Menü

Felébredhetünk műtét közben?

Gyakori kórházi filmklisé, hogy a páciens felébred a műtőasztalon a beavatkozás közben. Minden fájdalmat érez, de nem tud mozogni.

Műtét közben történő felébredés a valóságban is előfordulhat, ám ezek a film jelenetek mégis távol állnak az igazságtól.

Szaknyelven intraoperatív ébrenlétnek nevezik azt a jelenséget, amikor a beteg műtét közben magához tér. Többnyire néhány másodpercig tartó éberebb állapotról van szó ilyenkor, az azonban, hogy a páciens valóban felébred és fájdalmat is érez, rendkívül ritka helyzet. Utóbbi eset egyébként már orvosi műhibának minősül.

Az aneszteziológus altatóból, fájdalomcsillapítóból és izomlazítóból álló gyógyszerkoktél segítségével kapcsolja ki a tudatot és a fájdalomérzetet. Komoly szakértelmet igényel az arányok megítélése, és az életjelek alapján történő azonnali beavatkozás életveszély esetén. Ráadásul a betegek érzékenysége és reagálása az altatószerekre nagyon különböző lehet, befolyásolja a testsúly, az életkor, az egészségi állapot és az is, hogy a páciens milyen gyógyszereket szed rendszeresen.

Egyébként egyre inkább előtérbe kerülnek az alternatív technikák használata is, például a szuggesztív terápia alkalmazásával hatékonyabbá tehető az altatás. (Bizonyítottan kevesebb gyógyszerre van szükség, ha páciens nyugodtabb. )

Amerikai felmérések szerint a betegek 3-5 százaléka tud felidézni műtét után a műtét során megtörtént momentumokat, ám ez még nem jelenti azt, hogy teljesen éberen, fájdalomérzettel élték volna át a műtétet. Ráadásul a szakemberek szerint ezek az emlékképek inkább álomszerűek, és nem feltételeznek éber állapotot.

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.