Menü

Az érintés fontossága

A hétköznapok forgatagában csak ritkán gondolunk bele, milyen fontos szerepe van életünkben az érintésnek, pedig egészségünk megőrzése szempontjából sem mellékes.

Egy-egy érintés, simogatás óriási erővel bírhat, tudattalanul is hatással van ránk és emberi kapcsolatainkra. Érdekes, hogy gyakorlatilag az érintés is a kommunikáció egyik formája, mely törődést, megerősítést, támogatást közvetít felénk, ezek az üzenetek pedig nélkülözhetetlenek lelki egészségük megőrzése szempontjából.

De nem csak elesett, gyámoltalan embereknek van szüksége az ölelésre, hanem mindannyiinknak, már születésünktől kezdve fontos szereppel bír az érintés. A csecsemők még nem képesek nyelvi formákban gondolkodni, értelmi képességeik korlátozottak, ugyanakkor mégis érzékenyek a környezetükben zajló társas interakciókra. Számukra az ölelés és a simogatás egy fontos kommunikációs eszköz, melyeken keresztül olyan lényeges üzenetek jutnak el hozzájuk: mint törődés, biztonság, szeretet, odafigyelés.

Ráadásul pszichológiai kutatások arra is rávilágítottak, hogy ha a szülők felveszik a szemkontaktust babájukkal, illetve gyakran megérintik, simogatják őket, egyúttal a csecsemő társas képességeit is fejlesztik. Az érintés, ölelés hatására oxitocin-hormon termelődés indul be az agyban, ennek pozitív hatásai pedig jól ismertek.

Az érintés az emberi élet nélkülözhetetlen eleme, de jelentőségét az is mutatja, hogy még az állatokra is hatással van. Lelki és testi egészségünk megőrzésében, és társas képességeink fejlődésében is fontos szerepet játszik.

Fotó:
pixabay.com

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Az első benyomás pszichológiája

Az első benyomás a társunkkal való első találkozás során, a róla kialakult tudásunkat jelenti, amelyet a fizikai megjelenése, non-verbális, és verbális jelzései határoznak meg. A kognitív reprezentáció, azaz az elmében létrejövő mentális kép egyik formája a másokról alkotott tudás. Az első benyomás a társunkkal való első találkozás során, a róla kialakult tudásunkat jelenti. Külső, látható fizikai és viselkedési jegyeiből gyakran téves következtetéseket vonunk le a személyiségére vonatkozóan. Ezek a jegyek ugyanis általában az adott szituációról, és nem a személyiségről beszélnek.

Mentális Egészség Hónap

A mentális egészség hónap egy jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet a mentális egészség fontosságára. Szeretném bemutatni az önsegítés és az „én idő” jelentőségét, illetve azt, hogy oda kell figyelni a minket körülvevő embertársaink mentális jóllétére is.