Menü

Az érintés fontossága

A hétköznapok forgatagában csak ritkán gondolunk bele, milyen fontos szerepe van életünkben az érintésnek, pedig egészségünk megőrzése szempontjából sem mellékes.

Egy-egy érintés, simogatás óriási erővel bírhat, tudattalanul is hatással van ránk és emberi kapcsolatainkra. Érdekes, hogy gyakorlatilag az érintés is a kommunikáció egyik formája, mely törődést, megerősítést, támogatást közvetít felénk, ezek az üzenetek pedig nélkülözhetetlenek lelki egészségük megőrzése szempontjából.

De nem csak elesett, gyámoltalan embereknek van szüksége az ölelésre, hanem mindannyiinknak, már születésünktől kezdve fontos szereppel bír az érintés. A csecsemők még nem képesek nyelvi formákban gondolkodni, értelmi képességeik korlátozottak, ugyanakkor mégis érzékenyek a környezetükben zajló társas interakciókra. Számukra az ölelés és a simogatás egy fontos kommunikációs eszköz, melyeken keresztül olyan lényeges üzenetek jutnak el hozzájuk: mint törődés, biztonság, szeretet, odafigyelés.

Ráadásul pszichológiai kutatások arra is rávilágítottak, hogy ha a szülők felveszik a szemkontaktust babájukkal, illetve gyakran megérintik, simogatják őket, egyúttal a csecsemő társas képességeit is fejlesztik. Az érintés, ölelés hatására oxitocin-hormon termelődés indul be az agyban, ennek pozitív hatásai pedig jól ismertek.

Az érintés az emberi élet nélkülözhetetlen eleme, de jelentőségét az is mutatja, hogy még az állatokra is hatással van. Lelki és testi egészségünk megőrzésében, és társas képességeink fejlődésében is fontos szerepet játszik.

Fotó:
pixabay.com

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.