Menü

A szex utáni levertség normális lehet

Többféle kutatás is foglalkozott már azzal, hogy az ember rosszkedvet érezhet a szexuális együttlétek után. Azért kezdtek többen is foglalkozni a kérdéssel, mert érdekesnek találták, hogy a jelenség szinte független lehet a szexuális együttlét minőségétől. A szeretett személlyel való kellemes és kielégítő szeretkezés után ugyanúgy felléphet!

Azt találták, hogy a jelenség igenis létezik. Főként a nőket érinti, de a férfiaknál is előfordul. A legtöbb esetben nem tart hosszú ideig, de ritkán előfordulhat órákon át tartó depresszív hangulat. Ilyen esetben mindenképp javasolt szakemberhez fordulni! A rövid ideig (kb. fél óra) tartó szomorúság azonban nem feltétlenül jelent rosszat. Próbáltak erre a klasszikus pszichológiában elterjedt magyarázatot találni, mint például hogy az erre hajlamos emberek bizonyára valamilyen gyermekkori szexuális traumát, zaklatást éltek át, vagy valamilyen negatív beidegződés, szégyenérzet kapcsolódik a szexhez ezeknél az embereknél. Ezt azonban nem sikerült igazolni. Természetesen ez is egy ok lehet, de a legtöbb esetben csak normálisnak mondható hormonális változásokat találtak, amit a szexuális együttlét, valamint az orgazmus váltott ki.

Ha Önre is jellemző, hogy rendszeresen, vagy alkalmanként kisebb szomorúságot érez szeretkezés után, akkor nem kell aggódnia: mindez tehát normális lehet! Gondolja át, hogy elégedett-e szexuális életével, boldog-e a partnerével. Nincs esetleg olyan tényező, amely zavarja Önt szex közben? Ha ezekre a kérdésekre kedvezőek a válaszok, akkor valószínűleg azok közé tartozik, akit érint a nevezett jelenség. Sok esetben ez nem általános: egyes alkalmak után jelentkezik, máskor pedig nem, szintén attól függetlenül, hogy milyen volt maga az együttlét. Azért javasolt, hogy ne ezen szomorú hangulatában „borítsa az asztalt”  valamilyen problémával – ugyanis a levertségre hajlamos emberekre jellemző, hogy ebben a felfokozott lelkiállapotban hozakodnak elő valamilyen komolyabb gond, vagy konfliktus megbeszélésével. Ez a másik felet teljesen zavarba hozhatja: aki ugyanis nem érez levertséget, az kisimultságot, örömet, nyugalmat, ellazulást tapasztal. Ilyen helyzetben, egy mindkét fél számára kellemes együttlétet követően pedig igencsak meglepő lehet, ha rázúdítják valakire a világ, vagy a párkapcsolat problémáit. Inkább keresse meg azt a szituációt, amikor mindketten nyitottak a beszélgetésre! Ekkor akár a levertségről is beszélgethetnek. Ha a szex utáni rosszkedv normális mértékű, és nem hosszan tartó, akkor úgysincs rá jobb „gyógymód”, mint a párjának a különleges odafigyelése, szerető viselkedése.

A szituáció azonban nem összekeverendő azzal a helyzettel, amikor valaki amiatt szomorú, mert partnere a szex után gyakorlatilag „levegőnek nézi”: azonnal elfordul, elalszik, anélkül, hogy akár összebújnának egy kicsit, vagy kifejeznék egymásnak, hogy az együttlét kellemes volt. Ha ilyet tapasztal, akkor mindenképp beszéljék meg egymással, hogy ez a viselkedés negatív jelentéssel bírhat!

Sajnos sok esetben az orvosok gyógyszeres kezelést javasolnak, ha valaki ezzel a szex utáni levertséggel fordul hozzájuk. Ezzel csak az a probléma, hogy ezen szerek nemcsak a rosszkedvet tompítják, hanem a szexuális vágyat is csökkentik. Az antidepresszánsok, valamint kedélyjavítók használata tehát csak olyan esetekben nyújthat részleges megoldást, ha a szex után komolyabb depresszív hangulat jelentkezik, és az ettől való félelem már a szexuális vágy megjelenését is akadályozza. Ilyen esetekben viszont érdemes mélyebben kutatni a jelenség kiváltó okait. 

Fotó:
pixabay.com

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.