Menü

Házi praktikák - Gyertyafolt eltávolítása

Most, hogy már beköszöntött az ősz és közeledik a tél egyre többet tartózkodunk otthon. A családi fészek melegségét, hangulatát fokozhatjuk néhány szál gyertyával. De mit tegyünk, ha az olvadó gyertya miatt viasz került a ruhánkra, a bútorainkra, az asztalterítőre?

Jó hír, hogy a viasz gyakorlatilag minden anyagból eltávolítható. Persze a különböző anyagú holmikhoz különböző trükköket kell bevetnünk.

Az asztalterítőre cseppent gyertya viaszát forrásban lévő vízbe mártott kés tompa oldalával vakarjuk le. Mosás és száradás után itatóspapír közé téve vasaljuk át a foltot.

Ha valamilyen ruhanemű szennyeződik, akkor is hasonló módon érdemes eljárni. Viszont a kényesebb holmik esetén több réteg itatóspapírt használjunk és ne a folt mindkét oldalára helyezzünk belőle. Ha nincs otthon itatóspapír, akkor valamilyen nedvszívó papírt használjunk, például jó minőségű papírtörlőt, esetleg zsírpapírt. A foltot ezután addig vasaljuk, amíg a folt el nem tűnik.

Gyapjú, vagy kötött holmi esetén sem kell kétségbe esni. Ott kés helyett alkoholt kell bevetnünk. Érdemes a foltot beáztatni alkoholba, majd ezután egy tiszta ronggyal alaposan dörzsöljük át.

A bútorra került pecsét esetén elegendő, ha lekerekített hegyű késsel levakarjuk a foltot.

Polírozott, vagy lakkozott bútorról kemény kartondarabbal szedhetjük le a viaszt. Ezt követően langyos vízbe áztatott puha ruhával dörzsöljük át a folt helyét, majd terpentin és lenolaj egyenlő arányban vett keverékével újra dörzsöljük meg.

Természetesen annak érdekében is bevethetünk néhány praktikát, hogy megelőzzük az ilyen baleseteket. Nem cseppen le az égő gyertya viasza, ha használat előtt egy éjszakára erősen sózott vízbe áztatjuk, vagy nedves szappannal áttöröljük.

Hosszabb ideig és egyenletesen ég a gyertya, ha a láng tövébe néhány szem sót teszünk, vagy a használat előtt több órára a hűtőszekrénybe tesszük.

Fotó:
pixabay.com

Mire figyeljünk vérvétel előtt?

Időnként pusztán betegségmegelőzés, egészségmegőrzés szempontjából, máskor konkrét betegség miatt szükséges laborvizsgálat. A vérvétel bizonyos időközönként fontos, ám sokszor elbizonytalanodik az ember, mi mindent tehet és mit nem a laborvizsgálat előtt, ezért csokorba gyűjtjük, mi mindenre kell figyelni vérvételre készülve.

Mit kell tudni az ekcémáról?

Talán az egyik leggyakoribb bőrbetegség az ekcéma, azonban több fajtája is van, ami akár felnőtt korban is jelentkezhet. Mutatjuk, mit kell róla tudni.

Csodákra képes az arctorna

Milyen jó lenne, ha vegyszerek nélküli ránckezelés is létezne, nem igaz? Tulajdonképpen már létezik, ez pedig az arctorna.

A pajzsmirigy megnagyobbodásának okai

A pajzsmirigy méretének, tapintásának a megváltozása az egyik legbiztosabb jele a pajzsmirigy rendellenes működésének. Az, hogy pontosan mi okozza a pajzsmirigy megnagyobbodását és milyen kezelés szükséges, csak alapos orvosi vizsgálattal állapítható meg.

B-vitamin: ezért érdemes szednie, ha szorongásra, depresszióra hajlamos

Egy friss kutatás alapján a B6-és B12-vitaminok segíthetnek a szorongásos tünetek enyhítésében.