Menü

Az agyunk és az ő titkai

Agyunk működésének, jellegzetességeinek kutatása az egyik legérdekesebb tudományág. A kutatók mindig felfedeznek valami izgalmasat, és egyúttal azt is, hogy milyen keveset tudunk saját elménkről.

Azt például régóta tudjuk, hogy agyunk szelektál a bejövő információk között, azaz kiválasztja és beosztja nekünk azt, ami „szerinte” a leglényegesebb számunkra. Nem csoda, ha nem szűrné az ingereket, valószínűleg abba gyorsan beleőrülnénk, hiszen környezetünk rengeteg információval bombázza agyunkat.

Ezt a folyamatot ismerjük, azt azonban még csak most kezdik kapizsgálni a kutatók, hogy a kiszűrt ingerek nem vesznek kárba. Tudatunk alatt elraktározzuk az információkat, amelyek hatnak ránk, cselekedeteinkre, viselkedésünkre, magatartásunkra. Kísérletek sora bizonyítja, hogy a kutatók által képeken, videó felvételeken elrejtett információk befolyásolnak minket. Ezek a vizsgálatok ugyanakkor még gyerekcipőben járnak, a jelenség részleteit még nem ismerjük, és nem, vagy csak tudjuk befolyásolni a dolgot.

Agyunk tehát részben „önállóan” működik, azaz nem tudatosul bennünk az, amit elménk elindít, meghatároz, „gondol”. A tudományág tele van rejtélyekkel, amelyek nem csupán a kutatókat, hanem az átlagembert is érintik, hiszen mindennapjainkat befolyásoló, izgalmas területről van szó.

Fotó:
pixabay.com

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.