Menü

Vigyázni kell a bőrre!

A szakemberek azt ajánlják, hogy évente egyszer nézessük meg anyajegyeinket. Még akkor is, ha esetleg semmi gyanúsat nem észlelünk. A szűrés ugyanis akár életet is menthet.

A tavaszi, majd a nyári hónapokban egyre több napsugárzás éri bőrünket, amely minden leégéssel egyre nagyobb veszélynek van kitéve. A káros UV-sugárzás fokozatosan fejti ki hatását, azaz később, összeadódva a sok figyelmetlen napozás problémát okozhat, növeli a megbetegedések, például a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát.

A fent leírtak nemcsak a napra, hanem a szoláriumra is vonatkoznak, a túlzásba vitt szolizás ugyanolyan, vagy akár nagyobb károkat tud okozni, mint a felelőtlen napozás.

Bőrünk változását anyajegyeink változásán tudjuk jól lemérni. Az anyajegyeknél azt szokták tanácsolni, hogy ha bármi furát észlelünk, azt jelezzük orvosnak, bőrgyógyásznak, szakembernek. Ugyanakkor nemcsak a megváltozott alakú, a bőr felszínéből kiemelkedő anyajegy jelenthet problémát, hanem a látszólag normálisnak tűnő anyajegyek is. Ezért érdemes évenkénti szűrésen részt venni, ezen alkalommal a szakember speciális mikroszkóppal vizsgálja meg a kérdéses területeket. S ha kell, elvégzi a beavatkozást.

A leégésre leginkább alkalmas évszakokban, tavasszal és nyáron, tehát nagyon oda kell figyelni, hogy bőrünk nem kapjon túl sok közvetlen káros sugárzást, az említett vizsgálatot pedig érdemes ősszel elvégeztetni.

Fotó:
pixabay.com

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.