Menü

A férfiak, és az ő önbecsülésük

Ismert mondás, hogy minden sikeres férfi mögött áll egy nő. De fordított esetben ez nem feltétlenül működik.

Ahogy a tapasztalatok is mutatják, a nők alkalmasabbak arra, hogy a háttérből biztosítsanak egy támogató bázist párjuk számára. A nők önbecsülését nem befolyásolják párjuk sikerei vagy kudarcai, ezzel szemben a férfiak esetében a másik fél sikere komoly önbecsülési krízist is okozhat - bizonyítják különböző pszichológiai kutatások.

A férfiak nem bírják, ha párjuk sikeresebb, ráadásul nemcsak akkor, amikor az élet azonos területén kerülnek megmérettetésre. A férfiak többsége - ahogyan egy amerikai kutatás is kimutatta - partnerének minden sikerét saját önbecsülésére nézve kudarcként éli meg, attól függetlenül, hogy riválisak-e, vagy sem azon a területen.

Arra is gyakran láthatunk példát, amikor a férfi ilyen irányú féltékenysége, önértékelési krízise a párkapcsolatot is ellehetetleníti. Egy sikeres, önálló nő persze első pillantása nagyon vonzónak tűnhet, de csak kevés férfi tudja elviselni hosszú távon ezt a helyzetet. A féltékenység mellett ugyanis komoly önértékelési problémát jelent számukra párjuk sikere, amit csak kevesen tudnak kezelni.

Egy ismert kísérletben egy család tekézni megy. A férfi profinak tartja magát fő hobbijában, ám az előzetesen „meghekkelt” bábuk mégis az asszony gurításai után dőlnek le sorban. A férfi először nevet, aztán nem tudja hova tenni a dolgot, majd a sokadik eset után ingerülté, idegessé válik. A kísérlet jól mutatja a fentebb említettek igazságtartalmat.

Fotó:
pixabay.com

Mi az integrációs zavar

A szenzoros integrációs zavar elméletét a 70-es évek elején dolgozta ki egy gyermekpszichológus. Az integrációs zavar lényege, hogy az agy nem képes megfelelően működni, ami különféle magatartásbeli, beilleszkedési és tanulási zavarokat okozhat.

Depresszió jelei az arcon

A depresszió az egyik leggyakoribb lelki eredetű probléma világszerte: az emberiség 3%-a átélt életében már legalább egyszer egy depresszív periódust.

A néma segélykiáltás: az önbántalmazás

Ütések, harapás, bőrcsipkedés, hajtépkedés adott esetben vagdosás és még sok más hasonló formája van a fiatalok körében egyre nagyobb arányban előforduló önkárosításnak. Az önsértés számos lelki problémára nyújthat megküzdési módszert, ami könnyen megszokássá válhat és akár tragédiával is végződhet – még akkor is, ha a szándék az lenne, hogy az önbántalmazáson keresztül keressen kiutat az ember.

A szeretethiányos ember ismertető jelei

Nem bírnak meglenni egyedül. Társ-, illetve társaságfüggők. De még ha van is mellettük valaki, akkor is attól paráznak, hogy elfogják veszíteni az illetőt, elhagyják, elárulják őket.

Károsan hat a gyermekre a túl sok ajándék

A karácsony előtti hetekben a gyerkőcök izgatottan várják, milyen ajándék lesz majd a karácsonyfa alatt: vajon megérkezik a hatalmas legószett vagy a babaház, amire olyan nagyon vágytak?