Babassu, az ápoló csoda
- Dátum: 2014.09.25., 19:54
- aroma, babassu, bio, bőr, bőrgyulladás, bőrszárazság, dió, ekcéma, gyümölcs, haj, hajvégápoló szérum, kávé, kókusz, natúrkozmetikum, pálma, pikkelysömör, sheavaj, száraz bőr, táplál, természetes, testápoló
Hallott már a babassupálmáról? A Dél-Amerikából származó különlegességet teljes egészében felhasználják, de különösen a gyümölcse értékes: a babassu diószerű terméséből vajat/olajat nyernek, ami kiválóan táplálja a bőrt, és a hajat.
Bár a babassuból készülő vajak, olajak igen drágák (kb. 1300 Ft/100 ml), de amint beleszagolunk a tégelyekbe, máris megállapíthatjuk, hogy sok pénzt érne meg ez az illat: aromájában a kókusz és a kávé keveredik, gondolatban hamar Brazíliába, a babassudió származási helyére repülhetünk. A belőle készült vaj a kókuszzsírra emlékeztető állagú: szobahőmérsékleten (24 °C alatt) szilárd, de ha a tenyerünkben melengetjük, vagy a testünkre dörzsöljük, akkor hamar megolvad. Nagyon tápláló és zsíros, ezért leginkább alapanyagként használják más összetevőkkel együtt test-, haj- és arcápolási termékekhez.
Gyorsan felszívódik, majd selymessé, csillogóvá teszi a bőrt és hajat, gátolja a bőr öregedését, és tartósan megóvja a kiszáradástól. Kiváló hajvégápolónak is, de bőrbetegségek esetén is hasznunkra válik: alkalmazzák az pikkelysömör, bőrszárazság, bőrgyulladás, ekcéma esetén is.
A natúrkozmetikumok egyre közkedveltebb alapanyaga. Keverik shea- és mangóvajjal, szőlőmagolajjal, esetleg különböző aromákkal. Fontos azonban, hogy finomítatlan, megbízható forrásból származó terméket válasszunk! Kiváló alapanyag házi szappanok készítéséhez is, jól keményítik a készítendő szappanunkat. A babassu kivonatot ajakápoláshoz, valamint leégett bőrkezelésére is alkalmazzák, érzékeny bőrűeknek is kifejezetten ajánlott.
Azoknak viszont, akik allergiásak a dióra, csak óvatos kipróbálás javasolt, mert esetükben sajnos a babassutól is allergiás reakciók jelentkezhetnek.
Fotó:
pixabay.com
Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.
A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Hallottál már a hipermobilitás szindrómáról?

Vannak esetek, amikor ízületeink kötöttebbek, van, amikor lazábbak és van, amikor már gondot okozhat a lazaságuk. Ez utalhat arra, hogy hipermobilasak vagyunk.
S.I – a japán gerincterápia

Egyre több ember fordul az alternatív kezelések alkalmazása felé, ha valamilyen egészségügyi problémával küzd, ilyen az S.I terápia is.