Menü

Vigyázni kell a bőrre!

A szakemberek azt ajánlják, hogy évente egyszer nézessük meg anyajegyeinket. Még akkor is, ha esetleg semmi gyanúsat nem észlelünk. A szűrés ugyanis akár életet is menthet.

A tavaszi, majd a nyári hónapokban egyre több napsugárzás éri bőrünket, amely minden leégéssel egyre nagyobb veszélynek van kitéve. A káros UV-sugárzás fokozatosan fejti ki hatását, azaz később, összeadódva a sok figyelmetlen napozás problémát okozhat, növeli a megbetegedések, például a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát.

A fent leírtak nemcsak a napra, hanem a szoláriumra is vonatkoznak, a túlzásba vitt szolizás ugyanolyan, vagy akár nagyobb károkat tud okozni, mint a felelőtlen napozás.

Bőrünk változását anyajegyeink változásán tudjuk jól lemérni. Az anyajegyeknél azt szokták tanácsolni, hogy ha bármi furát észlelünk, azt jelezzük orvosnak, bőrgyógyásznak, szakembernek. Ugyanakkor nemcsak a megváltozott alakú, a bőr felszínéből kiemelkedő anyajegy jelenthet problémát, hanem a látszólag normálisnak tűnő anyajegyek is. Ezért érdemes évenkénti szűrésen részt venni, ezen alkalommal a szakember speciális mikroszkóppal vizsgálja meg a kérdéses területeket. S ha kell, elvégzi a beavatkozást.

A leégésre leginkább alkalmas évszakokban, tavasszal és nyáron, tehát nagyon oda kell figyelni, hogy bőrünk nem kapjon túl sok közvetlen káros sugárzást, az említett vizsgálatot pedig érdemes ősszel elvégeztetni.

Fotó:
pixabay.com

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Miért tartsunk otthon ricinusolajat?

Miért fontos, hogy ricinusolaj mindig legyen otthon? Mert ezt az olajat már évezredek óta ismerik, elismerik és alkalmazzák különféle egészségügyi problémák kezelésére, de a szépségápolásban is használják, hiszen nagyon jót tesz a bőr és a haj egészségével.

Miért fontos a fényvédő?

Bőrgyógyászok és kozmetikusok egyaránt nem győzik kiemelni, hogy mennyire fontos a fényvédő gyakori kenése az arcra. Nemcsak nyáron, de télen is szükség lenne rá, azonban erről sokan megfeledkeznek.

A legjobb természetes vérhígítók

A vérhígítókat számos betegség kezelésére használják, mivel megakadályozzák a vérrögök képződését, amelyek szívrohamot vagy stroke-ot is okozhatnak. Vannak természetes anyagok, amelyek szintén ilyen tulajdonsággal rendelkeznek.

Egyél epret!

Tudtad? Az ókori rómaiak szerint az eper gyógyhatású, ezért orvosságként használták a depressziótól az ájulásig, a lázig, a vesekőig, a rossz leheletig és a torokfájásig.