Menü

Az érintés fontossága

A hétköznapok forgatagában csak ritkán gondolunk bele, milyen fontos szerepe van életünkben az érintésnek, pedig egészségünk megőrzése szempontjából sem mellékes.

Egy-egy érintés, simogatás óriási erővel bírhat, tudattalanul is hatással van ránk és emberi kapcsolatainkra. Érdekes, hogy gyakorlatilag az érintés is a kommunikáció egyik formája, mely törődést, megerősítést, támogatást közvetít felénk, ezek az üzenetek pedig nélkülözhetetlenek lelki egészségük megőrzése szempontjából.

De nem csak elesett, gyámoltalan embereknek van szüksége az ölelésre, hanem mindannyiinknak, már születésünktől kezdve fontos szereppel bír az érintés. A csecsemők még nem képesek nyelvi formákban gondolkodni, értelmi képességeik korlátozottak, ugyanakkor mégis érzékenyek a környezetükben zajló társas interakciókra. Számukra az ölelés és a simogatás egy fontos kommunikációs eszköz, melyeken keresztül olyan lényeges üzenetek jutnak el hozzájuk: mint törődés, biztonság, szeretet, odafigyelés.

Ráadásul pszichológiai kutatások arra is rávilágítottak, hogy ha a szülők felveszik a szemkontaktust babájukkal, illetve gyakran megérintik, simogatják őket, egyúttal a csecsemő társas képességeit is fejlesztik. Az érintés, ölelés hatására oxitocin-hormon termelődés indul be az agyban, ennek pozitív hatásai pedig jól ismertek.

Az érintés az emberi élet nélkülözhetetlen eleme, de jelentőségét az is mutatja, hogy még az állatokra is hatással van. Lelki és testi egészségünk megőrzésében, és társas képességeink fejlődésében is fontos szerepet játszik.

Fotó:
pixabay.com

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

A disszociatív személyiségzavar jellemzői

Az általános eset az a disszociatív személyiségzavar esetén, hogy az egyik személyiség tisztában van a másik jelenlétével, ismeri, és ezzel együtt tud élni. A másik kialakult személyiség a legtöbb esetben teljesen mások a személyiségjegyei is.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

A társasjátékok fejlesztő hatása

A sok pozitív hatása mellett a társasjáték türelemre és együttműködésre is megtanít, ráadásul szórakoztató formában, arról nem is beszélve, hogy sok szülő számára mintegy joker tevékenység a borús, esős napokon, amikor nem lehet szabadtéri programokkal lekötni a gyerekeket.

Az egyéni boldogság kérdése. Tanulható-e a pozitivitás?

A boldogságkeresés napjaink egyik legaktuálisabb témája, jóllehet sokszor nem a legideálisabb helyen és módon keressük ezt az állapotot. A pozitív pszichológia irányzata tudományos módszereket alkalmazva foglalkozik az elégedettség témakörével. Viszont egyéni szempontból mindez jóval kevésbé elméleti dolgokon múlik, mintsem a mindennapi cselekedeteinken, interakciókon.