Menü

Az agyunk és az ő titkai

Agyunk működésének, jellegzetességeinek kutatása az egyik legérdekesebb tudományág. A kutatók mindig felfedeznek valami izgalmasat, és egyúttal azt is, hogy milyen keveset tudunk saját elménkről.

Azt például régóta tudjuk, hogy agyunk szelektál a bejövő információk között, azaz kiválasztja és beosztja nekünk azt, ami „szerinte” a leglényegesebb számunkra. Nem csoda, ha nem szűrné az ingereket, valószínűleg abba gyorsan beleőrülnénk, hiszen környezetünk rengeteg információval bombázza agyunkat.

Ezt a folyamatot ismerjük, azt azonban még csak most kezdik kapizsgálni a kutatók, hogy a kiszűrt ingerek nem vesznek kárba. Tudatunk alatt elraktározzuk az információkat, amelyek hatnak ránk, cselekedeteinkre, viselkedésünkre, magatartásunkra. Kísérletek sora bizonyítja, hogy a kutatók által képeken, videó felvételeken elrejtett információk befolyásolnak minket. Ezek a vizsgálatok ugyanakkor még gyerekcipőben járnak, a jelenség részleteit még nem ismerjük, és nem, vagy csak tudjuk befolyásolni a dolgot.

Agyunk tehát részben „önállóan” működik, azaz nem tudatosul bennünk az, amit elménk elindít, meghatároz, „gondol”. A tudományág tele van rejtélyekkel, amelyek nem csupán a kutatókat, hanem az átlagembert is érintik, hiszen mindennapjainkat befolyásoló, izgalmas területről van szó.

Fotó:
pixabay.com

Házilag a korpa ellen

A sok férfi és nő életét keseríti meg és teszi kényelmetlenné. A fejbőr hámlása mögött több minden is állhat, ami összefügg a kezelésével is.

Az arcápolás lépései

A megfelelő arctisztítás is hozzájárul az egészséges bőrhöz, a táplálkozás és a bőrápoló krémek használata mellett a tisztításra is érdemes odafigyelni.

Káros kozmetikumok – jobb, ha nem használod

Meglepődnél, ha olykor tüzetesen végigolvasnád az arckrémed, az alapozód, a krémeid, a tusolód, az arcpakolásaid, a dekor kozmetikumaid összetevőinek listáját! Pedig van belőlük a fürdőszobapolcon dögivel. Állítólag egy átlagos nő százhatvannyolc, egy férfi nyolcvanöt kozmetikai összetevőt ken magára egyetlen nap alatt.

Rákellenes ételek

Ma már sajnos mindenki ismer olyan szomszédot, barátot, kollégát, vagy sajnos közvetlen közeli vagy távoli családtagot, aki megküzdött a rákbetegséggel, vagy aki netán sajnos elveszítette a harcot vele. Szomorú, alattomos, kegyetlen betegség, olykor villámgyors lefolyású, máskor sok szenvedéssel ér véget. Elkerülni, kivédeni, meggyógyítani nem lehet, de a megelőzésben van némi szerepe azért az életmódnak.

Természetes görcsoldás

Az erős menstruációs görcsök ellen sokan a legegyszerűbb megoldást választják, fájdalomcsillapítót vesznek be. Sokszor valóban ez a leggyorsabb módja a görcsoldásnak, de vannak alternatív módszerek is a fájdalom csökkentésére.