Menü

A férfiak, és az ő önbecsülésük

Ismert mondás, hogy minden sikeres férfi mögött áll egy nő. De fordított esetben ez nem feltétlenül működik.

Ahogy a tapasztalatok is mutatják, a nők alkalmasabbak arra, hogy a háttérből biztosítsanak egy támogató bázist párjuk számára. A nők önbecsülését nem befolyásolják párjuk sikerei vagy kudarcai, ezzel szemben a férfiak esetében a másik fél sikere komoly önbecsülési krízist is okozhat - bizonyítják különböző pszichológiai kutatások.

A férfiak nem bírják, ha párjuk sikeresebb, ráadásul nemcsak akkor, amikor az élet azonos területén kerülnek megmérettetésre. A férfiak többsége - ahogyan egy amerikai kutatás is kimutatta - partnerének minden sikerét saját önbecsülésére nézve kudarcként éli meg, attól függetlenül, hogy riválisak-e, vagy sem azon a területen.

Arra is gyakran láthatunk példát, amikor a férfi ilyen irányú féltékenysége, önértékelési krízise a párkapcsolatot is ellehetetleníti. Egy sikeres, önálló nő persze első pillantása nagyon vonzónak tűnhet, de csak kevés férfi tudja elviselni hosszú távon ezt a helyzetet. A féltékenység mellett ugyanis komoly önértékelési problémát jelent számukra párjuk sikere, amit csak kevesen tudnak kezelni.

Egy ismert kísérletben egy család tekézni megy. A férfi profinak tartja magát fő hobbijában, ám az előzetesen „meghekkelt” bábuk mégis az asszony gurításai után dőlnek le sorban. A férfi először nevet, aztán nem tudja hova tenni a dolgot, majd a sokadik eset után ingerülté, idegessé válik. A kísérlet jól mutatja a fentebb említettek igazságtartalmat.

Fotó:
pixabay.com

Anya, aki nélkül nem menne

Az anya az a személy, aki mindent egyben tart. Anya főz, mos, takarít, gyereket rendez, életet koordinál, bevásárol. Félreértés ne essék, a férfiak szép szerepet vállalhatnak ebben, de mi van akkor, ha túl sok tennivaló hárul anyára és kidől a sorból?

Mit üzen a testbeszéd?

Mi is az a testbeszéd? Ha röviden szeretném megfogalmazni, akkor a testbeszéd egy közvetítő tényező az emberi kommunikációban. Nem verbális kommunikáció, mely természetes kísérője a verbális kommunikációnknak, az emberek közötti kapcsolatteremtés egyik formája.

Azzal a személlyel jó lenni, aki mellett megerősödőm önmagamban

Mind szeretnénk jól partnert választani. Egy-egy sikertelen kapcsolat, szakítás vagy válás után pedig rendszerint feltesszük magunknak a mit rontottam el? kérdést, és felmerülhet bennünk, hogy a rossz választásunk sodort minket ebbe a helyzetbe. De vajon mi az a legfontosabb dolog, aminek meg kell lennie a másikban? Mi az, ami elengedhetetlen egy hosszú távon is jól működő kapcsolathoz?

A szorongás vegetatív jelei az interakcióban

A szorongás számos elmebetegségben központi jellegű tünet, ennek élményháttere olyan többnyire anticipatív (elővételező) jellegű félelem, amely nem közvetlen, nem valós és nem megfelelően értékelt veszélyek érzékeléséből fakad

Dolgok, amik megerősítik a szerelmet

Ne akarjuk megváltoztatni a párunkat - szól a pszichológus első tanácsa, arra, hogyan erősíthetjük meg párkapcsolatunkat. Semmire sincs garancia, ám ha megfogadjuk a további négy javaslatot, nem valószínű, hogy nagyon melléfogunk