Menü

Jön a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a számítógépek képesek a tanulásra, ami iszonyatos távlatokat adhat fejlődésüknek és szerepüknek. Nem mellesleg, a mi világunkat is alaposan átformálhatják.

Ami eddig fura sci-fik témája volt, lassan valósággá válik. A világ számos pontján, sok száz millió dollár beruházással, sokszor egymással versengve kutatják a mesterséges intelligenciát. A fejlesztések olyan szinten vannak, hogy már léteznek tanulni képes, működő szoftverek. Ezeket összekötik egy hatalmas adatbázissal, amelyből – önállóan - tudást, ismereteket merítenek.

Az átlagember fejében persze ilyenkor máris a mozikban látott, emberekre támadó robotok és számítógépek rémképe rejlik fel. Az biztos, hogy a mesterséges intelligencia birtoklása komoly hatalmat ad a tulajdonos kezébe, és valószínűleg eljön az az idő is, amikor ezek a fejlesztések az emberré/emberivé válás határát kezdik súrolni. Úgy tűnik, az irány megváltoztathatatlan, ezért az előttünk álló, egyre gyorsabban csökkenő időben alaposan fel kell majd rá készülnie az emberiségnek.

Ezek a programok már most képesek kommunikálni az emberrel, kérdésekre válaszolnak előzetes tanulás nélkül, valamint képeket, tárgyakat ismernek fel úgy, hogy korábban semmilyen ismeretet nem kaptak az adott témában.

Nyilvánvaló, hogy a mesterséges intelligenciát az élet számos területén lehet hatékonyan alkalmazni, a gazdaság, az orvostudomány, a pénzvilág bátran támaszkodhat rá. Ugyanakkor könnyű belátni, hogy katonai fejlesztése, alkalmazása kézenfekvő, és emellett komoly veszélyeket magában hordozó dolog.

A Deep Blue már 1997-ben legyőzte a sakkvilágbajnokot, és azóta a technológia komoly fejlődésen esett át, a folyamat vége, valamint eredménye emberi és mesterségesen létrehozott „ésszel” egyaránt nehezen megjósolható.

Fotó:
pixabay.com

Hatékony tippek nyelvtanuláshoz

Sokan úgy gondolják, ha folyékonyan szeretnél beszélni egy nyelvet, akkor ki kell költöznöd az adott országba. Ne érts félre, ha másik országban élsz, az biztosan nagyban hozzájárul a nyelvtanuláshoz, de nagyon sok embernek nem adatik meg ez a lehetőség, vagy legalábbis egyelőre nem.

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

Sokan nem ismerjük fel, pedig az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz a testbeszéd. Mikről árulkodhat és tudjuk-e befolyásolni?

Ezért fontos a helyes légzés

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi.

A halogatás megelőzhető mellékhatásai

Halogatunk, mert nincs kedvünk valamihez. Halogatunk, mert unalmas vagy idegőrlő valamit elkezdeni, befejezni. Mindannyian halogatunk, de vajon milyen hatása van ennek az életünkre?