinek jár egy kis kényeztetés! Cikkünkben néhány hasznos és egyszerű szépségtippet gyűjtöttünk össze.

Házi készítésű ajándék a konyhából

Megint elröppent egy nyár a fejünk felett. Talán úgy érezzük, itt a vége, hiszen az ősz beköszöntével mindig eszünkbe jut az elmúlás, s talán a gondolataink, a kedélyállapotunk is szomorkásabbá változhat. Tegyünk most ez ellen, hiszen egy remek nyári ízeket idéző aromaolaj receptet hoztunk el nektek!

Megtaláltad már az igazi hobbidat?

Igaz, hogy a világ felgyorsulásával mintha mindenre egyre kevesebb időnk lenne, de hobbinknak – mondhatjuk – mégis lennie „kell”. Sokan azonban nem tudnak rá időt szakítani vagy úgy érzik, nincs semmi, amiben igazán el tudnának merülni.

Otthoni lefolyóink egyszerű karbantartása

A háztartásainkban előforduló bosszantó dolgok sokszor valamilyen elhúzódó takarítást vonnak maguk után. Ilyen például az, amikor észrevesszük, hogy a víz egyre lassabban folyik le a lefolyón. Ennek megelőzése azonban igen egyszerű.

Tévé a hálószobában? Inkább ne...

Valaha luxusnak számított, mára átlagossá vált, hogy nem csak egyetlen helyiségben van tévékészülék a lakásban, hanem a konyhában, vagy a hálószobában is nézhetjük a televízióműsort. Pedig ennek számos negatív hatása van, amikkel érdemes tisztában lenni.

Konyhai mit-miért? - Az újrafagyasztás tilalma

Háztartásunkat vezetve nap mint nap alkalmazunk olyan szabályokat és szokásokat, amelyekről pontosan nem is tudjuk, miért szükségesek. Emögött a legtöbb esetben valamilyen, az élelmiszer minőségével és a fogyasztók egészségével kapcsolatos jelenség áll.

Bivalytej: milyen előnyökkel bír a tehéntejjel szemben?

Manapság számos alternatíva jelenik meg a tejfogyasztást illetően. Az emberek igyekeznek másfelé is nyúlni, kitekinteni a megszokottból, keresni valami újat. Így kerül be ismét egyre jobban a köztudatba a bivalytej is.

A kardamom felhasználása a mindennapokban

A kardamom egy Indiából származó fűszer, amelyet a gyömbérfélék családjába tartozó két nemzetség – Elettaria és Amomum – tagjainak magjából készítenek.

Mi az a kókuszolaj és mit tud?

A kókuszolaj nem csodaszer, ugyanakkor remek kiegészítője lehet táplálkozásunknak. Sokféleképpen felhasználható, és egészséges.

Főzz kuktában gyorsan és takarékosan

Tudtad, hogy rengeteg időt és energiát spórolsz meg abban, ha kuktában főzöl? Egyszerűbb, mint gondolnád!

Kerámiakés, a higiénikus és hasznos konyhai eszköz

Szeletelés életlen késsel a konyhában, amikor egyébként is egy robot a főzés… Ráadásul nem lehet normálisan elmosogatni, rozsdásodik és még a nagypapa előző évszázadi bicskája is jobban vág nála? Ezekre megoldás lehet a kerámiakés, még ha nem is olcsó.

A mellőzött gomba

A gombák rendkívül értékes táplálékot jelenthetnek, ennek ellenére az átlag viszonylag ritkán fogyaszt gombás ételeket.