Menü

Hamis életveszély, de oka van

Halálfélelem, szapora szívverés, szédülés, remegés. Ezek a tünetek életveszélyt jeleznek, de nem minden esetben. Amikor szervi ok és külső veszélyforrás hiányában is hasonló tüneteket érzékelünk, akkor valójában éppen egy pánikrohamot élünk át.

A pánikbetegség legfőbb jellemzője, hogy a fóbiával ellenétben nem egy konkrét dologhoz kapcsolódik szorosan, hanem egy általános szorongásból fakadó tünetcsoport. A pánikrohamot átélők annak ellenére, hogy nincsenek valódi életveszélyben, mégis valóban halálfélelmet élnek át, ez a negatív élmény pedig fokozza a rettegés szintet, és ez által valószínűsíti az újabb roham kialakulását.

Az ördögi kört az indítja el, hogy a pánikbetegek rettegnek az újabb rohamtól, bár ennek a félelemnek nincsen konkrét tárgya mégis a korábbi helyzetek melyekben a betegek átéltek pánikreakciót újból előhívhatják a tüneteket.

Pánikbetegség esetén gyakori kezelési eszköz a nyugtatók használata, de könnyedén belátható, hogy gyógyszerrel csak átmeneti és felszínes javulást érhetünk el. Bár szervi ok nem áll a betegség hátterében, lelki, mentális, pszichés annál inkább. A pánikrohamok szervezetünk figyelmeztető jelzései, hogy valami nincs rendben az életünkben. Ilyenkor nagyon gyakran a betegek mégis valamilyen fizikai, testi betegséget feltételeznek és elkezdik ebből az aspektusból monitorozni testüket. Igazából életmódjukat, életvitelüket kellene felülvizsgálni, hiszen a pánik a szervezet egyértelmű jelzése hogy valamin változtatnunk kell. Persze a betegség visszavezethető gyermekkori krízishelyzetekre is, de aktuális lelki problémák is állhatnak a háttérben, például egy rossz párkapcsolat, vagy túlzottan stresszes munkahelyi környezet.

Van néhány akut kezelési módszer, például a mély hasi légzés, illetve az adott szituáció átértelmezése, vészhelyzetszerű értékelés realizálása. A kiváltó ok feltérképezése nélkül azonban igazán hatásos ellenszert nem fogunk találni. 

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.