Menü

A férfiak, és az ő önbecsülésük

Ismert mondás, hogy minden sikeres férfi mögött áll egy nő. De fordított esetben ez nem feltétlenül működik.

Ahogy a tapasztalatok is mutatják, a nők alkalmasabbak arra, hogy a háttérből biztosítsanak egy támogató bázist párjuk számára. A nők önbecsülését nem befolyásolják párjuk sikerei vagy kudarcai, ezzel szemben a férfiak esetében a másik fél sikere komoly önbecsülési krízist is okozhat - bizonyítják különböző pszichológiai kutatások.

A férfiak nem bírják, ha párjuk sikeresebb, ráadásul nemcsak akkor, amikor az élet azonos területén kerülnek megmérettetésre. A férfiak többsége - ahogyan egy amerikai kutatás is kimutatta - partnerének minden sikerét saját önbecsülésére nézve kudarcként éli meg, attól függetlenül, hogy riválisak-e, vagy sem azon a területen.

Arra is gyakran láthatunk példát, amikor a férfi ilyen irányú féltékenysége, önértékelési krízise a párkapcsolatot is ellehetetleníti. Egy sikeres, önálló nő persze első pillantása nagyon vonzónak tűnhet, de csak kevés férfi tudja elviselni hosszú távon ezt a helyzetet. A féltékenység mellett ugyanis komoly önértékelési problémát jelent számukra párjuk sikere, amit csak kevesen tudnak kezelni.

Egy ismert kísérletben egy család tekézni megy. A férfi profinak tartja magát fő hobbijában, ám az előzetesen „meghekkelt” bábuk mégis az asszony gurításai után dőlnek le sorban. A férfi először nevet, aztán nem tudja hova tenni a dolgot, majd a sokadik eset után ingerülté, idegessé válik. A kísérlet jól mutatja a fentebb említettek igazságtartalmat.

Fotó:
pixabay.com

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

A disszociatív személyiségzavar jellemzői

Az általános eset az a disszociatív személyiségzavar esetén, hogy az egyik személyiség tisztában van a másik jelenlétével, ismeri, és ezzel együtt tud élni. A másik kialakult személyiség a legtöbb esetben teljesen mások a személyiségjegyei is.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

A társasjátékok fejlesztő hatása

A sok pozitív hatása mellett a társasjáték türelemre és együttműködésre is megtanít, ráadásul szórakoztató formában, arról nem is beszélve, hogy sok szülő számára mintegy joker tevékenység a borús, esős napokon, amikor nem lehet szabadtéri programokkal lekötni a gyerekeket.

Az egyéni boldogság kérdése. Tanulható-e a pozitivitás?

A boldogságkeresés napjaink egyik legaktuálisabb témája, jóllehet sokszor nem a legideálisabb helyen és módon keressük ezt az állapotot. A pozitív pszichológia irányzata tudományos módszereket alkalmazva foglalkozik az elégedettség témakörével. Viszont egyéni szempontból mindez jóval kevésbé elméleti dolgokon múlik, mintsem a mindennapi cselekedeteinken, interakciókon.