Menü

Mi tegyünk, hogy elkerüljük a kínzást?

A címben említett kínzás persze túlzás, hiszen gyógyításról van szó, ami ha nem is kellemes, javunkat szolgálja. Mindenesetre jó részét megúszhatjuk a megfelelő fogápolással.

A fogápolási technikák összességét nevezhetjük szájhigiéniának, amelynek alapelveit betartva némi szerencsével szépen megúszhatunk néhány igencsak kellemetlen fogorvosi beavatkozást.

Lássuk, mik is ezek!

Mindenki tudja: napi legalább két fogmosásra van szükség, persze egyáltalán nem mindegy, milyenre. A legtöbbünk szépen körbemossa fogai rágófelszínét, külső és belső részeit – ahogyan azt egyébként kell –, de a fogselyem használata még nem annyira elterjedt. Pedig a szakemberek szerint csak és kizárólag azzal lehet hatékonyan eltávolítani a fogak közötti bakteriális lepedéket. Ezek mellett ott van még a nyelv óvatos, de alapos megtisztítása is.

A fogorvosok a fogmosás időpontjával kapcsolatban felhívják a figyelmet az esti alkalom kiemelkedő fontosságára. Alvás közben ugyanis csökken a nyáltermelés, ami azt jelenti, hogy a lepedékképződés intenzívebb.

Látogassuk a fogorvost! Mármint akkor is, ha nincs semmi gond, azaz ellenőrzés céljából. A szakember időben képes felfedezni a káros elváltozásokat, emellett a gyermekeket is érdemes időben hozzászoktatni a fogorvosi rendelőhöz a későbbi szorongás megelőzése végett. Évi két látogatás az ajánlott.

És akkor itt van még a táplálkozás, mint igencsak fontos tényező. A cukortartalmú ételekkel kapcsolatban nem a mennyiség, hanem a gyakoriság a veszélyes. És az időzítés – tehetjük is rögtön hozzá, azaz két étkezés között nem ajánlatos cukros tápanyagot a szánkba vennünk. Ha nassolni akarunk, válasszunk egészséges rágcsálnivalót. Emellett számos olyan termék (például cukorkák, és más édességek) van, amely a fogakra tapadva hosszabb ideig fejti ki negatív hatását és rendkívül kockázatos a fogszuvasodás szempontjából.

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.