Menü

Az érintés fontossága

A hétköznapok forgatagában csak ritkán gondolunk bele, milyen fontos szerepe van életünkben az érintésnek, pedig egészségünk megőrzése szempontjából sem mellékes.

Egy-egy érintés, simogatás óriási erővel bírhat, tudattalanul is hatással van ránk és emberi kapcsolatainkra. Érdekes, hogy gyakorlatilag az érintés is a kommunikáció egyik formája, mely törődést, megerősítést, támogatást közvetít felénk, ezek az üzenetek pedig nélkülözhetetlenek lelki egészségük megőrzése szempontjából.

De nem csak elesett, gyámoltalan embereknek van szüksége az ölelésre, hanem mindannyiinknak, már születésünktől kezdve fontos szereppel bír az érintés. A csecsemők még nem képesek nyelvi formákban gondolkodni, értelmi képességeik korlátozottak, ugyanakkor mégis érzékenyek a környezetükben zajló társas interakciókra. Számukra az ölelés és a simogatás egy fontos kommunikációs eszköz, melyeken keresztül olyan lényeges üzenetek jutnak el hozzájuk: mint törődés, biztonság, szeretet, odafigyelés.

Ráadásul pszichológiai kutatások arra is rávilágítottak, hogy ha a szülők felveszik a szemkontaktust babájukkal, illetve gyakran megérintik, simogatják őket, egyúttal a csecsemő társas képességeit is fejlesztik. Az érintés, ölelés hatására oxitocin-hormon termelődés indul be az agyban, ennek pozitív hatásai pedig jól ismertek.

Az érintés az emberi élet nélkülözhetetlen eleme, de jelentőségét az is mutatja, hogy még az állatokra is hatással van. Lelki és testi egészségünk megőrzésében, és társas képességeink fejlődésében is fontos szerepet játszik.

Fotó:
pixabay.com

Szülőnek lenni beteljesedés?

Vannak életcéljaink, legalábbis jó esetben. Több dolgot szeretnénk elérni, s ezek a dolgok az élet különböző területeihez kapcsolódnak. A családi élet és az ezt biztosító mögöttes egzisztencia sokak tervei között szerepel, de hogy ez maga az élet beteljesedése is lenne, nos, az egy vitatott kérdés.

Példaképek és negatív hősök

Más emberek élete mindig példa a számunkra. Valamilyen módon az előttünk járó emberek hatással vannak ránk, vagy azért, mert ellesünk tőlük néhány alkalmazandó technikát, vagy épp ellenkezőleg.

Tippek sorozatfüggőknek

"Nem vagyunk sorozatfüggők, csak szeretjük rendesen megnézni őket." Igen-igen, csak az új részt várjuk, csak ezt az évadot gyorsan megnézzük nem is foglalkozunk vele később... Ha ezek az önáltató mondatok frusztrációval töltenek el, akkor neked is jól jöhet néhány tipp a "leszokáshoz".

Komfortzónák és tudattalan gátak

Az ember énvédő mechanizmusai révén rengeteg tudattalan határvonalat állít fel magában, és ezeken csak a legritkább esetekben lép át akarattal. Ám nagyon könnyen kimozdul, más emberek hatására. Vajon ez hogyan működik?

Tanulásfüggőség

Az emberi elme annyira összetett, hogy egyes jelenségei szinte megmagyarázhatatlanok, mások viszont egészen egyszerű elemi okokra is visszavezethetőek. A függőség kérdése mind fiziológiai szempontból, mind lélektani szempontból igen érdekes. De rajongunk-e függőségig olyan dolgokért, amelyek elől mások menekülnek? A tanulásfüggőség példája ezt remekül szemlélteti.